IKKE BEKYMRET: Leder Åste Solheim Hagerup av Studenttinget ved NTNU tror studentene kommer til å være like store bidragsytere til dugnaden i høst som de var i vår.

Smittefri fadderuke

Mens smitten blomstrer blant studenter etter fadderuka i Bergen, er det ennå ikke meldt om lignende tilstander i Trondheim.

Publisert Sist oppdatert

Til tross for iherdig planlegging av trygge fadderuker ved UiB skriver Studvest at det 24. august ble registrert 26 nye tilfeller av covid-19 i Bergen. De fleste av de smittede er studenter, og smittetilfellene kan i stor grad knyttes til fadderarrangementer. NRK skriver at smitten i Bergen er fordelt på de tre utdanningsinstitusjonene UiB, HVL og NHH.

Det har også blitt rapportert om smitte blant studenter i Oslo. Tirsdag skrev Universitas at det var ett bekreftet smittetilfelle ved Høyskolen i Kristiania.

GOD DIALOG: Leder Kine Hjeltnes Ryen for Fadderullan ved BI forteller at politiet oppfordret til å følge smittevernreglene og oppføre seg som voksne.

Skryter av linjeforeningene

– Så langt kan vi si ganske sikkert at fadderuka i seg selv ikke har påvirket smittetallet, sier smittevernlege Elizabeth Anna Kimbell i Trondheim.

Legen forteller at de har hatt studenter som har vært smittet, men at de ikke har sett spredning innad i studentgrupper. De har likevel vært bekymret over de store gruppene med mennesker de har observert i fadderuka.

– Hadde vi hatt smitte innad i en faddergruppe hadde vi vært redde for at mange kunne ha blitt smittet. Vi må vel kunne si at vi har hatt flaks.

Kimbell skryter av det gode samarbeidet mellom kommunen og linjeforeningene.

– Vi opplever at de har tatt dette seriøst, og laget gode opplegg og gode smittevernrammer rundt arrangementene.

BI gjorde daglige vurderinger

Leder Kine Hjeltnes Ryen for Fadderullan ved BI sier de ikke har fått påvist noe smitte enda, men at de ikke kan garantere at fadderuka har vært smittefri.

– Det var en del smitte i Trondheim i starten, så da måtte vi gjøre en daglig vurdering på om vi kunne fortsette. Vi hadde kontakt med både kommuneoverlegen og smittevernlegen under fadderuka for å forsikre oss om at opplegget var trygt.

Har du mistanke om smitte?

  • Dersom du har luftveisinfeksjon eller symptomer på covid-19 skal du alltid holde deg hjemme.
  • Koronatest bestilles gjennom fastlege, via skjema på kommunens nettsider eller på koronatelefonen
    905 09 052.
  • Koronatelefonen er åpen hverdager kl. 09:00-18:00 og helger kl. 11:00-18:00.
  • Studenter ved NTNU skal du varsle HMS-seksjonen ved påvist smitte eller sterk mistanke om smitte.
  • Får du påvist smitte skal du isoleres, og har du vært i nærkontakt med noen som har påvist smitte skal du enten ha oppfølging eller være i hjemmekarantene.

Ryen har i tillegg hatt dialog med politiet for å sikre et trygt fadderopplegg. Politiet oppfordret dem til å følge smittevernreglene og oppføre seg som voksne.

For å gjøre fadderuka så trygg som mulig sendte fadderstyret ved BI ut daglige påminnelser til alle fadderne om å følge smittevernreglene. I tillegg holdt de lister over hvem som var i kontakt med hverandre slik at de kunne bidra til en eventuell smittesporing.

– Jeg har oppfattet det som at det har gått så bra som det kunne gå, sier Ryen.

– Et uproporsjonalt press på fadderne

Leder Åste Solheim Hagerup av Studenttinget ved NTNU sier at det har blitt lagt mye tid og ressurser i å planlegge en så trygg fadderuke som mulig. Planleggingen startet allerede tidlig i vårsemesteret.

– Det vi har sett og opplevd er at linjeforeningene har tatt smittevern på aller største alvor. Mange har også vært mye strengere enn retningslinjene til FHI.

Fadderuka i Trondheim har fått mye medieoppmerksomhet, og Hagerup tror det har vært veldig krevende for mange faddere å bli utsatt for et slikt mediepress.

– Det har blitt et helt uproporsjonalt press på faddere som i utgangspunktet er unge, frivillige studenter som bare er ute etter å gi en god velkomst til nye studenter.

Planlegger smittevernvennlige aktiviteter

Selv om årets fadderuke ble annerledes enn vanlig, tror Ryen ved BI at den har lyktes med å sikre at alle har en venn å møte i forelesning.

– Det virker som at alle har hatt en fin fadderuke til tross for at den har blitt så amputert som den har blitt.

Hun tror at studentene går en annerledes studiehverdag i møte, både når det gjelder faglig samarbeid og sosial aktivitet. Biso, studentorganisasjonen ved BI, jobber også med å planlegge smittevernvennlige aktiviteter gjennom semesteret.

– Dette er en helt ny situasjon for oss, så framover må vi bare lære av hverandre og av andre campus, sier Ryen.

Jobber med smittesporing

Lege Kimbell forteller at utfordringer med tanke på smittevern under fadderuka heller kunne dreie seg om uformelle aktiviteter senere på kvelden enn det organiserte fadderopplegget. Da kan det spesielt være en utfordring med å spore smitte.

– Når vi driver smittesporing er vi helt avhengige av å vite hvem som har vært sammen og i hvilken form.

Kommunen har jobbet hardt med smittesporingen de siste ukene. Kimbell tror og håper at de snart begynner å få ringet inn dem som har vært i kontakt med smittede, slik at flere hindres i å bli smittet. Onsdag ble det bekreftet ett nytt smittetilfelle i Trondheim etter tre dager uten ny rapportert smitte.

Økt testkapasitet for studenter

– Det siste vi har fått på plass er biler som kan kjøre rundt der folk er, og da har vi spesielt studentene i tankene, sier Kimbell.

God testkapasitet er en del av strategien for å få ned smittetallet, og bilene på Gløshaugen, Dragvoll og Øya skal gjøre det enklere for studenter å teste seg. Det mobile tilbudet gjør at de tilbys testtid raskere, slik at testkøen ikke berører studentene i samme grad.

Man skal teste seg ved den minste mistanke om at man er smittet, og også om man tror man kan ha vært eksponert for smitte. Torsdag morgen ventet 1605 personer på test, og i løpet av mandag og tirsdag ble henholdsvis 60 og 80 studenter testet. Du kan melde deg til testing enten på koronatelefonen eller på nett, men Kimbell anbefaler å bruke nettløsningen for å slippe telefonkø. Her legger du inn opplysninger som avgjør hvor mye det haster med en test.

– Hvis man er kronisk syk, har en risiko for alvorlig sykdom ved korona eller har symptomer og har vært i en situasjon hvor man er trolig eksponert for korona, blir man høyt prioritert.

Personer med høyest prioritet vil få svar på prøven innen et døgn. Det er noe mer ventetid på ellers friske personer med milde symptomer. Kimbell poengterer at det er veldig viktig at man er tilgjengelig dersom man har bestilt test, og svarer dersom man blir oppringt av ukjent nummer.

Powered by Labrador CMS