Vær din egen nonna, lag pasta selv!

Med denne enkle oppskriften kan du gjøre en positiv vri på studentenes grimmeste middag: spaghetti med ketsjup.

Publisert Sist oppdatert

Kanskje tenker du at det er vanskelig å lage noe så fancy som hjemmelaget pasta uten maskiner eller dyre ingredienser. Tro om igjen! Det eneste som trengs er litt tålmodighet, knokefett, og en skarp kniv.

Pastadeig

Du spør kanskje: «Hvorfor er det ikke egg i denne oppskriften, e’kke det vanlig, da?» Ikke i denne oppskriften! Du trenger ikke egg for å lage en god pasta.

Dette trenger du:

 • 250 ml semulemel (fine semolina)
 • 125 ml hvetemel
 • 125 ml varmt vann
 • 1 ss olivenolje
 • Eventuelt 1/4 ts gurkemeie
 • Eventuelt en klype med dine yndlingskrydder for smakstilsetning av pastadeigen

Slik gjør du:

 1. Kok opp litt vann og la det stå i kjelen slik at det kjøler seg litt av. Det skal være godt og varmt, uten at du brenner deg når du knar deigen.
 2. Bland sammen semulemel og hvetemel med en visp i en stor bakebolle, og lag en liten fordypning i midten. Du kan tilsette gurkemeie for å få en fin gulfarge om du vil. Du kan også tilsette andre krydder for å sette smak på deigen, slik som: oregano, timian, rosmarin, trøffelsalt.
 3. Bruk hendene for å blande det varme vannet og olivenoljen i fordypningen og begynn å arbeide melblandingen sammen med det våte, fra midten og ut mot kantene.
 4. Fortsett å kna deigen sammen slik at den blir jevn. Dette tar ca. fem minutter. Om deigen ikke blir myk, legg den i en plastpose for å hvile i ca. 15 minutter.
 5. Ha litt mel på kjøkkenbenken din og rull ut deigen med en kjevle slik at den blir en flat rektangel. Dekk til deigen med et kjøkkenhåndkle og la den hvile i ca. 15 minutter.
 6. Etter deigen har hvilt, strø mer mel på kjøkkenbenken, kutt deigen i to deler og kjevle en om gangen, så tynt som du ønsker. Husk at pastaen vil bli større når den koker. Én til to mm. er det jeg foretrekker selv.
 7. Dryss mer mel på pastadeigen og rull den opp som en rullekake. Bruk mer mel slik at den ikke klistrer seg fast i seg selv. Kutt så deigen i den tykkelsen du ønsker. Tynn pasta blir mer som spaghetti, og tykk pasta mer som tagliatelle. Du kan også kutte dem i bredere ark og bruke dem til lasagne!
 8. Kok opp pastaen i en stor kjele med saltet vann og server med olivenolje og hvitløk, ketsjup, eller en annen saus du foretrekker.

Ben’s pastasaus

God pastasaus er ikke vanskelig å lage, og trenger bare noen få ingredienser. Dette er en basisoppskrift som lett kan justeres etter dine egne smaksønsker.

Dette trenger du:

 • 2 store spiseskjeer med hakket soltørket tomat i oljelake
 • En liten splæsh med olje fra de soltørkede tomatene
 • 1 sjalottløk, hakket
 • 2 fedd hvitløk, finhakket
 • 1 boks grovhakkede tomater
 • En dæsj med et italiensk krydder (oregano, basilikum, merian, timian, eller rosmarin)
 • Salt og pepper etter behov

Slik gjør du:

 1. Stek opp sjalottløk, hvitløk, soltørket tomat og oljen i en liten kjele på medium varme. Løken skal bli gjennomsiktig og litt gyllen.
 2. Tilsett krydder og rør om.
 3. Når du kjenner at krydderet lukter godt, tilsett de grovhakkede tomatene og rør om.
 4. La det småkoke i noen minutter.
 5. Tilsett salt og pepper og juster smaken etter behov.