På sporet av skisporet

Er du lei av helgefyll og har runda Netflix? Vet du ikke hva du skal til helgen? Under Dusken guider deg til en avslappende skitur i Trondheimsmarka.

Trondheim byr på mange muligheter for den turlystne skigåer med Bymarka og Strindamarka ikke langt unna sentrum. Det trenger slett ikke å være dyrt, og hvis du har månedskort hos AtB fra før av kan man faktisk slippe unna uten å betale et rødt øre.

Fakta

Ut på skitur?

  • By- og Strindamarka tilbyr over 30 mil med løyper.
  • På Skisporet.no får man opp løypekart, tilstand og smøretips.
  • Tips til turruter finner du på hjemmesiden til Den norske turistforening: Ut.no
  • Utleie av utsyr: Ntnuibumerang.no og Skiklubben.no

Bymarka

I Trondheim er det to mulige områder for å stå på ski, forteller Kjetil Adolfsen som til daglig preparerer løypene i Trondheim på vegne av kommunen. Han har over ti års erfaring, og kjenner løypene like godt som sin egen bukselomme.

— Bymarka har over 30 mil med brøytede løyper og tilbyr opplevelser både for nybegynnere og de mer viderekomne, sier Adolfsen.

Det kan være regn- og slapseføre i sentrum, men med en gang man kommer litt opp i høyden til Bymarka er forholdene helt annerledes. Han anbefaler nybegynnere å ta bussen til Granåsen, derfra er det relativt flatt terreng og man kan få en fin tur til Skistua eller andre deler av marka. Skistua er også et godt utgangspunkt for nybegynnere, men kan være vanskeligere å komme til i ukedagene på grunn av redusert rutetilbud.

— Så lenge man får tatt bussen til Skistua, går det fine løyper som tar deg ned fra marka til Byåsveien der bussene går kontinuerlig, sier han.

Er man litt viderekommen, kan man ta trikken til Lian og begynne turen der. Begynnelsen av løypen er kupert, men etter en stund flater den ut.

Strindamarka

Strindamarka «starter» allerede ved Moholt. I år har det vært nok snø til at de har preparert løype fra Strinda kirke bort til Dragvoll. Fra Dragvoll har man tilgang til resten av marka, og det er mye flat mark som passer for nybegynnere. Hvis man vil ha utfordringer er det kupert terreng lenger inn i marka.

— Uansett hvor du velger å gå i marka, er det skiltet og satt opp kartposter overalt. Man kan få en fin tur selv om man ikke planlegger noe på forhånd, sier Adolfsen.

Hvordan komme seg dit?

Det er flere måter å komme seg ut til marka på. Strindamarka er den mest bynære av dem. Det enkleste alternativet hvis man reiser kollektivt er å ta en av bussene som går til Moholt eller Dragvoll og derfra følge den oppkjørte løypen opp til marka.

Rutetilbudet er solid med daglige avganger fra flere steder i Trondheim. Sjekk ut AtBs reiseplanlegger for tidspunkt.

Bymarka ligger en 17 minutters busstur unna sentrum. AtB kjører linje 10 med to avganger i døgnet på ukedagene, klokken 10.00 og 14.00 fra Kongens gate. Studenterhytta ved NTNUI tilbyr også buss hver tirsdag og onsdag. Den har avgang 17.10 fra Steinan, og er innom blant annet Dragvoll, Moholt, og Gløshaugen. Returen fra Studenterhytta er klokken 22.00 samme kveld. For NTNUI-medlemmer er bussen gratis og for ikke-medlemmer koster den 40 kr tur/retur.

Det er også mulig å ta trikken fra sentrum til Lian. Derfra har man tilgang til løyper som tar deg til resten av Bymarkas løypenett. Trikken går hvert 15. minutt i ukedagene, og er derfor et godt alternativ til å ta bussen til Skistua.

Lørdag og søndag øker AtB rutetilbudet til Skistua og bussen går hver halvtime store deler av dagen.

Hva med utstyr?

De færreste har med seg utstyr hjemmefra. Det tar stor plass og nedprioriteres av mange, men fortvil ikke — det finnes løsninger.

Bumerang, som er underordnet NTNUI, leier ut skiutstyr gratis til alle studenter som måtte ønske det. Det er ingen krav om at man må være medlem i NTNUI, og de har også utstyr som skøyter, akebrett, snowboard, og telemarksski til gratis utlån. De ligger sentralt til ved idrettsbanen på Gløshaugen, og kontaktinformasjon til Bumerang finner man på Ntnuibumerang.no eller på Facebook-siden deres.

Alternativt tilbyr Trondhjems skiklubb utleie mot betaling. De holder til ved Skistua, som er et naturlig utgangspunkt for en tur i Bymarka. En dags leie koster deg 120 kr, mens du kan få to dager til 200 kr. Det er også mulig å leie ski for en lengre periode. Mer informasjon om leie finner man på hjemme-siden deres: Skiklubben.no.

Powered by Labrador CMS