Ferskt steinalderbrød

Som student går det mye brød. Spar penger og nyt matpakken i god samvittighet.

Publisert Sist oppdatert

Mange studenter velger å overleve på et tørt kneipbrød eller bruke studielånet på dyre fullkornsbrød, men hva om det gikk an å lage brødet selv?

Fakta

Brød er altså ikke vanskelig å lage, og utenom å kna deigen litt, går mesteparten av tiden med på å la deigen heve. Det kan virke umulig å sette av tid til brødbaking i en travel studenthverdag, men ved å sette av noen timer i helgen til å bake et par brød, kan du nyte matpakken med god samvittighet. For ikke bare er det billigere å lage brødet selv, det er også av bedre kvalitet enn det meste man finner i butikken.

DETTE TRENGER DU:

  • 1 kg hvetemel
  • 50 gram rugmel
  • 50 gram havregryn
  • 8 dl vann (lunkent)
  • Halv pose tørrgjær
  • Smurte brødformer

Framgangsmåte

  1. Bland alt det tørre i en bolle.

  2. Tilsett lunkent vann i bollen.

  3. Elt deigen i bollen i 5 minutter. (Du skal ha en seig masse som fester seg til bollen.)

  4. La deigen heve i 60 min. Ha plast eller en kopphåndduk over bollen slik at fuktigheten ikke forsvinner.

  5. Elt deigen forsiktig i 2-5 min. (Pass på at du ikke slår ut all luften du har i deigen.)

  6. Fordel deigen i to brødformer (det er lurt å smøre formene og drysse litt hvetemel i dem først), og la brødene etterheve ytterligere i 60 minutter.

  7. Forvarm ovnen til 210 grader. Brødene skal steke i 40 minutter.

  8. Når brødene er ferdigstekt, er det lurt å la dem hvile på rist, da vil skorpen bli sprøere.