Moser-teamet har funnet nye hjerneceller

Nobelprisvinnerne May-Britt og Edvard Moser har funnet hjernecellene som gjør oss i stand til å beregne avstand og retning til tingene rundt oss.

Publisert Sist oppdatert

– Dette er et gigafunn! Den nye oppdagelsen er helt på linje med funnene av gridcellene, så dette er kjempestort, sier May-Britt Moser til NRK.

Edvard og May-Britt Moser har tidligere fått nobelpris i fysiologi eller medisin for sine banebrytende oppdagelser av blant annet gridcellene. Disse cellene lager et slags kart i hjernen vår, som vi navigerer og orienterer oss ut fra.

Nå har de oppdaget enda en viktig del av stedsansen vår, nemlig hvilke celler som måler avstand og retning til alle objektene i våre omgivelser. Hjernecellene har fått navnet objekt-vektorceller, og viser hvordan vi forholder oss til ting vi har rundt oss.

– Nesten uansett hva vi gjør så må vi ta hensyn til omgivelsene rundt oss. Du må ha en forståelse av hvor du er i forhold til objektene for å kunne springe i skogen, gå på gata eller bevege deg i et rom, sier Øyvind Arne Høydal til NRK.

Han er forsker ved Kavli-instituttet på NTNU, og hovedforfatter bak forskningsrapporten som er publisert i tidsskriftet Nature.

Powered by Labrador CMS