VERDSETTER NATUREN: Frivillige som var med på prosjektet var veldig åpne for å lære av hverandre.

Gjør Gløs grønt igjen

Ett år har gått siden instituttene for biologi og design fikk klarsignal fra NTNU til å øke biomangfoldet på Gløshaugen.

Publisert Sist oppdatert

Prosjektet «Det grønne Gløs» ledes av Bente Jessen Graae og Martijn Vandegehutche fra Institutt for biologi, Ida Nilstad Pettersen fra Institutt for design, samt en rekke studenter, blant andre  Martine Hennig.

GRØNNE FINGRE: Professor Bente Jessen Graae viste de frivillige rundt og forklarte hvordan det har vært å skape det grønne området

Det grønne Gløs ønsker å øke biomangfoldet på Gløshaugen ved å blant annet få bort grønne gressplener, og erstatte dem med plener som er mindre importerte, mer biodiverse og vennlige for folk og dyr. 

Professor Graae er så langt fornøyd med innsatsen.

– Det har nesten bare gått oppover siden vi startet

Internasjonalt er prosjektet kjent som «Rewilding Campus» og er inspirert av et lignende prosjekt i København. Her forsøker de blant annet å lage en sirkulær matøkonomi med hjelp av frivillighet. 

Professor Graae fortalte Under Dusken da prosjektet startet, at hun trodde Gløshaugen har et bedre utgangspunkt enn i København på grunn av forskjeller i terrenget, noe Hennig sier seg enig i. 

– I Danmark startet de med et helt annet utgangspunkt enn oss, vi har drevet med jordflytting til parken ved Gløshaugen, men der startet de med en parkeringsplass. 

 LES OGSÅ:   NTNUs masterring kan endelig bestilles

På vei hjem igjen

KUNSTIG DAM: Professor Graae viste frem en kunstig dam som ble gravd ut i år, noe de håper skal bli større det kommende året

Høgskoleparken og Gløsparken er designet for både små og store arter, og et poeng for instituttet har vært å reintrodusere arter i små habitater, men også sørge for at mennesker ønsker å ta parken mer til bruk.

– Vi har hatt forskjellige grupper som har fokusert på forskjellige dyrearter, særlig insekter og fugler. 

VERDENS MINSTE PAVILJONG?: Frivillige har vært med å bygge alt som er i parken. Planen for det kommende året er å bygge et drivhus og flere blomsterkasser.

Hennig fortsetter med at det ikke bare er dyr det har vært fokusert på 

– I tillegg har vi ordnet slik at studenter kan være med å dyrke norske grønnsaker og ha egne grønnsakskasser. 

Henning er fornøyd med støtten de har fått fra NTNU og andre bidragsytere.

– Nesten alt med selve driften, med unntak av utstyr som vi allerede har kjøpt, har vært gratis, fra treverk til frø. Vi har fått veldig god støtte fra NTNU og andre, og håper vi kan få mer støtte slik at vi kan finansiere møtene våre videre. 

Martine Hennig har tidligere vært journalist i Under Dusken.

 LES OGSÅ:  Be our guest!

Powered by Labrador CMS