Samfundetleder:

Karrieremesse med bismak

Studenter demonstrerte på Karrieredagene. Hvem skal få slippe til på Norges fremste teknologiuniversitet?

Publisert

9.–12. september var det igjen duket for Karrieredagene på NTNU. I et telt rigget opp på Frimerket var det cirka 50 stands, hovedsakelig bemannet av selskaper som ville markedsføre seg for teknologistudentene. Det var som vanlig svært bra oppmøte. Det som var utenfor normalen, var at det hadde møtt opp demonstranter som blokkerte standen til Kongsberg gruppen.

Bakteppet for protesten er det pågående folkemordet på Gazastripen, og debatten som har fulgt om NTNU og Kongsberg. Situasjonen i Gaza er kritisk: Minst 41 206 personer har blitt drept, blant dem 16 500 barn, og området er lagt i ruiner. Regjeringen mener at Norge ikke eksporterer våpen til Israel. Men via datterselskaper og avtaler med amerikansk våpenindustri ser vi at Kongsberg-produserte våpendeler og rakettkastere fra Nammo ender opp i Gaza.

Til dette har rektor Tor Grande flere ganger – blant annet på Onsdagsdebatt i Skala 28. august – svart at både NTNU og Kongsberg følger norsk lov. Norsk  eksportkontrollregelverk krever ikke sluttbrukererklæringer for våpeneksport til NATO-land som USA. En sluttbrukererklæring er en garanti fra de vi eksporterer til om at de er den endelige brukeren av materiellet, og skal sikre at våpen vi produserer ikke ender opp i land vi ikke vil eksportere til. Videre handler NTNUs forskningssamarbeid med Kongsberg kun om «den sivile delen», eksempelvis havteknologi.

LES OGSÅ:

Synes du det var en veldig knotete og teknisk forklaring? Det synes jeg. Jeg fatter ikke at denne debatten, som går helt til kjernen av hvem vi er som universitet, reduseres til å handle om et smutthull i eksportkontrollregelverket. At NTNU samarbeider med «den sivile delen» av Norges største våpenselskap er heller ikke et særlig tilfredsstillende svar. Problematikk knyttet til flerbruksteknologi – sivil teknologi som også kan brukes til militære formål – har vært kjent siden første verdenskrig.  Ammoniakken som revolusjonerte jordbruket kunne da også brukes til å lage kjemiske våpen. At Kongsberg har tilgang på kunnskapen vi skaper på NTNU, medfører alltid en risiko for at teknologiske fremskritt brukes til folkerettsbrudd.

I likhet med NTNU bør også vi studenter ta et oppgjør. Tilgang er makt, og tilgang til oss er for mange bedrifter like verdifullt som tilgang til NTNUs forskning. Denne protesten belyser hvordan vi ofte ukritisk gir bedrifter mulighet til å definere seg selv overfor morgendagens teknologer. Det er ikke overraskende at de over 150 bedriftene som i år har meldt seg på Karrieredagene vil punge ut for det.

Samfundet har vedtatt at vi ikke vil samarbeide med selskaper som driver med våpenproduksjon. Jeg håper linjeforeninger og tekniske organisasjoner som samarbeider med bedrifter som Kongsberg gruppen, vil diskutere og ta et aktivt valg om hvem de vil gi tilgang. Og at vi er bevisste på hva vi får, og hva vi gir, når vi inngår slike samarbeid.

LES OGSÅFra gelébryter til Samfundetleder

Powered by Labrador CMS