Kommentar

Unge kvinner tar digitalt oppgjør

«Girl dinner» og «girl math» er begge fenomener fra Tiktok som unge kvinner og jenter kan kjenne seg igjen i. Men stammer de fra antifeministiske holdninger?

Publisert

Fenomenene «girl dinner» og «girl math» har tatt av på Tiktok. Konseptet appellerer til unge kvinner som har opplevelser med rotete hjem, dårlige mattekunnskaper og manglende kokkeferdigheter. Tiktok har nå blitt stedet hvor kvinner deler sine snåle middager og absurde syn på pengebruk. 

Vi vokste opp i en tid hvor det ennå var en forventning om at kvinner skulle være gode kokker og holde rom og hus rent. Idéene om den ideelle kvinnen finnes fortsatt, men tro det eller ei: Vi er ikke født kokkekunstnere. En dame som kan lage et ernæringsrikt måltid med grønnsaker og proteiner blir kalt for konemateriale, men vi er ikke alle koner ennå. 

Ikke alle unge kvinner har tid til å tilbringe flere timer på kjøkkenet for kun ett måltid. Derfor ender vi kanskje heller opp med middager som ingen ernæringsfysiolog ville anbefalt. Høye matpriser og hektiske liv kan føre til middager bestående av mais, rømme og gulrøtter. Eller chips og salsa. Eller bare det eneste du har i kjøleskapet. Dette blir kalt en «girl dinner». Middagen inneholder tilfeldige ingredienser og krever lite tid og krefter å lage. Det viktigste er at man selv synes det er godt, uansett hvor bisarr middagen blir. 

 LES OGSÅ:  Åpning av UKAs nye arena Baccarat

I tillegg er konseptet «girl math» godt kjent på Tiktok. Dette er et syn på økonomi og pengebruk som ikke gir mening, men som fortsatt gir litt mening. For hva om en skal bestille noe på nettet til 300 kroner, men man får fri frakt hvis man handler for 500 kroner eller mer? Da kjøper man selvfølgelig noe mer til minst 200 kroner, for da har man jo spart penger. Ikke sant? Og hvis en betaler med kontanter, så har man selvfølgelig ikke brukt penger i det hele tatt. Kontanter er jo ikke ekte penger, siden det ikke blir trukket fra bankkontoen.

De fleste forstår at utsagnene ovenfor ikke stemmer, men betyr det at «girl math» er antifeministisk? Muligens bygger fenomenet på tanken om at kvinner ikke har kontroll på økonomien. Man kan argumentere for at «girl math» underbygger denne tanken. Det er imidlertid viktig å vite at fenomenet inneholder mye tull. Selvfølgelig vet alle at man bruker penger selv når man betaler med kontanter, det bare føles ikke slik.

«Girl math» handler sånn sett kanskje mer om hvordan kvinner og jenter må rettferdiggjøre sine handlinger. Vi må rettferdiggjøre våre kjøp. Ikke for andre, men for oss selv. For vi er så vant til å forsvare oss overfor andre. Hvis noen spør, har du uansett svaret klart, man er alltid klar for angrep.

Jeg håper at fenomenene kan hjelpe unge kvinner til å forstå at de ikke trenger å leve et perfekt liv. Egenskaper som ryddighet skal ikke knyttes til det å være kvinne og feminin, men det forventes likevel at man har opparbeidet seg kokkeferdigheter før sin første menstruasjon. Vi jenter trenger å ha mulighet til å leve like dårlige og kaotiske liv som gutta, så får vi heller bare finne oss menn som kan lage mat.

 LES OGSÅ:  UKA-23 slår seg løs

Skriv til oss:

Ønsker du å ytre deg i Under Dusken?

Send ditt innlegg til debatt@studentmediene.no

Retningslinjer for debattinnlegg finner du her.

Powered by Labrador CMS