Trumps norske apostel

Som en av Norges få Trump-supportere vil Hans Lysglimt Johansen slå et slag for den hvite mannen.

Publisert Sist oppdatert

Hans Jørgen Lysglimt Johansen er ikke vanskelig å få øye på når vi møter ham, som en norsk Donald med blå dress, rødt slips og et fast håndtrykk. Den tidligere lederen for Fridemokratene – den nyliberalistiske utbrytergruppen til FrP – håper på seier for Donald Trump.

– Jeg har gjort flere intervjuer og strekker strikken litt lenger for hver gang, så hvis det blir Hillary på tirsdag da må jeg betale en høy pris for de tingene jeg har sagt. Men hvis det blir Trump så er jeg i forkant av et stemningsskifte, det er det jeg gambler på, sier han.

Hvis Trump vinner valget mener Johansen det vil komme et nytt debattmønster både i Europa og USA. En debatt preget av mindre politisk korrekthet. Johansen kaller det et mer åpent debattklima.

– Med Hillary er det det rådende stemningsleie som vil fortsette, med Trump vil det komme et nytt stemningskifte og det vil nok smitte over på debatten i hele Europa, også i Norge, spår Johansen.

Kaller seg for en bevisst mannssjåvinist

Donald Trump har i løpet av valgkampen snakket nedlatende om kvinner, truet med å deportere innvandrere og bygge mur mot mexico på deres betaling. Lysglimt vil ikke støtte Trumps kommentarer om kvinner, men sier samtidig at han ser de som mindre viktige i valgkampen.

– Mannsjåvinisten er et nidbilde av den hvite mannen og jeg synes det er gøy å være det bevisst, fordi jeg ikke tror han finnes i virkeligheten. Jeg gjør det nok mest for å provosere, for å få fram sannheten, sier han.

Hvilken sannhet?

– Blant annet at det er hvite menn som har bygget verden, nesten alt er bygget av hvite menn. Og det er ikke noe å skamme seg over, det er fakta, hevder han.

Politikk som farserstatning

Lysglimt Johansen er ikke lenger aktiv som politiker, men han har deltatt som kommentator om den amerikanske valgkampen. Hans politiske engasjement mener han kommer fra mangelen på en farsfigur i oppveksten.

– Den naturlige måten her i verden er at sønn følger far og lærer av de erfaringene som han har gjort i livet. Det er mye lettere hvis man har en far som forteller deg hvordan du skal forholde deg til maktstrukturer, hvis ikke så må du finne sannheten selv, sier Johansen.

Johansen ser på både seg selv og Trump som sannhetssøkende. Han mener det ikke nødvendigvis er det samme som at Trump alltid snakker sant.

– Hvis du sammenligner med Clinton vil hun bare forsterke det nettverket av løgner, men når Trump utfordrer det etablerte systemet så kommer sannhetene fram i kjølvannet, mener Lysglimt

På spørsmål om hva sannhetene er kommer han ikke med noe konkret svar. Sammen med enkelte amerikanere deler han en oppfatning av at sannheten ligger skjult bak strukturelle løgner, opprettholdt av det politiske systemet.

Johansen anser likevel ikke Trump som en engel, men mener han representerer en nødvendig endring i verden.

– Han har sikkert sine lik i skapet han og. Det er ingen som påstår noe annet, men han er så sterk at han kan peke på løgnene og avsløre dem. Det er bare Trump som kan gjøre det, mener Lysglimt.

Les også portrettet til årets fredsprisvinner: Fredsdua fra Libya

Powered by Labrador CMS