Må søke jobb i september: – Det er latterlig
I september måned er det allerede mange studenter på Gløshaugen som har begynt å søke både fast jobb og sommerjobb for 2025.
Mange bedrifter har allerede utlyst sommerjobber for 2025 i håp om å sikre seg talenter fra ulike ingeniør- og teknologistudier ved universitetene. Johannes Hope og Nora Lillelien er begge femteårsstudenter som studerer energi og miljø ved NTNU i Trondheim. De synes jobbsøkingen skjer veldig tidlig.
– Jeg føler den kommer tidligere og tidligere for hvert år, man må jo planlegge ti måneder i forveien, sier Hope.
Han forteller at han kjenner på et press om å søke så tidlig som mulig.
– Presset kommer mer fra bedriftene enn de rundt meg. Jeg føler at jeg kan miste de beste jobbene hvis jeg ikke søker nå, forteller Hope.
– Du kan risikere å stå uten jobb
Lillelien mener at man må tenke mer igjennom hvilken type jobb man vil ha før man søker, når man skal søke fast jobb.
– Fristen for å søke jobb i industri og i konsulentbransjen er på to forskjellige tidspunkter. Så hvis du ikke vet om du vil søke jobb i industri eller i konsulentbransjen, er du nødt til å ha litt is i magen. Søker du da på en jobb som har frist etter jul, kan du risikere å stå uten jobb, sier Lillelien.
At man må begynne jobbsøkingen allerede nå er problematisk. Det mener William Marleau som går i fjerdeklasse datateknologi og Tobias Fremming som går i tredjeklasse på informatikk.
– Det er latterlig at man må søke så tidlig, men de vil vel få inn de som er mest på hugget. Jeg vet ikke hvor jeg er om ti måneder, sier Fremming.
Marleau har ikke begynt å søke, men innrømmer at det er noe han tenker en del på.
– Nå som jeg går fjerde året, føler jeg presset på å skaffe meg sommerjobb. Hvis jeg ikke får jobb nå, så føler jeg at CVen mangler noe, sier Marleau.
Rødt flagg
Det er ikke alle studenter som bekymrer seg like mye for sommerjobb. Carl Anders Johnsgård Cederström går sitt fjerde år på elektronisk systemdesign og innovasjon, og har enda ikke hatt sommerjobb.
– Jeg stresser ikke så veldig, det går nok bra. Men litt stress er det jo med tanke på at det er et krav med jobberfaring for å ta master, sier han.
Han får støtte fra medstudentene Tora Pedersen Reigstad og Ragnhild Halvorsen Larsen. De har på sin side begge hatt sommerjobber, og foretrekker å vente til rundt nyttår før de begynner med søknadsprosessen.
– Jeg føler at det er mest konsulentbedrifter som ansetter nå. Andre bedrifter venter til rundt nyåret, sier Reigstad.
Larsen er skeptisk til om bedriftene har oversikt over hvilke arbeidsoppgaver de faktisk kan tilby studentene.
– Personlig søker jeg jobb fordi jeg vet hva oppgavene mine er. Men når man søker så tidlig så vet ikke engang bedriften selv hva de vil at studentene skal gjøre, forteller hun.
Reigstad tror at mange bedrifter ikke har fullstendig oversikt over hvor mange studenter de egentlig har kapasitet til å ta imot.
– Så det er mange som mister praksisplassen sin fordi bedriften ikke kan ta imot dem likevel. Jeg synes også det er et rødt flagg i utlysningen hvis en bedrift ikke har noen konkrete prosjekter eller oppgaver til oss. Det er ikke et godt utgangspunkt for en sommerjobb, mener hun.
NRK publiserte den 24. september en artikkel om hvordan mange bedrifter er tidlig ute med å kapre de beste studentene og om hvordan det i noen tilfeller går galt. Dette er noe Marleau også har merket.
– Jeg har snakket med flere som har mistet sommer- og til og med fastjobb i etterkant av underskrevet kontrakt, sier William Marleau.
Ønsker de beste studentene
Konsulentselskapet Multiconsult er ett av selskapene som har utlyst sommerjobber for 2025. HR-konsulent Silje Kopland forteller at bedriften, som har godt over 1000 søkere på sommerjobb hvert år, ser det nødvendig å sette fristen tidlig.
– Grunnen til at vi er tidlig ute er rett og slett fordi vi ønsker å sikre oss de beste studentene. Vi har over 100 sommerjobber å fylle, og venter vi for lenge risikerer vi at studentene får sommerjobb andre steder.
Kopland har forståelse for at det er utfordrende for studentene å planlegge ti måneder i forveien, men at dette stort sett går greit.
– Vi greier som regel å finne løsninger sammen med studentene når sommeren først kommer.
Hun bekrefter at Multiconsult ikke kan si i utlysningene nøyaktig hvilke prosjekter studentene kommer til å ta del i.
– Det avhenger naturligvis av hvilke prosjekter vi har gående på tidspunktet studentene er hos oss, men vi strekker oss langt for å tilby interessante og relevante arbeidsoppgaver.