
– Det startet med en hyttekjele
Fredag lanseres studentenes eget øl ved Samfundet, i godt selskap med Bare Egil. Bryggmesteren tok seg tid til å prate om nettopp øl.
Daglighallen er tom for folk, men kan fort bli full fredag, da Samfundet lanserer sitt eget mikrobryggeri. Bryggmester Ulrik Wiedswang Bjerkeli er sjef for det nye bryggeriet, og foretrekker å kalle det en relansering, da debuten kom allerede under UKA-13.
SE VIDEO: Bryggmesteren forteller om lanseringen og hvordan han ble interessert i øl.
– Nå på fredag blir det åpning. Vi har fått eget, nytt lokale og masse nytt utstyr og folk. Det blir nye kraner og produkter, og dermed håper vi å bringe mer øl til folket.
Samme kveld spiller Bare Egil i Storsalen. Artisten turnerer for tiden Norge i anledning sitt nye album, Norge på kryss og tvers volum 3, og kommer også til å delta på selve lanseringen.
David mot Goliath
Mikrobryggeriene har blitt mer og mer populære de siste årene. Nøgne Ø har vokst fra å være et lite bryggeri på Grimstad til å bli hyllevare i de fleste dagligvarebutikker, samt Vinmonopolet.
– Det startet i USA. Istedenfor noen få mastodonbryggeri som nesten bare lager pils eller relativt kjedelig øl, så har folk fått øynene opp for at øl kan være noe mer. Bedrifter dukker opp for å dekke behovet, og mange av dem begynte som hjemmebryggere.
Bjerkeli nevner Austmann (hvor han selv jobber, journ. anm) og To tårn, to trondheimsaktører som har gjort seg bemerket både lokalt og i utlandet. Han trekker fram utviklingen som har vært med mat, og påpeker at Bondens marked utløser stor interesse.
– Folk ønsker mat med en historie, for eksempel en ost fra en bonde som kan fortelle hvordan den ble laget. Det handler om å være kvalitetsbevisst, og om å sette pris på smaken og håndtverket.
Folkelig brygg
– Jeg liker å si at øl heller kan være et nytelsesmiddel enn et rusmiddel, forteller Bjerkeli.
Øl har de sistene årene fått økt sin status og nytes i dag av mange på lik linje med vin. Norge har lange øltradisjoner, påpeker Bjerkeli. Selv plukket han opp interessen blant annet gjennom sine reiser til Berlin og Storbritannia.
– Det er en ærlig drikk, og nytes like godt av industriarbeideren som den styrtrike topplederen. Det er ganske unikt, synes jeg.
– Prøv deg fram
Men hvordan kommer man i gang med ferden gjennom øljungelen? For den uerfarne er det ikke godt å vite ens imperial stout fra sin brown ale. Bryggmesterens råd til de rådville er å prøve ut det meste, og føle på hva man selv liker best.
– Vær nysgjerrig og spør! Jeg kunne ikke så mye i starten heller. De kyndige er derimot ofte ivrige og vil at andre skal oppleve den gleden. Det kommer til å bli noen bommerter her og der, men de kommer uansett til å være behjelpelige. Det er kun du selv som kjenner din egen gane.
Brygg selv og lær mer
For mange er det naturlige steget videre å lage øl selv. Bryggmester Bjerkeli startet som hjemmebrygger, men forteller at også han møtte utfordringer i starten.
– Nå er det bryggebutikk i Trondheim, og flere steder selger pakker som gjør det lettere å komme i gang. Selv mener jeg vi startet med et halvannen siders notat fra nettet og en kjele fra hyttebutikken. Vi hadde mye mindre kunnskap, og resultatet ble jo kanskje litt deretter. Det viktigste var at vi tok steget.
Han forteller at det er mange som kanskje har lyst til å prøve brygging selv, men er redde for at det ikke blir spesielt bra, samtidig som det koster penger å komme i gang. Hans råd er entydig: Just do it.
– Du lærer mye om øl ved å lage det selv. Du kan kunne mye om mat ved å gå på restaurant, men for å virkelig forstå mat må du bli kokk. Prøv deg fram til du finner noe du liker og får ditt perfekte øl. Den vanskelige delen er å lage den samme ølen to ganger på rad.
Rett øl til rett bruk
Entusiasmen til tross: Bryggmesteren vil ikke trekke fram noen øl som sin favoritt.
– Det slår meg som absurd. Det er som å spørre: Hva er din favorittmat? Stranda går gjerne godt med en pale ale eller en saison, mens kule og høstregn passer fint med en brown ale. Det er en øl som er god når du skal nyte den, slår han fast.