Hyrdestund i høstmørket

Lyst på høstlig kveldskos? Da er Shepherd’s pie midt i blinken for deg.

Publisert Sist oppdatert

Hyrdepai, eller Shepherd’s pie, er en engelsk rett bestående av en kjøttsaus med et potetmoslokk som gratineres i ovnen. Vanligvis anvendes lammekjøttdeig, men dersom du ønsker kan du erstatte lam med kjøttdeig av storfe eller svin. Det er dessverre ikke mulig å garantere hverken autentisk smak av de britiske øyer eller en påfølgende hyrdestund (da dette har til gode å medføre suksess for undertegnede). Dersom det ikke skulle gå som du hadde ønsket med deg og din utkårede, er du uansett garantert deilig trøstemat som varmer godt på kalde og mørke høstkvelder.

Ingredienser

Kjøttsaus:
• 400 g kjøttdeig
• 3-4 ss olje ellers smør til steking
• 1 løk
• 2 fedd hvitløk
• 1 paprika
•1 boks hermetiske tomater
• 2-3 ss tomatpuré (kan sløyfes)
• 1-2 dl rødvin (kan sløyfes)
• 5 dl oksekraft (eventuelt én buljongterning blandet ut i 5 dl varmt vann)
• 2-3 gulrøtter
• 2-3 stangselleri
• 1 generøs klype krydder du har tilgjengelig. ( Forslag: timian, rosmarin, oregano, laurbærblad, paprikapulver), gjerne en kombinasjon av flere.
• 100-150 g frosne grønne erter
• Salt og pepper
• (Litt revet ost til topping dersom du ønsker)

Potetmos:
• 1 stort hvitløksfedd (fjern spiren i midten)
• Ca. 1 kg potet
• En god klatt smør
• 1-2 dl melk

SLIK GJØR DU:

  1. Skrell potetene og del den i mindre biter. Plasser den i en kasserolle sammen med melk og hvitløk (trenger ikke å kuttes), og fyll på med vann til det dekker potetene. Kok de møre under lokk. Hell av væsken og ta vare på den. La potetene dampe av seg i noen minutter. Tilsett smør og mos til ønsket grovhet (den kokte hvitløken kan fint moses sammen med potetene for ekstra smak). Spe med væsken under omrøring til du får en luftig potetmos og konsistens etter eget ønske. Smak til med salt og pepper.

  2. Skrell og kutt løk, hvitløk, gulrøtter, selleri og paprika i små terninger. Stek kjøttdeigen på høy varme i litt smør eller olje, skru ned til middels varme og tilsett grønnsakene, salt, pepper og krydder. Bruk en dyp panne eller en kasserolle slik at det rommer all væsken. Stek i 5 - 10 minutter under omrøring til grønnsakene begynner å bli gylne. Tilsett tomatpuré og stek et par minutter til. Ha deretter i hermetisk tomat, rødvin og oksekraft og kok opp.

  3. Skru ned temperaturen og la det småkoke i minimum 30 minutter til sausen har tyknet. Tilsett mer salt, pepper og krydder etter egen smak om du ønsker. (Hvis du vil ha sausen enda tykkere kan du jevne med litt maisenna rørt ut i kaldt vann, som du tilsetter i den kokende sausen).

  4. Hell kjøttsausen over i en ildfast form og bland inn de frosne ertene. Spre potetmosen over sausen og topp eventuelt med revet ost. Sett formen inn i en forvarmet ovn på 200 grader, og stek til potetmosen er gylden. Tar vanligvis 15-20 minutter.