I TESTFASEN: Festivaldirektør Tanja Holmen påpeker at Hyfer fortsatt er i testfasen. Her med prorektor for forskning og formidling, Tor Grande.
I TESTFASEN: Festivaldirektør Tanja Holmen påpeker at Hyfer fortsatt er i testfasen. Her med prorektor for forskning og formidling, Tor Grande.

NTNU sin nye kunnskapsfestival starter i dag

Årets tema for NTNU sin nye festival Hyfer er havet. Festivalsjefen lover bredere representasjon av universitetets forskningsområder til neste år.

Publisert

– Det er viktig å understreke at dette er et testår. Vi er en liten festivalorganisasjon med et lite budsjett, tross stort mandat. Vi skal bygge videre på dette, sier festivaldirektør Tanja Holmen.

Festivalen settes i gang i dag, og vil foregå fra 21. til 25. september.

Programmet inneholder blant annet åpningen av den selvkjørende fergen milliAmpere 2, utviklet av forskere og studenter fra NTNU. Universitetets nye, grønne forskningssenter, Gjærevollsenteret, åpnes offisielt på fredag. På lørdag arrangeres forskningstorg på Vitenskapsmuseet og Kalvskinnet.

LES OGSÅ: Bedriftenes plastmarsj over Gløshaugen

Mer humaniora neste år

På torsdag er det også premiere på sci-filmen After Young.

– I etterkant av filmen blir det samtale med tre forskere, hvor to er fra humaniora. De møtes for å diskutere etiske spørsmål rundt at maskiner og roboter blir en større del av hverdagen, sier Holmen.

Festivaldirektøren gjør det samtidig tydelig at de er i startfasen, og at festivalen sådan vil utvikle seg til neste år.

– Jeg kan si at det blir en helt annen representasjon av blant annet humaniora til neste år. Vi er en veldig liten festivalorganisasjon, som nå tester ut mye forskjellig. I år har vi jobbet ut ifra det vi har fått henvendelser om, sier hun.

Hyfer skal i fremtiden også arrangeres i alle studiebyene til NTNU.

– Dette er en festival som skal vokse. Vi har ingen fysiske arrangement i Gjøvik eller i Ålesund i år. Det er et område vi skal jobbe med frem mot 2023.

Tiår for havforskning

Det er ingen tilfeldighet at det er havet som ble tema for årets festival.

– Forskingsrådet har havet som tema for forskningsdagene. Det var logisk for NTNU å bygge videre på dette viktige temaet, også fordi forskningsdagene i Trondheim er en stor og viktig samarbeidspartner og del av Hyfer, sier hun.

Holmen påpeker samtidig at vi er inne i FNs havforskningstiår, som startet i 2021, men som ikke har blitt ordentlig markert før nå.

– Dette er det første året man bygger større fysiske arrangement rundt tematikken i denne tiårsperioden, i hvert fall i Norge, som meg bekjent, sier hun.

LES OGSÅ: En hyllest til de små krabatene i havet

Powered by Labrador CMS