Studentene fortviler:
Hold øynene åpne for disse artistene i 2023
Under Duskens spådommer for musikkåret 2023
Mandalai Lamas
Med tre gode album og flere spilte konserter har det haldensbaserte bandet Mandalai Lamas etablert seg som et av de hardeste, mest eksentriske, friskeste og feteste rockebandene for de omkring 2000 månedlige Spotifylytterne sine. De leverer alt fra rask punk til disig psykedelisk og dansbar klassisk rock. Deres 2022-album tar lytteren med på en reise gjennom et landskap av munnspill, støypedaler, falsk gjenklang og variert stemmebruk. Dette er et band som absolutt appellerer til den harde kjernen på fremste rad, samtidig som et større publikum kunne kost seg litt lenger bak. Det er på tide at Mandalai Lamas ekspanderer spillejobbene sine utenfor Oslogryta, hvilket uten tvil ville gledet både det norske og et utenlandsk publikum!
– Even Kaushik
AJRadico
Den fortsatt relativt ukjente New York-rapperen AJRadico har sluppet musikk kontinuerlig siden 2019. Dette kulminerte i den fullstendig egenproduserte og forfriskende EP-en Transit. I dette prosjektet etablerte han en original og ungdommelig stil, med tydelig inspirasjon fra artister som Lil Uzi Vert og Playboy Carti. Det er også et svært tydelig New York-preg på musikken hans. På låten «Armor» høres melodien ut som et forbigående metrotog, mens låten «Brownstone» er en referanse til de ikoniske rekkehusene i New York. I 2022 slapp han den deilige låten «WASTE NO TIME», hvor han virker enda tryggere i sin egen lyd og stil. I det kommende året har han all mulighet til å befeste sin posisjon i undergrunnshiphopen.
– Aksel Henrik Lessum
Doechii
For mange er Doechii et kjent navn på grunn av et kortvarig viralt lydspor på Tiktok fra 2021, men man må ikke tro at hennes karriere startet og endte der. Doechii har gjennom de siste to årene imponert grådig med lyrikk, kreativitet og ikke minst en imponerende allsidighet. I 2022 har hun vært gjesteartist på noen av årets beste hiphop-album, blitt signert av plateselskapet Top Dawg Entertainment, vært en XXL Freshman og effektivt etablert seg som en sentral artist i hiphop-landskapet uten å ha utgitt et fullstendig album. I 2023 skal vi endelig få hennes debutalbum, og det er all grunn til å tro at dette blir et høydepunkt.
– Aksel Henrik Lessum
MC Magnus
MC Magnus har gitt ut musikk siden 2013, men det var ikke før i 2022 at bergensrapperen begynte å bli et gjenkjennbart navn utenfor de 222 postnumrene i Bergen kommune. Med «Fri som fuglen» spilte han flere konserter til stor begeistring for norske hiphop-tilhengere interesserte i jazzrapp inspirert av A Tribe Called Quest og De La Soul. MC Magnus har et særdeles godt øye for produsenter å samarbeide med, hvilket gjør ham til én av de mest spennende norske rapperne akkurat nå. Selv om det er ni år siden låta «Egen medisin», er kvaliteten på det han slapp da, nesten på lik linje med det han slipper nå. Dette er på ingen måte en diss. MC Magnus har bevist gjennom flere år at kvaliteten er som spansk skinke: Den trengte bare langtidsmodning. Nå gjenstår det kun å dele ut og la folket spise.
– Even Kaushik
Nuha Ruby Ra
Siden EP-en How to move i 2021 har Nuha Ruby Ra trollbundet flere med sin eklektiske stil, og hun kan best beskrives som en pønker i heksedrakt. Gjennom et særegent lydunivers og energipakkede live-opptredener byr Nuha Ruby Ra på en frankensteinhybrid av syntpop og støyrock. Tekstmessig er Nuha Ruby Ra kompromissløs og legger ut om angst, seksualitet og ikke minst dansing – alltid med en god dose selvironi. Det er lett å ty til begrepet halloweenmusikk om Nuha Ruby Ra, for atmosfæren hun manøvrerer seg i, er ikke mindre enn fryktinngytende. Med angstfulle melodilinjer, skingrende vokal og tung bass blir man kastet ut i en rave en viss tysk ballettskole verdig. I mars kommer EP-en Machine like me, og det er bare å glede seg til enda en dose svart magi fra Londons undergrunn.
– Simen Skard Almaas
Beharie Christian
Beharie fra Sandnes har allerede vunnet en Spellemann i klassen R&B/Soul, i tillegg til å ha høstet enormt gode kritikker for sine EP-utgivelser. Hans organiske og litt sårbare lydbilde er særegent og spennende, samtidig som melodiene og låtoppbyggingene er enkle nok til at dette er musikk de aller fleste kan like. Spesielt hans ferskeste 2022- EP Beharie, the Third er et knippe stemningsfulle R&B-låter som virkelig viser artisten fra sin beste side. Med fortsettelsen av en robust turné både innenlands og utenlands på nyåret, i tillegg til en planlagt Øya-opptreden, vil 2023 by på mange muligheter til å få med seg norges nye R&B-stjerneskudd live. Jeg krysser også fingrene for nye utgivelser, og kanskje et debutalbum.
– Magnus Rygge
Witch Club Satan
Jeg vet ikke hvilken mørk, magisk heksegryte de tre jentene Johanna Holt Kleive, Nikoline Spjelkavik og Victoria Fredrikke Schou Røising har falt ned i, men noe overnaturlig er det i deres fascinerende og skumle 80-talls inspirerte svartmetall. Med blod, skriking og nakenhet som bunner i et feministisk budskap, svever Witch Club Satan på sopelime mellom å være metallband og scenekunst. Allerede før de uerfarne musikerne selv visste om de kunne spille, dannet det seg en mystisk forventning rundt bandet som aldri stilnet. 2022 splittet bransjen mellom enten sykt dårlige eller svært gode anmeldelser. Uansett er det lite som roper suksess på samme måte som årets opptredener på Roskilde og Tons of Rock. Jeg er både gira og redd for at Witch Club Satan kommer til å hjemsøke både nattesøvn og musikkåret 2023.
– Malin Isabel Disco Guleng
Opus Kink
Opus Kink er en sekstett som for fullt gjorde sitt inntog med debut-EP-en Til The Stream Runs Dry i fjor. Rockebandet fra Brighton viste med dette en sjelden selvsikkerhet i et sammensurium av ulike impulser. Fra spaghettiwestern til funk er det kort vei mellom naiv moro og dønn alvorlig kunstrock (stramme blåserekker, forvrengt gitar og surrealistiske tekster er stikkord her). Sekstetten har ikke bare vist seg produktive i studio; mellom slagene har de solgt ut større konserter, fulgt bandet FEET på turne, og frontmann Angus Rogers er aktuell med diktsamlingen Dog Replica. Mye å se frem til her, altså. Da er det bare å krysse fingre og tær og håpe på at Opus Kink snart vil legge en tur nordover. – Simen Skard Almaas
Flame Princess
Flame Princess er soloprosjektet og alteregoet til hun kule på bass, Jenny Jorde Lunde. Med drømmende lydbilde, organiske grooves og svevende vokal fester musikken seg til hjernen som en lite hjertestoppende forelskelse. Debutsingelen «When U Look» er en uanstrengt sterk, poppete R&Bperle, hvor også Sofie Tollefsbøl får sette sitt preg på låten med fløyte og annen snacks. Det eksperimentelle uttrykket minner om artister som Solange og Little Dragon, og gjør det svært lett å glede seg til vårens EP. Min spåkule viser i hvert fall Flame Princess seilende av gårde i en glitrende såpeboble mot både festivalsommer og stjernehimmel.
– Malin Isabel Disco Guleng
Nea & the Regulars
Nea & the Regulars kommer fra Trondheim og spiller en blanding av funk, neo-soul, jazz og disco. Alle de forskjellige og fengende elementene fra hver sjanger kommer sammen i euforiske melodier og dansbare rytmer. Til tross for å ha kun en håndfull singler tilgjengelig for strømming, har bandet allerede hatt gleden av å dele line-up med større norske artister som Evig Ferie, Michelle Ullestad, og brenn. på brennapalooza i november 2022. Allerede her var det tydelig at Nea & the Regulars har evnen til å trollbinde et større publikum, og med deres kommende debutplate er dette noe som garantert vil gå bandet i favør.
– Even Kaushik