Realistiske nyttårsforsett for studenter
Vi har alle satt oss mål for året som kanskje er litt for optimistisk. Under Dusken kommer derfor med forslag på hvordan disse kan bli litt mer realistiske å gjennomføre.
Nyttårsforsett er noe som kommer like raskt på oss hvert år, og roter seg inn mellom semesterregistrering, valg av emner og kjøp av pensumbøker. Da er det naturligvis lett å gjøre i år som i fjor, nemlig gå til de typiske nyttårsforsettene som alle så ivrig prøver å gjennomføre i årets første uker.
Man skal skape en ren og sunn hverdag for seg selv, enten med treningsøkter basert på yoga og pilates, eller å ta det kraftig ut på gymmen som den muskelbunten man ønsker å være. Det er større fokus på å ta vare på seg selv, skrive dagbok, reflektere over forpliktelsesvansker og gjøre de tingene som får hverdagen til å gå litt saktere. Man skal trappe ned på alkohol, sukker, glede og alt det som får deg til å ville stå opp om morgenen, og høre på fuglekvitter fremfor den spillelisten du har på repeat fra videregående.
Dette er blitt en sær estetikk som kanskje kan være vanskelig å oppnå i en travel studenthverdag. Derfor ønsker Under Dusken å komme med alternativer til disse nyttårsforsettene, med noe som kanskje er litt mer oppnåelig.
─ Man setter seg for høye mål, og gir litt opp, sier student Vilde Lundkvist.
Trening = hot girl walk
Å begynne å trene litt mer og regelmessig er kanskje et av de vanligste nyttårsforsettene. Treningssentrene blir fylt opp hver januar, og det er umulig å få gjennomført øvelsene man ikke vet hvordan man skal gjøre, eller må følge med på en app for å forstå. Undertegnede er skyldig i dette, så du kan innrømme det du også.
─ Man ser jo folk på treningssenteret i januar og så forsvinner de i løpet av året, sier Stina Jensen. Venninnene Sanne Skår og Vilde Lundkvist sier seg enig.
Man trenger ikke alltid å benytte seg av treningssenter for å få den mosjonen man ønsker seg. Så om det å tørke av støvet fra studentkortet for å korte deg inn på Sit sine studioer ikke er så appellerende - spesielt med prisøkningen - ta deg heller en gåtur og hør på musikk som får deg til å føle deg som en modell. Eller sett på favorittalbumet ditt og dans rundt i stuen mens resten av kollektivet er ute.
─ Jeg har lyst til å få til en pull-up i løpet av året, sier Jensen. Skår og Lundkvist er oppmuntrende til målet.
Være flink student = fokuser på det du liker i fagene
Vi har alle vært der. Om det er spenning for hva semesteret vil bringe, eksperter i team som du har gledet deg til siden november, eller for å endelig være ferdig med forrige semesters traumatiske emner. Vi vil så gjerne være flinkere det kommende semesteret enn det som var, ved å møte opp i alle forelesningene og ikke bare de obligatoriske, begynne å lese pensum fra første uke, jobbe jevnt med arbeidskrav og ikke koke noen av dem.
─ Jeg har lyst til å bli flinkere til å gjøre skole, og lage mer og ordentlig middag, sier Lundkvist.
Det realistiske er at man vil droppe en forelesning her og der, spør en klassekamerat om de forstår oppgavene dere får, eller bruke Chat GPT for å få svar på noe du lett kunne funnet i pensumboken du ventet litt for lenge med å få tak i. Ingen dømmer deg, de aller fleste er i samme båt. For å ikke overkjøre deg selv med flink student-syndrom, fokuser på å møte opp i så mange forelesninger du kan, les ekstra mye på det du syns er spennende i faget ditt, og bruk Chat GPT som en sparringspartner fremfor fasit. Det er lov å ha dager hvor du jobber to timer med skole eller å ta noen mental-helse-dager gjennom semesteret for å hente deg inn. Å gjøre hyggelige ting og gi seg selv tid til å restituere er også viktig.
─ Jeg har lyst til å lese litt mer, og kanskje bli flinkere til å legge meg, sier Skår.
LES OGSÅ: Valg eller ansettelse av rektor:– Det finnes en ukultur vi må bli kvitt
Kutte ned på alkohol = mocktails
Vi har alle sett Helsedirektoratets anbefalinger om å kutte ned på alkoholen, og gjerne kutte det helt ut. Dette er en anbefaling som ikke nødvendigvis falt i så god smak, og har trolig ikke endret studenters drikkevaner. Å gjennomføre hvite måneder uten alkohol er et mål man gjerne har jevnt og trutt gjennom året, men det kan kanskje raskt bli kjedelig eller føre til at man føler en ikke kan delta på sosiale arrangementer i like stor grad som tidligere.
Studenter viser likevel at de ønsker å endre på drikkevanene sine. Under UKA var det arrangert mocktailkurs fra Lykkepromille og Bedre uten som var populært. Her fikk studenter teste ut å kopiere alkoholholdige cocktails til smakfulle og spennende mocktails, uten alkohol. Dette kan være minst like godt, og kan ha flere helsefremmende egenskaper. Ta en kveld med vennegjengen og prøv å kopiere din favorittdrink, eller lag noe helt nytt. Om øl er det du går til, hva med å erstatte det med alkoholfri øl, eller annen gjærbakst. Og om du fremdeles vil tviholde på ølen og spare litt penger, er prisen på øl satt ned til internpris, på 49 kroner, på Samfundet under Samfundsmøtene som holdes på lørdager.
Å bli ryddig = ha stengeskift hjemme
De fleste har opplevd større krangler i kollektivet fordi det alltid er noen som ikke klarer å rydde etter seg. I noen tilfeller må man akseptere at det handler om en selv også. Det er lett å la stekepannen ligge i vasken når du har dårlig tid, og utsette å vaske badet til klokken elleve søndag kveld i vaskeuken din, eller å aldri klare å plassere klær i klesskapet.
En trend som har sirkulert er det å gjennomføre et «stengeskift» hjemme. Som man gjør når man har stengevakt på jobb, rydder man raskt så ting ser ordentlig ut, får ting på plassen de tilhører og gjør det litt greiere for den fremtidige deg som skal stå opp dagen etter. Ta deg ti minutter før du legger deg, plukk i det minste klærne opp fra gulvet og ta tårnet av glass fra nattbordet til oppvaskmaskinen. En annen tommelfingerregel er å gjennomføre noe som tar deg under to minutter i det du kommer på at det må gjøres. Det kan bidra til å skape litt fred i kollektivet.
Spare penger = ikke gi opp det som gir livsglede
Det er ingen hemmelighet at studenter sliter økonomisk, og at livet er blitt betydelig dyrere å leve. Regninger skal betales, mat skal kjøpes og abonnementer på tjenester du ikke bruker blir trukket. Man vil gjerne ha en buffer for uforutsette regninger eller dyre konsertbilletter, eller fylle BSU-en for boligen du kanskje får kjøpt etter fylte førti år.
Man må likevel ikke nekte seg selv å leve litt. Du må ikke gi opp avokado, kaffe eller unne seg noe som gir deg litt livsglede i hverdagen. Selv om inflasjonen er hard og man merker det på kasselappen, så er det ikke verdens undergang å kjøpe de tingene man trenger. Et tips kan være å ha et fast trekk i uken eller måneden som går til en konto i en annen bank enn bruksbanken. Det er utrolig hvor mye som kan samle seg opp om man trekkes femti kroner i uken til en konto man ikke ser.
Slutte = slutte?
Et nyttårsforsett som de aller fleste både har satt og prøvd seg på er det å slutte med ting. Slutte å snuse, spise godteri, drikke alkohol, bruke så mye penger eller å gå tilbake til eksen sin. Om du er seriøs på å slutte med noe, kanskje prøv å trappe det ned litt etter litt, og ikke opplev det som mislykket om du ikke klarer det på første forsøk. Noen ting er vi kanskje ikke ment for å slutte med heller.
Det vi prøver å si er at du ikke trenger å legge om hele livet og vie deg til nyttårsforsetter du egentlig ikke har så stor trang til å gjennomføre uansett. Fokuser på å komme deg gjennom dagen på en måte som får deg til å føle deg bra, og som gjør at du består eksamen når den plutselig kommer.
─ Det er ofte at det bare er en stor greie man innstiller seg på og så gjennomfører man ikke. Man må ha mindre delmål tror jeg, sier Skår.
Under Dusken erfarer også at mange studenter har begynt å legge nyttårsforsett som konsept bak seg. Begynner vi kanskje å se enden på denne trenden om akutt livsendring i starten av året?
LES OGSÅ: Kunsten å vedfyre