
Fire gode eggeretter
Sulten på noe sunt? Det egge noe problem.
LES OGSÅ: Som plommen i egget
Frokost: Arils bananpannekake
Når du våkner og er skikkelig eggcited over dagen som står foran deg er det fint å kunne starte med et godt måltid. Arils bananpannekaker er raske, sunne, og ikke minst skikkelig gode!
Ingredienser:
• 1 banan
• 1 egg
• En neve havregryn
• Litt nøytral olje til steking
• Toppes med syltetøy og cottage cheese eller etter eget ønske
Slik gjør du:
-
Skrell bananen og ha egg og banan i en hurtigmikser. Miks til det blir en glatt røre som skummer litt. Jo mer du mikser, desto luftigere blir den.
-
Varm en stekepanne til medium varme og tilsett olje. Hell røren i pannen og sett ned varmen litt. Strø havregryn på toppen.
-
Jeg pleier ikke å snu pannekaken da den blir nesten gjennomstekt og havregrynet tiltrekker seg fuktigheten på toppen. Det er viktig å ikke ha for høy varme så den blir brent.
-
Serveres rykende fersk med cottage cheese og syltetøy, eller etter eget ønske.
Lunsj: Egg i tomat og bønner
Dette er en kjapp og god rett. I det mexicanske kjøkken kalles denne retten Huevos Rancheros og serveres som frokost med tortilla. Det er lov å være litt eggoist når man forsyner seg med denne retten.
Ingredienser:
• 1 boks hakkede tomater
• 1 boks blandede belgfrukter eller etter eget ønske
• 1 egg
• 1 chili (kan sløyfes)
• Litt vårløk (kan sløyfes)
• Tortilla eller brød
• Rømme (kan sløyfes)
Slik gjør du:
-
Sett ovnen på 180 grader og finn fram en ildfast form.
-
Ha tomatboksen i formen sammen med hakket chili og belgfrukt, og bland dette godt sammen.
-
Klekk et egg over tomatene og belgfrukten. Sørg for at det er en liten grop til egget.
-
Sett formen i ovnen i rundt 15 minutter.
-
Strø litt vårløk over. Serveres med tortilla eller brød, rømme og salsa.
Middag: Mammas Quiche
Mamma er eggsepsjonell på kjøkkenet, og jeg er vokst opp på sunn og god mat. Mammas quiche er lett og rask å lage, spesielt hvis du kjøper ferdig paideig. I pai kan man putte det man har i kjøleskapet. Skinke og vårløk kan byttes ut med brokkoli, soltørket tomat, purre, kjøttdeig eller kylling.
Ingredienser:
• 100 g smør
• 3 dl hvetemel
• 4 ss kaldt vann
• 1 pakke skinke
• 2 vårløk
• 5 egg
• 1 dl fløte
• 2 dl melk
• 150 g revet ost
• 1 ts pepper
• 1 ts salt
• 1 ss persille
• 1 ss rosmarin
Slik gjør du:
-
Bland mel, smør og vann sammen til en deig. Trykk den deretter ut i en paiform eller ildfast form. Ca ½ cm tykkelse. Prikk deigen med en gaffel. La den hvile i kjøleskapet i 15 minutter.
-
Stek paiskallet i ovnen på 200 grader i ca. 10 minutter.
-
Fordel hakket vårløk og skinke utover paiskallet.
-
Bland egg, fløte og melk i en skål og tilsett krydder og revet ost.
-
Hell eggblandingen over paiskallet. Stekes på nederste rille i ovnen på 200 grader i ca. 30 minutter.
Serveres varm eller kald med salat til.
Kveldsmat: Arme riddere
Når du er skikkelig eggshausted etter en lang dag er det fint å kunne avslutte dagen med et godt måltid. Arme riddere har sitt opphav i det franske kjøkken. Flere varianter finnes, og min navnesøster Henriette Schönberg har en oppskrift på «Rike riddere» i sin kokebok fra 1945. Dette er altså en mer luksuriøs variant.
Ingredienser:
• 6 skiver brød, loff eller annet
• 2 egg
• 2 dl melk
• 2 ts kanel
• Topping etter ønske
Slik gjør du:
-
Visp sammen egg, melk og kanel.
-
Dynk brødet i blandingen. Stek skivene i en medium varm panne.
-
Serveres varme med ønsket tilbehør. Jeg brukte frossne bringebær, blåbær og vaniljekesam.

