I AKSJON: Kristoffer Borgli regisserer Nicolas Cage i «Dream Scenario».

Filmanmeldelse

Når drømmer påvirker virkeligheten

I anledning Kosmoramas arrangement på Gløshaugen i august, er det passende å gjøre seg noen betraktninger om Borglis nyeste spillefilm.

Publisert Sist oppdatert

Filmen «Dream Scenario» er Kristoffer Borglis kommentar om å gå viralt og få spontan berømmelse som kom sent i 2023. For de som har sett hans tidligere verk «Syk Pike», vil stilen være kjent. Begge tar for seg sosiale fenomener med en god dose absurditet som får seeren til å undre over hvem og hvordan man har kommet opp med et slikt manus. 

Vi får møte universitetsprofessoren Paul Matthews, som spilles av Nicolas Cage. Han har tidligere spilt nasjonalskatt-tyv, men denne gangen blir han servert en karakter som opplever å selv bli en del av andres liv, i hvertfall i en kort stund. 

Paul begynner nemlig å dukke opp i drømmene til tusenvis av mennesker. Drømmene medfører en viral berømmelse, hvor alle vet hvem den alminnelige professoren er og alle vil ha en bit av ham. Det er i hvert fall tilfellet helt til alle drømmene begynner å omhandle Paul som utfører grusomme ting. Som et resultat opplever Paul en slags kansellering hvor folk ikke vil ha noe med ham å gjøre. 

VÅTT: Publikum fikk seg en våt opplevelse på Kosmoramas utekino på Gløshaugen.

I Borglis satiriske stil får vi se hvordan Paul blir tygget opp og spyttet ut igjen av samtidens popkultur. Det er fullt av morsomme og kleine øyeblikk som topper seg når Paul og en fanatisk drømmer skal leve ut hennes seksuelt ladede drømmer. 

Cage viser at han fortsatt kan prestere på skyhøyt nivå og viser en enorm bredde i sin kompetanse. Han veksler mellom å være en familiefar som gjør døtrene sine flaue og en intens morder i de senere drømmene. Han treffer også svært godt på mange av de humoristiske øyeblikkene i filmen og briljerer med sin komiske timing. 

Mest imponerende er det visuelle som veksler mellom den kjedelige virkeligheten og den ekstreme drømmeverdenen hvor alt kan skje. Mye arbeid er lagt i de surrealistiske drømmene. Det er dog noe uforløst over historien. Det er litt som om man har begitt seg ut på en sprø og ambisiøs idé som man til slutt ikke vet hvordan man skal avslutte. Som et resultat blir det en krampaktig slutt på et ellers velgjennomført stykke. 

«Dream Scenario» gir fortsatt uttrykk for Borglis evne til å kommentere dagens sosiale fenomener. Og så er det ekstra gøy at Nicolas Cage er med på formidlingen og at han tilsynelatende slipper seg løs og kjøper historien Borgli prøver å fortelle.

LES OGSÅ:  Kosmorama viste «Dream Scenario» på utekino for NTNU-studentene

Powered by Labrador CMS