Oppskrift: Julebrussorbé

Ta med trøndersk julestemning på flaske hjem til jul.

Publisert Sist oppdatert

Du trenger:

• 1 dl vann

• 80 gram sukker

• 2 eggehviter

• 3 dl julebrus

• 1 ss glukose

• Saft fra sitron eller lime av ønsket mengde


Til jul bør du introdusere familien for noe av det beste Trondheim har å by på, nemlig Dahls julebrus. Samtidig kan du benytte anledningen til å rokke ved desserttradisjonene i familien. Ikke så glad i den tradisjonelle riskremen? Server heller hjemmelaget sorbé av julebrus som vil gjøre feiringen til et eneste stort jubelbrus.

I og med at Dahls er Norges ubestridte ener når det kommer til julebrus, etter undertegnedes ikke fullt så objektive mening, vil den naturligvis gi det beste resultatet. Om du likevel sverger til annenrangs jule-leskedrikker fra andre bryggerier rundt om i det ganske land, kan du prøve deg fram og skape din egen lokale spesialitet.

Slik gjør du:

  1. Pisk eggehvitene stive i en ren bolle av glass eller metall. Det er viktig at bollen er helt ren, da eggehvitene ikke vil stivne dersom det er rester av noe i bunnen av bollen. Du vet at du pisket nok når du kan snu bollen på hodet og alt holder seg på plass.

  2. Kok opp sukker, vann og glukose. Det skal fosskoke i 4-5 minutter til sukkeret er oppløst.

  3. Tilsett vannet med sukker og glukose i de piskede eggehvitene. Hell i en tynn stråle mens du pisker i høy hastighet, kjøkkenmaskin gjør den jobben lekende lett. Pisk helt til blandingen er avkjølt.

  4. Mål opp julebrus og rør ut noe av kullsyren. Tilsett julebrus i marengsen litt etter litt. Det er viktig at du ikke pisker, men vender det forsiktig inn for å bevare luftigheten i blandingen.

  5. Smak til med sitronsaft for å balansere sødmen. Personlig foretrekker jeg mye syrlighet, minimum en halv sitron. Når du er fornøyd med smaken setter du blandingen i fryseren med plastfolie over. Visp i blandingen ca. hver halvtime for å hindre at sorbeten blir kornete. Gjør dette de første par timene, for så å la den stå og fryse helt.

  6. Etter at sorbeen har frosset helt kan den oppbevares i fryser i flere dager/uker som annen is. Ta sorbeten ut av fryseren og oppbevar i kjøleskap 30 minutter før servering.

Server gjerne sammen med julekaker for å tilføre noe sprøtt tilbehør til den myke sorbeen.