Kveldens innledere i sofaprat under Samfundsmøtet: Ett år med Trump. I forkant, og etter møtet, har det kommet mye kritikk på valg av innledere.

Demonstrasjon og kontroverser rundt Samfundsmøte

35 medlemmer i Storsalen stemte for å fjerne Hans Jørgen Lysglimt Johansen som innleder.

Publisert Sist oppdatert

Storsalen var stappfull, og stemningen noe spent, under gårsdagens Samfundsmøte: Ett år med Trump. Ikke alle var enige i Samfundestyrets valg av kontroversielle Hans Jørgen Lysglimt Johansen, en ivrig Trump-supporter og stifter av partiet Alliansen, som en av kveldens innledere. Utenfor Samfundet demonstrerte aktivistgruppa for et nazifritt Studentersamfund med bannere og ved å dele ut flyers.

Tidligere Samfundetleder, Øyvind Bentås, ønsket å fjerne innledning ved Lysglimt Johansen fra dagsorden. Forslaget ble nedstemt.

– Å gi han plass er å gi fascismen plass. Det er å gi dem en plattform for fascistisk organisering og vekst.

Misnøyen var også tydelig inne i Storsalen. Allerede under punkt to på programmet, godkjenning av dagsorden, tok Øyvind Bentås ordet:

– Jeg foreslår at vi stryker punkt fire (innledning ved Lysglimt, red. anm.). Vi trenger ikke gi den mannen mer taletid enn han allerede får, sa Bentås.

Det kreves ⅔ flertall for å felle et punkt på programmet, og med 35 stemmer for og resten mot eller avholdende, ble forslaget ikke vedtatt.

– Det viktigste er hva USA klarte å unngå

Lysglimt startet innledningen sin med å takke Storsalen for støtten ved å ha stemt for å la ham få prate.

– Jeg ønsker også å takke for sist, da jeg i fjor høst som den eneste offentlige norske Trump-supporteren var invitert av Studentersamfundet for å snakke om det kommende valget. En framtid med Trump som president ble den gangen av alle ekspertene framstilt som katastrofalt og helt utenkelig, men det har jo vist seg å ha gått ganske så bra.

STOR INTERESSE: Storsalen var fullsatt under kveldens Samfundsmøte

Lysglimt innrømmer at Trump, som alle andre, av og til har tråkket i salaten, men legger til at det kanskje viktigste er hva amerikanerne klarte å unngå ved å velge Trump:

– Hillary ville ha gitt amnesti til alle de ulovlige innvandrerne, og dermed sementert demokratenes demografiske overtak for nærmest evig og alltid. Hun ville innført et drakonisk anti-hate speech regelverk, av typen vi nå gradvis begynner å se her i Norge.

Han ser på både sin egen og Tumps bevegelse som en folkelig forsvarsmekanisme mot denne typen politiske endringer, og sier han har tatt på seg den utakknemlige, men også morsomme, rollen å si det andre verken kan eller klarer å si.

– Jeg er en slags djevelens advokat i en offentlig debatt som er blitt kvelende trang.

Les også: NTNU-professor mener Trump spiller på marginer og leker i gråsonen

Kaotisk, kontroversiellt og konservativt

Hans Jørgen Lysglimt Johansen under sin innledning på Samfundsmøtet

Anders Tvegård, tidligere USA-korrespondent for NRK og kveldens andre innleder, oppsummerer det foregående året som uforutsigbart og kaotisk. Ifølge ham har offentligheten måtte tilpasse seg en helt ny type retorikk og en ny politikk der det er tydelig at amerikanske interesser skal settes først på alle fronter.

– Enkelte positive ting har jo også skjedd under Trump, slik som at IS er nærmest bekjempet og at aksjemarkedet går fremover. Men Trumps twitter-bruk kan fort ødelegge for alle hans små seire ved at han alltid klarer å fornærme noen.

Tvegård vektlegger også at det har vært et enormt mediekjør rundt Trumps twitter-konto, noe som har gjort at mange viktige strukturelle endringer har foregått i skyggen av denne.

– For eksempel har Trump fått innsatt en rekke svært konservative dommere i den føderale ankedomstolen, og disse blir sittende på livstid.

Til tross for et innholdsrikt år fylt av en rekke skandaler spår Tvegård at det neste kanskje vil bli enda vanskeligere for Trump:

– Oppsummert vil jeg tippe at det neste året blir farget av KKK - det vil bli kaotisk, kontroversielt og konservativt.

Trump-filter

Innleder Henrik Heldahl mener det er svært uheldig med den politiske polariseringen i USA.

Henrik Heldahl, kommentator for AmerikanskPolitikk.no og programleder for Ampolcast, brukte innlegget sitt til å beklage den politiske polariseringen i det amerikanske topartisystemet, der middelgrunden gradvis har forvitret.

– Midten er ikke lenger sexy. Det er blitt nærmest umulig å holde en seriøs samtale mellom de to ytterpunktene.

Heldahl vektlegger også at nærmest alle politiske saker nå blir sett gjennom et slagt eget Trump-filter: Det eneste som har noe å si når man skal ta standpunkt i enkeltsaker er hvorvidt saken er pro eller anti Trump.

– Dette filteret er det nå nærmest umulig å komme unna, og det er økende tendenser til at alle bare lytter til folk som er enige med en selv.

Knauskoret sto for pauseinnslaget i etterkant av innlederenes innlegg. De hadde satt sammen et eget program i anledning at Trumps første president år er vel overstått, som inkluderte kjente slagere som «Cracy» og «Highway to Hell».

Misnøye med samfundets Lysglimt-invitasjon

Tidligere USA-korrespondent, Anders Tvegård, mener twitter-kontoen til Trump har ført mange strukturelle endringer i skyggen

Etter pausen ble det gjennomført en sofadebatt, der salen fikk mulighet til å stille innlederne spørsmål. Stemningen var god, til tross for en viss uenighet i panelet om hvorvidt NRK var et eksempel på såkalte fake-news. Under eventuelt, det siste punktet på dagsorden, var det flere i Storsalen som reiste seg opp for å dele sin frustrasjon med Studentersamfundets invitasjon til Lysglimt.

– Alliansen er definisjonen på søppel, og jeg forventer mer av Samfundet når det kommer til å finne innledere, var det en som sa.

En annen påpekte at det er lett å si at alle skal få si sin mening hvis man ikke selv er verken farget, jøde eller homofil, alle grupper som Lysglimt er kjent for å ha angrepet verbalt.

Men ikke alle var like kritiske til Samfundets valg av innleder.

– Vi må konfronteres med det skumle for å vite at det finnes. Vi skal ikke måtte behøve å beskytte Samfundets medlemmer mot retorikk. Alles syn bør derfor komme fram, var det en som mente.

Powered by Labrador CMS