Samfundetleder

Ikke gi etter for trettheten

Det skjer dramatiske ting hver dag – i Midtøsten, i USA og i Europa. Du bør fortsette å bry deg om det.

Publisert Sist oppdatert

2020-tallet har hatt rystende, verdensomveltende hendelser på løpende bånd. Starten av tiåret var preget av en pandemi som vi fortsatt kjenner etterdønningene av. Krigen som har fulgt Russlands invasjon av Ukraina i 2022 er den største væpnede konflikten i Europa siden andre verdenskrig, og i ett år har vi vært vitne til et folkemord i Gaza begått av Israel, med USA i ryggen. Krigen er den dødeligste i Israel-Palestina-konfliktens historie. Vi lever ikke i normale tider.

Jeg kunne så klart nevnt mer. Det amerikanske valget er et dødt løp mellom det som kan bli den første kvinnelige presidenten i landets historie, og en autoritær høyrepopulist som har overlevd to attentatforsøk. Poenget er at det er utrolig mye å følge med på om dagen. Det er helt forståelig at det tærer på oppmerksomheten. SSBs nyeste mediebarometer viser at vi i mindre grad ser og leser nyheter fra redaktørstyrte medier, og i større grad får nyhetene våre fra sosiale medier. Konsum av nyheter via Tiktok har hatt den største økningen, særlig blant de i alderen 13–24. Internasjonalt melder Reuters Institute ved Oxford at om lag 40 prosent ofte eller av og til unngår nyheter. «Nyhetstretthet» er altså noe som sprer seg.

Dette er en skummel utvikling. Når dramatiske ting skjer fort, er det ekstremt viktig med pålitelig journalistikk som kommer raskt – og det er viktig at vi følger med. Hvis det ikke hadde vært for mediedekningen av folkemordet i Gaza det siste året, hadde vi nok ikke sett det folkelige engasjementet som etter hvert har spredd seg til studenter verden over. Derfor er det også bekymringsverdig at lesertallene for saker som omhandler Gaza stadig synker. En velinformert befolkning er bærebjelken i et fritt demokrati.

LES OGSÅ: Kvinnehelse er folkehelse

Jeg synes jo egentlig at vi, studentene, er de som har den beste unnskyldningen til å ikke følge med på nyheter. Studietiden innebærer å ta inn ny informasjon hele tiden. Det forventes at man legger inn 40 timer hver uke til å lære nye ting, og attpåtil må de fleste ha jobb ved siden av for å få endene til å møtes. Å i tillegg skulle følge med på et voksende antall globale kriser, er mye å forlange av seg selv. Men jeg mener også vi er en av de samfunnsgruppene som har størst grunn til å følge med på det som skjer i verden. Studentene har vært på riktig side av historien i en rekke viktige saker: internasjonal solidaritet og fred, borgerrettigheter, apartheid, og nå folkemordet i Gaza. Datidens studenter hadde nok aldri klart det om de hadde vegret seg for å lese nyheter.

Derfor har jeg en soleklar oppfordring: les nyheter. Les lokale saker og les om statsbudsjettet. Les om presidentvalget i USA, folkemordet på Gazastripen og krisen i DR Kongo. Les VG, Aftenposten, Dusken og Al Jazeera. Vi må la oss provosere, skremme og engasjere for å få gjort noe her i verden. Slett heller Tiktok enn NRK-appen.

LES OGSÅ: Studenttingsvalget har åpnet

Powered by Labrador CMS