SPILLEMANN: Viggo Mastad skal stå på scenen med alle fire bandene.

Til helgen feirer Trondheim radikalerne på Svartlamon

Bandene fra UFFA-huset og miljøet bak magasinet Folk & Røvere samler gamle og nye stemmer for å hedre alternativkulturen fra 80- og 90-tallet.

Publisert Sist oppdatert

Én av personene bak festivalen er Viggo Mastad, som er musiker, journalist, tidligere ultraradikaler og nåværende sykepleier på St. Olavs hospital.

– På plakaten står legendariske trondheimsband som Angor Wat, Det Glade Vanvidd og Israelvis, som alle har satt sitt preg på den norske musikkscenen, forteller Mastad.

Han har lang fartstid i miljøet, og forteller at han skal spille i samtlige band på lørdag.

Disse bandene skal spille på konserten:

Angor Wat var Norges første og eneste anarkopunk-band, inspirert av britiske storheter som Crass og Discharge. De banet vei for en musikkscene med sitt kompromissløse uttrykk, som brakte dem fra Trondheims gater til klubber i England. De klassiske utgivelsene er nå utgitt på vinyl, og bandet lover å fremføre ikoniske låter fra katalogen.

Det Glade Vanvidd, kjent for sin dadaistiske tilnærming til punk, lover en opplevelse som er alt annet enn forutsigbar. Bandet, ofte omtalt som et «sirkus på vei gjennom helvete etter vann», har planer om å fremføre klassikere som Jungel nord for Dovre. 

Israelvis, som vokste ut av Angor Wat, tok alternativ rock i nye retninger med sin fusjon av punk, metal og tekno. Etter flere års stillhet markerer de nå reutgivelsen av albumene Albino Blue og Church of Israelvis med en eksklusiv konsert.

CASTRO avslutter kvelden med Katja Benneche Osvold fra Life… but how to live it på vokal. De har holdt på frem til 2018, og gjør derfor comeback.

– Miljøet oppstod rundt UFFA-huset. Den gang var musikken tettere koblet til et politisk uttrykk. Jeg ser ikke så ofte det i dag, sier Mastad.

 LES OGSÅ: Studenter kan feire VM gratis

Et magasin med politisk uttrykk

MUSIKKSENTRERT: Det siste magasinet fra 1991 inneholdt en fleksi-disk med DumDum-låten «Boom Boom». Den kan fortsatt spilles på platespiller.

Fra det samme miljøet kom magasinet Folk & Røvere. Det ble gitt ut månedlig, og dekket kultur og politikk med kommentarer som reflekterte husets ånd.

– Magasinet startet som en undergrunns-publikasjon som vi solgte i Nordre gate på universitetene, og selvsagt på konserter og i bokkaféer, sier Mastad, som skrev reportasjer i magasinet. 

Mastad forteller at bladet også inneholdt tegneserier, musikk og politiske budskap. 

– Det beveget seg fra å være enkelt, både grafisk og innholdsmessig, til høyere kvalitet. Senere fikk det landsdekkende distribusjon av Narvesen. 

PÅ VENSTRESIDEN: Folk & Røvere har alltid ligget godt utpå venstresiden. Denne artikkelens forfatter, Magne Njåstad, er professor i historie og spiller på lørdag i Det Glade Vanvidd.

Videre forteller han at Folk & Røvere, med sitt opplag på 6000 eksemplarer, satte dagsordenen for en generasjon av aktivister, musikere og kunstnere gjennom noen og 30 utgaver. På 80-tallet var det slutt, men bladet gjenoppstår på fredag.

– Vi har «stuntet» ut noen dagsaviser på filmfestivalen Filmfest vatn. Vi ble enige om å produsere en utgave til lørdagens konsert. Alt gjøres ved siden av jobb og uten noen profesjonell redaksjon, sier Mastad og ler.

Hvor ble det av radikalerne?

FOTOTUNGT: Folk & Røvere har alltid vært opptatt av masse fotografier. Spesialutgaven er intet unntak.

Selv reiste han til Turf Moor og intervjuet anarkist-punkbandet Chumbawamba på Burnley-kamp.

– Det er bandet som hadde giganthitten «I get knocked down, but I get up again», forteller han.

Intervjuet tok for seg det samme som lørdagens konsert vil undersøke: Hva skjedde med radikalerbevegelsen?

– Man ser spor av det overalt. På Verkstedshallen, i bandene og musikken som overlevde, forteller trønderen.

– Og jeg håper det finnes i valgene menneskene som deltok i miljøet har gjort i sitt senere liv, avslutter han.

Blant lørdagens punkmusikere, som på 80-tallet hadde hanekam og eyeliner, finner vi hele fire sykepleiere.

Konserten er lørdag 25. januar 2025 på Verkstedhallen på Svartlamon.

RETTIGHETSHAVARI: Magasinet var ikke så nøye med opphavsrett. Her mistenker Mastad at noen har stjålet fra en filmplakat.

LES OGSÅ: Vandreteater på Hovudbygget: – Ikkje synonymt med teatersatsing   

Powered by Labrador CMS