
Guide: Utveksling
Drømmer du om å ta ett semester eller to på et annet kontinent, men sliter med å finne fram i utvekslingsjungelen? Da bør du lese denne enkle guiden!
Selv om hundrevis av studenter årlig forlater bartebyen for å oppleve nye kulturer og språk på utveksling i et annet land, er det antakelig minst like mange som går seg vill i jungelen av byråkrati og forblir hjemme.
Valg av utvekslingssted
Det første du må gjøre er å finne ut i hvilket land og ved hvilket universitet du vil studere. Her må du ta hensyn til en rekke faktorer som universitetets fagtilbud og rennommé, økonomi og ikke minst undervisningsspråk. Ofte har skolene egne utvekslingsavtaler med universiteter i utlandet som kan være verdt å ta en kikk på:
- NTNU
- HiST
- BI
- Dronning Mauds Minne
- Norges Kreative Fagskole
ANSA (Association of Norwegian Students Abroad) har en god oversikt over utdanningssystemet i en rekke land. Ellers kan det lønne seg å ta en prat med instituttet du tilhører, faglærere eller utvekslingseksjonen ved lærestedet ditt for å få mer utfyllende informasjon om aktuelle studiesteder for deg.
Søknadsprosessen for utveksling
Neste steg er å finne ut hvor lenge du vil være borte, og hvordan semesterordningen fungerer på ditt utvalgte universitet; mange utenlandske skole starter og slutter semesteret til andre tider enn i Norge. For eksempel så varer studieåret i Brasil fra mars til desember.
Så gjelder det å velge relevante fag, og få godkjent fagplanen og oppholdet ditt fra studiestedet ditt hjemme. Videre kan det være lurt å finne ut når søknadsfristen til universitetet går ut. Mange læresteder har lang saksbehandlingstid og dermed frist allerede i høst. Her kan du finne en oversikt over fristene i en rekke land. Enkelte studiesteder krever i tillegg at du har godkjent språktest, som for eksempel Toefl-testen, for å kunne studere der.
Finansiering av utenlandsoppholdet
Når du har fått godkjent utvekslingen fra studiestedet ditt kan du søke om stipend fra Lånekassen. Krever universitetet skolepenger kan du avhengig av studiegrad få dekket opp til 118 420 kroner per år utenfor Norden. Disse pengene gis som lån men 70 prosent kan omgjøres til stipend for masterstudenter og 50 prosent for bachelorstudenter. I tillegg kommer andre støtteordninger som språk- og reisestipend. Mer info finner du på Lånekassens hjemmesider.
Det finnes ellers en rekke andre organisasjoner du kan søke støtte fra. Her er et lite utvalg:
– NTNU (via Internasjonal seksjon)
– Fullbright (OBS: Søknadsfrist 1. oktober)
Finne bosted for utvekslingsoppholdet
Hvor man bor varierer veldig fra studiested til studiested. Enkelte universiteter tilbyr egne studentboliger for utvekslingsstudenter, mens hos andre er det helt opp til studenten selv å skaffe seg tak over hodet.
Hvor lett det er å finne seg et rimelig bosted på egenhånd er også veldig avhengig av studiestedet. I de fleste store byer er det i likhet med Trondheim et trangt boligmarked. Her gjelder det å være tidlig ute. Har du for eksempel mulighet til å dra og finne deg bosted en uke i løpet av sommerferien, så kan det spare deg for mye stress ved semesterstart. Dersom du derimot må belage deg på å tilbringe semesterets første uker på boligjakt, kan det lønne seg å reservere plass på et hostel eller lignende, da de gjerne er fullbooket ved semesterstart.