Alternativ sjampo

Er du lei av å vaske håret hver dag med dyr og miljøskadelig sjampo? Natronmetoden får til og med billigsjampoene fra First Price og Soft Style til å virke dyre.

Publisert Sist oppdatert

Det er en økende trend å kutte ut tradisjonell sjampo og balsam, og grunnene er mange. Man sparer miljøet for de skadelige stoffene som hoper seg opp i naturen, det er mer økonomisk, og best av alt: tilhengerne av denne metoden mener man får et mer naturlig, friskt og sunnere hår av det.

Fakta

«No shampoo»- metoden

Det finnes mange metoder for å bli sjampofri, her er noen av de mest brukte metodene.
  • Den mest ekstreme er å kun skylle håret med vann.
  • Vaske håret med natron, og bruke eplecidereddik som balsam
  • Kun bruke balsam ved vask
  • Erstatte sjampo med honning
Poenget er ikke å kutte ut hårvasken helt, men erstatte det med naturligere og mildere produkter som ivaretar hårets naturlige balanse.

Det finnes flere slike naturlige metoder å vaske håret på. Felles for dem alle er at man kutter ut sjampoen i hårvasken og erstatter den med andre metoder. Til venstre ser du noen av dem.

Fakta

Hvordan fungerer det?

Teorien er så enkel som at man ved å kutte ut sjampoen, forhindrer at fettproduskjonen i hodebunnen oppnår en jojo-effekt. Når man bruker sjampo hver dag, vil den bryte ned det naturlige fettet som skal beskytte hodebunnen og håret. Dette resulterer i at kjertlene i hodebunnen forsøker å gjenopprette balansen ved å produsere mer fett.

Ved å kutte ut sjampoen mener man at fettproduksjonen vil normalisere seg etter en stund, og at man dermed vil oppnå et sunt og balansert hår. Dette kan ta alt fra to til seks uker, eller mer. Man kaller det gjerne for «the six week challange», og holder man ut de seks første ukene har man kommet langt på vei. Håret vil i denne perioden føles ekstra fett og skittent, og det er derfor mange som ikke fullfører.

Natronmetoden

Ada Louise Heyerdahl Jervell som studerer nanoteknologi ved Gløshaugen har brukt natronmetoden i snart halvannet år, og hun er storfornøyd med resultatene. Årsaken til at hun valgte å begynne med natron, var at samboeren hennes utfordret henne til å prøve.

– Håret mitt var en total katastrofe uansett, så jeg hadde ingenting å tape på å prøve. I tillegg sparer jeg miljøet og meg selv for giftige stoffer, sier hun.

Etter tre måneder med den nye metoden var de begge ganske oppgitte, og håret var langt fra det sunne, friske og sprudlende resultatet de ble lovet på diverse nettsider. Feilen viste seg å være at de hadde oversatt «baking soda» til bakepulver i stedet for natron. Bakepulver er natron tilsatt stivelse og fosfater, og har dermed ikke like bra effekt som ren natron på håret. Etter denne bommerten byttet de til natron, og resultatene var formidable.

– Håret mitt ser sunnere og sterkere ut enn det det gjorde ved bruk av sjampo og balsam. Før vasket jeg det hver dag, nå slipper jeg unna med hver tredje til fjerde dag! Jeg har også blitt mindre kritisk til å ha litt fett hår, det er bare sunt for hodebunnen og håret, sier Jervell.

En pakke natron holder i omtrent to måneder for Jervell. Hvor lenge det varer avhenger av hvor ofte man vasker håret og hvor sterk konsentrasjon man bruker. Et tips er å handle Natron i store krukker når man er på harryhandel i Sverige, siden man kun får tak i små poser i Norge.

Hun fikk det samme testskjemaet som de som testet sjampo og balsam, vil du vite testkriteriene og se hvordan testen gikk kan du lese den her. I testskjemaet skal hun vurdere hvordan natron fungerer, i forhold til tidligere sjampoer hun har brukt. Slik ble resultatet:

Natron

Pris per pakke ca 10 kr

Natron gjorde det gjennomgående bra, der kun duft og hvor lett den var å påføre dro ned karakteren. Det holder fortsatt til en femmer på terningen, noe som er samme karakter som testvinneren av sjampo og balsamtesten vår.

Her er noen av kommentarene fra testskjemaet

– Det blir helt rent og holder seg rent mye lenger enn med sjampo.

– Lett å gre, det blir ikke flokete og det får en naturlig glans.

– Det lukter kun naturlig. Ingen ekstra parfyme, men det gjør egentlig ingenting – det lukter ikke vondt. (Det luktet faktisk veldig godt, journ. anm.)

– Etter et og et halvt år med natron er jeg fortsatt veldig fornøyd!

Til alle som har lyst til å prøve seg på natronmetoden, har Jervell følgende råd

– Lag en blanding med natron og vann på sprayflaske, slik blir det lettere å påføre håret, da slipper man masse kluss med pulver, søl og klumper. Man burde prøve seg fram med forskjellige konsentrasjoner, slik at man finner en som passer. Det er en fordel å tilføre blandingen på tørt hår, da er det lettere å fordele jevnt og få det til å skumme.

Det skader uansett ikke å prøve, finner man ut av at dette ikke fungerer i det hele tatt så er det ikke verre enn å gå over til sjampo igjen. Man burde likevel ha litt tålmodighet for å kunne se resultater.