På utsiden av Samfundet
Hvert semester søker håpefulle studenter seg til frivillige verv på Studentersamfundet. Hvordan er det når man ikke får være en del av dette fellesskapet?
Lenge har Trondheim vært blant Norges aller beste studentbyer, og det hersker liten tvil om at Studentersamfundet er en stor og viktig del av forklaringen. Likevel er det begrenset med plasser til frivillige inne i det sagnomsuste huset. Derfor er det hvert semester mange som ikke får være en del av moroen.
Hvordan er det å gang på gang få avslag? Hvordan er det å være på intervju til et verv? Og sist, men ikke minst: Hvordan er studentlivet når man ikke har førstehånds tilgang til endeløse nachspiel og en tett sammenknyttet gjeng som ukentlig jobber mot et felles mål?
Å føle seg uønsket
Theo Nørving Viken har bodd og studert i Trondheim de siste fire årene. Han legger ikke skjul på at han på denne tiden har fått flere nei enn han har fått ja. Selv tok det mange forsøk og intervjuer før han fikk et frivillig verv på Samfundet.
Å få avslag var ikke noe Viken tok lett på; han beskriver det som en tyngende opplevelse.
– Man føler seg uønsket og det er en jævlig følelse. Jeg har følt det selv flere ganger, sier han.
Videre forteller Viken at denne følelsen av å ikke være ønsket på ingen måte blir lettere når man skal søke på nytt for både andre og tredje gang, kun for å få en ny avvisning.
Førsteårsstudenten Sara Fjelland tok det ikke spesielt tungt å få avslag på verv på Samfundet. Selv sier hun at hun ser lyst på å eventuelt skulle søke igjen.
– Jeg har ingen vonde følelser knyttet til det. Det er tross alt mange som opplever å ikke komme inn på første forsøk, sier Fjelland og smiler.
Hun er likevel usikker på om hun kommer til å søke igjen. Fjelland fikk nemlig et frivillig verv på
Sukkerhuset kort tid etter at hun hadde søkt på Samfundet, og trives veldig godt med det. For henne ble avslaget fra Samfundet på ingen måte avgjørende for å ha en god studenttid.
LES OGSÅ: NTNU informerer om varslingsportalen Si fra hvert semester. Studentene har likevel ikke hørt om den.
Nepotisme blant studentene?
Det er ikke til å stikke under stol at noen gjenger på Samfundet er mer krevende å bli en del av. Viken har en følelse av at det kan virke som om det finnes elementer av nepotisme innenfor de runde veggene på Studentersamfunnet. I hvert fall for mer høythengende verv med få internplasser.
– Nettverk betyr nok en del. Det hjelper å ha en relasjon med noen som allerede er i gjengen, som kollektiv, slekt eller studie, mener Viken.
Likevel påpeker Viken at selv om det er mange gjenger med klare fellesnevnere blant medlemmene, er det også plass til utstikkere.
– Særlig gjelder dette for de større gjengene. Dem er det lettere å komme inn i, påpeker Viken.
Selv om Viken har følt konsekvensene av flere avslag tett på kroppen, presiserer han at det å få et frivillig verv på Samfundet ikke er noe man har krav på.
– Ikke alle kan få verv på Samfundet, dessverre. Å få verv på Samfundet er ikke en menneskerett, påpeker han.
Selv om dette er et faktum, beskriver Viken at studentlivet hans ble mye bedre etter å ha fått et verv på Samfundet, selv om han hadde andre frivillige verv før dette.
Første regel om intervjuet: Ikke snakk om det
Hvis det er noe det hviskes og tiskes i kulissene om, er det definitivt de beryktede intervjuene til de ulike gjengene på Samfundet.
Selv opplevde Sara Fjelland intervjuet som trykkende.
– Jeg synes stemningen på intervjuet var merkelig. Det ble holdt i et mørkt rom, og jeg klarte ikke helt å slappe av, sier hun.
Videre forklarer Fjelland at mange av spørsmålene ikke føltes relevante for selve vervet hun hadde søkt på. I tillegg fikk hun beskjed om ikke å fortelle noen om spørsmålene som ble stilt under intervjuet. Det hele opplevdes strengt.
– Det var litt som «The first rule of fight club is: You do not talk about fight club», sier Fjelland.
Like etter intervjuet til Samfundet fikk Fjelland verv på Sukkerhuset i Trondheim. Hun forteller at de to intervjuene til de forskjellige frivillige vervene føltes veldig ulike.
– På intervju til Sukkerhuset føltes det bare annerledes. De var mer imøtekommende og åpne.
Theo Nørving Viken synes spørsmålene på sine intervju var greie og overkommelige, selv om ikke alle gikk ordentlig i dybden. Han har forståelse for at man først og fremst er ute etter å finne folk til en sosial gjeng, og at det handler om å finne en gjeng med folk som skal gå godt overens med hverandre.
– Du søker venner, ikke en jobb, forklarer Viken.
LES OGSÅ: NTNU kvitter seg med studentenes sykler.
Hvorfor hemmelighold?
Selv om det for mange kan virke rart at så mange deler av opptaksprosessen på Studentersamfundet er hemmelige, er det en tanke bak det.
– Mye av hemmeligholdet handler om søkerens personvern. Vi har en veldig streng praksis på at vi ikke sier videre at noen har søkt eller hva som blir sagt på et intervju, forklarer lederen av Studentersamfundet, Rami Chumber.
I tillegg til dette forklarer Chumber at det også handler om et ønske om at alle søkere skal kunne stille likt til intervjuene.
– Det skal ikke handle om hvem du kjenner og hva de eventuelt vet om opptaksprosessen, enten de er frivillige selv eller bare har søkt før, påpeker Chumber.
Bak et ja ligger mange nei
På optimistisk vis kommer Viken med en klar oppfordring til alle studenter som eventuelt ikke har fått verv på Samfundet dette semesteret.
– Prøv igjen! De mest engasjerte viser det med hvor mange ganger de søker, ikke med hvor mange ganger de får et verv, sier Viken.
Også samfundetleder Chumber oppfordrer folk som ikke har fått verv på første eller andre forsøk, til å prøve igjen.
– Jeg ville bare hatt is i magen og søkt igjen. Jeg kjenner mange som ikke ble tatt opp første gang de søkte, som er frivillige i dag. Jeg oppfordrer også til å søke på ting man kanskje ikke mestrer eller er så kjent med, avslutter Chumber.