NYTT BYGG: Påbygget bak det gamle Samfundet ble klart for åpning lørdag 10. august.

Nybygg

Historien bak verdens 8. største utested

Lørdag 10. august åpnet Studentersamfundets nybygg med en storslått seremoni. Med tre nye serveringslokaler og tre nye scener rommer nå studentenes storstue over 3500 på én kveld.

Publisert Sist oppdatert

I forkant av åpningen kunne prosessleder for Nybygg Simen Larsen Vestad bekrefte at det kom til å bli hektisk helt frem til åpningen.

FORNØYD: Prosessleder for nybygg Simen Larsen Vestad synes resultatet levde opp til forventningene.

– Nå er det mest inventar og noen tekniske installasjoner som står igjen, sier Vestad.

Han benytter også anledningen til å hedre det arkitekten Ida Midbøe Rongstad fra Eggen Arkitekter og Samfundets konsept- og prosjekteringsgruppe (SKP) har fått til.

– Både bygget og interiøret ble så bra som vi håpet det skulle bli. Bygget har blitt knallbra, og vi er veldig fornøyde med det entreprenøren Ruta, arkitekten og våre egne interiørdesignere fra SKP har levert, forteller Vestad.

Han synes spesielt at fasaden ble bra, noe som ifølge ham ikke var en selvfølge.

ENDELIG: Leder for Samfundet konsept- og prosjekteringsgruppe Elise Anfinsen har venta lenge på å få nybygget åpnet.

– Det var ikke en enkel løsning, så vi er veldig fornøyde med at vi har fått det til slik som vi ville og sånn det var tegnet i utgangspunktet. For det var ikke en selvfølge, sier han.

Også leder for SKP Elise Marie Rong Anfinsen forteller at hun og resten av SKP er spente på hvordan det som ble tegnet har blitt i virkeligheten.

– Vi er jo veldig spente på hvordan det blir, for det har jo bare vært på papir frem til nå. Så det å få se det i virkeligheten blir veldig stas for hele SKP.  

LES OGSÅ: Trampeklapp, gledestårer og kanonskudd

Slutten på en lang prosess

Allerede på 50-tallet begynte man for alvor å tenke på Fengselstomta som et alternativ for utbygging av Samfundet. Siden den tid har det vært mange prosjekt og nybyggskomitéer, uten at det har kommet noe ut av det før nå. Anfinsen oppsummerer i hvert fall sin involvering i dette arbeidet slik:

– Det har vært en omfattende prosess som har gitt både latter og tårer, så det er egentlig bare en feiring og en lettelse å få det åpnet.

Hun forteller videre hvordan de, med beskjedne ressurser, har fått involvert hele organisasjonen i prosessen, til tross for at dette nok har vært slitsomt for flere.

Tidslinje

1956: Finansstyret søker Trondheim kommune om å få Fengselstomta

1957: Den første komitéen som skal jobbe med utvidelse, opprettes

1964: Samfundet bygges om innenfor eksisterende vegger

1971: Vollan fengsel legges ned

1972: Vollan fengsel rives

(Tidsperioden mellom: Diverse forsøk på å få i gang et byggeprosjekt på Fengselstomta)

2014: Nybyggskomiteen gjenoppstår

2016: Prosjektet med å samle NTNU ved Gløshaugen gir prosjektet nytt driv

2018: Arbeidet med å trygge grunnen for kvikkleire starter

2019: Romprogrammet vedtas i Storsalen

2020: Eggen arkitekter vinner arkitektkonkurransen med forslaget «Sceneskifte»

2021: Storsalen godkjenner byggestart og Kronprins Haakon legger ned grunnsteinen

2022: Entreprenøren Ruta går i gang med arbeidet på Fengselstomta

2024: Nybygget tas i bruk

– Det er nok en del som har opplevd hele nybyggsprosessen som en hodepine hvor de må omstrukturere gjengene sine og alt det medfører. Det er jo et hus med veldig mange ulike meninger, så det å gjøre noen fornøyd gjør noen andre misfornøyd. Men til slutt landet vi på noe som vi i SKP syntes var et fint design som dekket husets behov bra.

Vestad påpeker at det nok ikke har gått opp for dem enda, at det endelig skal settes en sluttstrek for et så langt arbeid.

– Det er litt rart å tenke på. Jeg tror ikke vi har innsett det helt ennå, men det blir veldig gøy når det blir tatt i bruk og studentene får komme inn og se hvordan det har blitt.

Anfinsen bemerker seg også at de neppe er helt ferdige idet dørene åpnes på lørdag, og at det kommer til å være noen etterdønninger med arbeid.

– Så for min del må jeg innrømme at jeg kjenner på at det ikke er helt over på lørdag, men det skal feires litt ekstra likevel, forteller hun.

LES OGSÅ: Tips til deg som alltid mister vennene på festival

Jomfruturen

Vestad påpeker at for alle de nye studentene som kommer til byen, vil Samfundet med nybygget være den nye normalen. Det har også bygget seg opp en viss spenning, noe Anfinsen føler på.

– Det er veldig stas å kunne åpne nybygget. Så håper vi at det blir så bra at det lever opp til forventningene, sier hun.

Når de kommer med anbefalinger, så har de to noen klare oppfordringer. Vestad anbefaler å dra på konsert i de nye flotte scenene, eller å ta seg en kaffe og kake på nye Edgar, mens Anfinsen har troen på den nye teknobaren Vollan. Videre har hun en slagplan for alle som trer inn for sin jomfrutur på nybygget.

– Når de kommer inn på nybygget for første gang, bør de se kult på en av de nye konsertsalene, få seg en øl på Siri og så gå å danse, masse.

LES OGSÅ: Sorry, jeg er ikke mammaen din

PÅGÅENDE PROSESS: Noen av rommene til Nybygg har enda litt arbeid som gjenstår.
Powered by Labrador CMS