Bilde fra paneldebatten med Nobelprisvinnerne. Fra venstre: Finn Kydland, George Smoot, May-Britt Moser og Adam Smith
Bilde fra paneldebatten med Nobelprisvinnerne. Fra venstre: Finn Kydland, George Smoot, May-Britt Moser og Adam Smith

Hva er Starmus?

Søndag gikk startskuddet for en av verdens største og mest prestisjefylte festivaler i Trondheim. Starmus IV er en krysning mellom vitenskap, musikk og kultur.

Publisert Sist oppdatert

Starmus har, på tross av sin størrelse og intellektuelle tyngde, bare blitt arrangert tre ganger tidligere: i 2011, 2014, og 2016. Årets festival blir den største så langt, og også den første som arrangeres utenfor Kanariøyene.

Navnet Starmus stammer fra det engelske ordet for stjerne, star, og music, forkortet til mus.

Trondheim Spektrum fylles av viteninteresserte besøkende.
Trondheim Spektrum fylles av viteninteresserte besøkende.

Les også: Da Lynn Rothschild begynte å studere biologi, trodde hun aldri at hun kom til å jobbe i NASA.

Disse er involvert

Festivalen er hjertebarnet til den armenske astrofysikeren Garik Israelian, ved instituttet for astrofysikk på Kanariøyene. Hans forskning fokuserer på spektrale signaturer fra stjerner og andre himmellegemer. En annen grunnlegger er astrofysikeren og musikeren Brian May, kjent fra det britiske rockebandet Queen.

Tidligere utgaver av festivalen kan skilte med navn som Neil Armstrong, Stephen Hawking, Alexei Leonov og Brian May.

Dette skjer

I år har tre av de største navnene, Stephen Hawking, Buzz Aldrin og Alexei Leonov meldt forfall på grunn av helsehensyn. Hawkings foredrag vil i stedet skje gjennom videooverføring fra Cambridge, og Aldrin skal delta i debatten med Charlie Duke og Harrison Schmitt via Skype. Forfallene kommer ikke som en stor overraskelse, spesielt ikke i Hawkings tilfelle. Den verdenskjente vitenskapsmannen har levd med sykdommen ALS i mer enn 50 år, og har måttet avlyse arrangement også ved tidligere anledninger.

I motsetning til tidligere utgaver av Starmus, har årets festival et omfattende byprogram, som inkluderer alt fra robotshow til konserter med artister som The Fjords og Daniel Kvammen. Hele det oppdaterte programmet er å finne både på NTNU og Starmus sine nettsider. Offentlige og private sponsorer har bidratt med totalt 21 millioner kroner i støtte til festivalen.