DETTE ER TRAPPEGUTTA: Sivert Berge (t.v.) og Filip Gornitzka Abelson har måkt trappen i Høgskoleparken i tre sesonger.

Studentene Filip og Sivert er Gløshaugens redningsmenn

Med hjelp av spader og godvilje har NTNU-studentene Filip Gornitzka Abelson og Sivert Berge skapt stort engasjement. – Vi har fått god respons på Vipps.

Publisert Sist oppdatert

Abelson og Berge, som henholdsvis studerer kybernetikk og industriell design, har hatt spesielt god karma siden januar 2019. Trappeeventyret begynte en vinter mens guttene bodde sammen. Da pleide de å ta følge til Gløshaugen. På vei til campus brukte de ofte trappen fra Trafoen opp til Hovedbygget som en snarvei.

Når snøen daler over Trondheim by, resulterer det i isete og glatte trapper. Trappen brukt som snarvei var intet unntak, og Abelson og Berge la merke til et behov.

TØFFE FORHOLD: Iblant kan måkingen av trappen by på utfordringer.

– Vi irriterte oss over denne trappen ved Gløshaugen som vi og flere tusen andre brukte hver dag, forklarer Abelson.

LES OGSÅ: Klar for massevaksinering – søker studenter som frivillige

Praktisk å ikke falle i trappen

Da ingen andre tok ansvar, tenkte Abelson innovativt. Han sendte en mail til NTNU og Trondheim kommune. Engasjementet for måkingen startet litt for moro skyld, men det viste seg at verken NTNU eller kommunen hadde nok ressurser til å ta ansvar.

– Da tok Sivert og jeg saken i egne hender. Å måke er en morsom aktivitet, samtidig som det er nyttig, påpeker Abelson.

Redningsmennene trosser vær og forhold. Det varierer hvor ofte de måker i uken; noen ganger kan de gjøre det opp til tre ganger ukentlig. De har fått stor respons på jobben de har gjort hittil i tre sesonger.

– Vi er forberedt på tøffe og isete forhold. Noen dager er det ekstremt kaldt, og det kan tidvis være glatt. Måkingen skjer etter behov, men det er mange som klager til oss. Det kan jo gå så langt at noen kan sklir og slår seg, sier Abelson.

Det koster ikke guttene mye å glede andre, selv under suboptimale arbeidsforhold. Mange setter tross alt pris på måkingen.

– Det er hyggelig med god respons på både Instagram og Vipps.

SOLSKINNSDAG: Guttene tar en velfortjent pause i finværet.

LES OGSÅ: Varmer opp til festivalsommer med debut-EP

I kontakt med potensielle sponsorer

Abelson og Berge har tatt i bruk sosiale medier for å spre budskapet. Med deres Instagram-konto @trappegutta har studentene opprettet emneknaggen #shovelove.

–Vi ønsker at flere skal ta ansvar og måke litt der de er. Forhåpentligvis innser folk at å måke faktisk er en glede.

Trappegutta er snart ferdig med studiene og ser på løsninger slik at eventuelle etterkommere kan videreføre deres dugnadsånd.

– Vi har kontaktet Jernia og Fiskars for spons av spade. En løsning er å låse spaden fast til trappen med kodelås som folk kan få tilgang til, slik at de kan måke selv.

Abelson og Berge venter i spenning på svar fra de ulike aktørene på henvendelsen de sendte i fjor vinter. I mellomtiden tenker de seg til andre ideer. De ser for seg å ha et opptak der de vurderer søkernes motivasjon og deres måkeegenskaper.

– Det neste kan godt være trappejentene, konstanterer Berge.

KÅSERI: Ditt hode er en unik klode

Powered by Labrador CMS