Taco med kjærlighet

Utfordre den trygge fredagstacoen. Lag en fest for smaksløkene med hjemmelaget krydder og høyrygg.

Publisert Sist oppdatert

Denne oppskriften er en investering i både tid og penger med en kilopris for kjøttet på 189 kroner. Det høres kanskje ut som mye for studentbudsjettet, men etter å ha lagd dette en dag du har god tid, kan du fryse det ned i porsjoner til mange tacomiddager framover. Prisen per middag er dermed ikke like avskrekkende som det først virket da du dro kortet i kassa på butikken.

Du trenger:

Ca. 1 kg høyrygg eller en annen type kjøtt som tåler lang koketid

2 løk

4 hvitløksfedd

1 mango

1 ananas

2 stk chili

En liten bit mørk sjokolade (kan sløyfes)

3-5 laurbærblader

En klatt smør

Olje

Eventuelt 1 dl vann for litt mer saus

Krydderblanding:

En stor klype av hver (Obs: her brukte jeg hele krydder, ferdigmalt kan også brukes):

Oregano

4-5 stjerneanis

Spisskummin

2 kanelstenger

Kardemomme

Røkt paprikapulver

Nellik

Tørket einebær

Korianderfrø

Revet muskat

Tørket chili

Pepper

Salt

Pass på at krydder som spisskummin, nellik, kardemomme og muskat fort kan bli dominerende. Bruk derfor disse med varsomhet. Tacokrydderet kan du lage i større mengder og lagre i månedsvis i et lufttett glass eller en boks.

Les også: Mac 'n' cheese

Slik gjør du:

  1. Rist krydderne på medium varme i noen minutter til du kjenner at aromaene begynner å trekkes ut (bare om du bruker hele krydder). Ta av varmen og kjør i en krydderkvern til det er pulverisert, eventuelt kan du gjøre det for hånd i en morter.
  2. Skrell og kutt hvitløk og løk, legg det til side sammen med chilien som du deler i to på langs. Velg selv om du ønsker å fjerne frøene eller ikke. Ta kjøttet ut og la det ligge i romtemperatur på benken i minimum 30 minutter. Tørk av blodet med kjøkkenpapir eller et rent håndkle.
  3. Del kjøttet opp i store biter (ca 5x5 cm) og fjern de største fettklumpene og noen av senene som ligger som en hinne utenpå kjøttet. PS: Ikke kast fettet da du kan brune det sammen med kjøttet senere for å få ut den gode smaken.
  4. Gni kjøttet inn med salt og deler av krydderblandingen. Skrell mango og ananas og del i mindre biter. Kjør til en puré med stavmikser eller i en kjøkkenmaskin.
  5. Finn fram en stor jerngryte med lokk, og sett den på høy varme. Ha i olivenolje, litt smør og kjøttet og stek i noen minutter til det har fått en fin brunfarge. Ha gjerne i fettet som du skjærte av tidligere, bare husk å ta dette ut før du setter gryten i ovnen. Stek kjøttet i flere omganger, og ta det ut når det er ferdigbrunet. Ha kjøttet tilbake i samme gryte og tilsett løken, hvitløken og chilien og ha i litt mer av krydderblandingen. Surr dette kjapt i et par minutter fortsatt på høy varme.
  6. Ha i litt av mango- og ananaspuréen og rør rundt. Sørg for at du får skrapt opp all den gode smaken som har satt seg i bunnen av kjelen. Ha så i resten av puréen og rør rundt. Tilsett 4-5 laurbærblader og en liten bit mørk sjokolade (vær forsiktig om du bruker en med høy kakaoprosent da disse har mye bitterhet).
  7. Sett på lokk og sett hele gryten inn i en forvarmet ovn på 150-180 grader på en rist. Gi kjøttet helst et par timer, men du kan ta det ut tidligere så lenge det er mørt. Ta gryta ut av ovnen og riv kjøttet med to gafler til mindre biter. Kjøttet skal nå være så mørt at det nesten smelter bare du ser på det. Fjern laurbærblader og smak til med salt og pepper, eventuelt litt mer sjokolade om du vil ha mer av den bitre smaken.
  8. Server som taco i tortillalefser, med det tilbehøret du selv måtte ønske.