SURDEIGSBRØD: En delikatesse forbeholdt restauranter eller et brød som å lage kan være en fin hobby å ha som student?

Ingen sure miner på surdeigsbrødbaking

Høsten er her, nå er det tiden for å lage varme supper og treig mat, hvorfor ikke prøve å bake et surdeigsbrød som ditt nye høstprosjekt? 20 personer gjorde nettopp det, og var med på surdeigskurs på Lyche.

Publisert Sist oppdatert

På torsdag 19. oktober arrangerte UKA surdeigsbrødbakekurs på Lyche. Med 20 deltakere, hvorav ingen hadde bakt surdeigsbrød før, ga kurset en bratt læringskurve for alle involvert.

Kursholderen, baker og student Johan Vik Mathisen, starter kurset med å forklare de grunnleggende prinsippene i surdeigsbaking. Med en lidenskapelig tone, forklarer han at når man baker med surdeig er viktig med tålmodighet, fordi surdeig tar mer tid enn gjærbakst. 

GØY: Surdeigsbaking er spesielt bra når man får gode resultater av arbeidet.

Viktig å kna godt

Johan gir deretter deltagerne innsikt i de særegne metodene man bruker i surdeigsbaking. Deigen trenger ikke en form, den skal kunne holde formen sin gjennom stekingen. Under brødet i ovnen, setter man et brett med vann som skaper damp, og omgjør den kjedelige ovnen hjemme til en dampovn. Dette forklarer Johan, mens han med en lett hånd demonstrerer kuttene man setter i deigen etter den var ferdig knadd og hevet. Kuttene gir svakheter i brødets overflate, og kontrollerer hvor den sprekker opp. Disse kuttene blir signaturen bakeren setter på brødet, og kan gjøres i form av mønstre eller forskjellige snitt.

Surdeigseksperten Johan forklarer viktigheten av å kna deigen godt. Her er balanse viktig, man skal kna deigen en god del for å bygge den opp og få gluten-proteinene i deigen til å binde seg. Men man skal ikke kna for mye heller. Han sammenligner eltingen med surdeigens barndom.

– Det et det man ønsker, en surdeig med en god barndom. 

Surdeigsbaker Johan viser hvordan man knar deigen godt.

– Baking er gøy

GLAD: Mats Larsen og Henrik Vevatne (f.v.) klare for kurs.

Deltagerne Mats Larsen og Henrik Vevatne er med på kurset for å lære mer om surdeigsbaking. Begge er glad i å bake, og er dessuten glad for å få litt variasjon i UKA.

– Matlagingskurs som et fint avbrekk mellom alle festarrangementene, sier Mats. 

Tuva Natvig, Linn Tamara Øygard og Tora Reikstad nevner Instagram reels som en viktig kilde inspirasjon for å bake surdeigsbrød, og har fått mange foreslåtte innlegg om surdeigsbaking. Men de har også flere grunner til å dra på surdeigskurs. 

– Baking er gøy. I tillegg er det jo økonomisk å bake!

 

GIRA: Linn Tamara Øygard, Tora Reikstad og Tuva Natvig (f.v.) lar seg fenge av surdeigsbrød.

Tidligere har Linn stort sett bakt Toro brownies, men er klar for å endre på det.

– Etter dette kurset, tror jeg at surdeigsbaking blir den nye greia mi. 

Begynn å bake! 

Surdeigskursholder Johan begynte med baking i en eksamensperiode der han følte han ikke hadde noe struktur, og for å strukturere dagen valgte å lage surdeigsbakst.

– Jeg fant ut at det var veldig gøy å bake. Det var også litt fint å kunne utkonkurrere broren min, som er veldig god til å lage mat. 

Til vanlig studerer han statistikk og er med i klatregruppen Tindegruppa i NTNUI. Han har fått med vennene sine på å bake, og lager surdeigsbrød i underkant av en gang i uken. Han forteller at det er sjeldent de forblir uspist mer enn en dag. 

– Fersk brød er så godt, og man kan ha det med det meste av middagsretter og mat. Å fryse ned brødet funker også bra og så spise det når man har tid.

Han har en klar oppfordring til de som ønsker å begynne med surdeig:

– Bare begynn å bake!

Powered by Labrador CMS