Inn, men ikke ut, om du går på Dragvoll

Studenter ved Gløshaugen får utmatrikuleringssermoni. Det gjør ikke de på Dragvoll.

Publisert

Se for deg at du endelig er ferdig. Utallige timer på lesesal og flere eksamener enn du vil tenke på. Alt skal endelig føre til en fullført grad med en seremoni med all pomp og prakt man kan tenke seg. Men det er ett problem: Du går på Dragvoll.

Men man ble jo immatrikulert, så hvorfor skulle man da ikke bli utmatrikulert? I hvert fall når de som går på Gløshaugen får utmatrikuleringsseremoni. Det kan jo virke blodig urettferdig.

Har ikke økonomien

Lenge har NV-, IV-, ØK-, og IE-fakultetene på Gløshaugen gått sammen for å arrangere en felles utmatrikuleringsseremoni.

En stund var det også slik at SU-, og HF-fakultetet også skulle være en del av denne seremonien. På Dragvoll er det opp til instituttene selv å bestemme hvordan de vil markere uteksaminering.

Dekan Tine Arntzen Hestbek ved Fakultet for samfunns- og utdanningsvitenskap forteller at det våren 2022 ble utredet for mulighetene for en felles utmatrikuleringsermoni for flere fakulteter ved Dragvoll og Gløshaugen.

PRIORITERINGER: Dekan ved SU-fakultetet Tine Arntzen Hestbek trekker frem at prioriteringer på fakultetet resulterer i andre utmatrikuleringstradisjoner.

– Vi valgte å ikke gå videre med en felles utmatrikulering med bakgrunn i praktiske og logistikkmessige årsaker, i all hovedsak knyttet til plass på Gløshaugen, skriver dekanen.

Videre skriver hun at dersom det skal være en felles seremoni for alle ved NTNU, må det arrangeres av fellesadministrasjonen, og at det er noe de per i dag ikke har ressurser til. 

Hestbek forklarer at fakultetet har prioritert midler til andre prosjekter, for eksempel økonomisk støtte til linjeforeninger, felles læringsareal og satsing på mottak av nye studenter.

– Vi har dessverre ikke ressurser til alt og har valgt å ikke prioritere en felles avslutningssermoni, sier dekanen.

Har egne tradisjoner

Videre forteller Hestbek at SU-fakultetet har egne tradisjoner for utmatrikulering, og at de vil gjennomføre disse i år også.

– Jeg har fått gode tilbakemeldinger fra studenter om at våre avslutningsseremonier har vært fine, noe jeg håper de også blir i 2024, avslutter hun. 

Hun trekker frem at alle studenter som uteksamningeres ved universitetet skal ha en avslutningsermoni men synes det er trist om studentene ved SU-fakultet føler dette blir dårligere fordi det ikke gjøres på samme måte som de fire fakultetene på Gløshaugen.

– Det er ulike meninger om denne saken i vårt fagmiljø, men vi skal selvsagt drøfte dette videre, avslutter hun.

Virker som forskjellsbehandling

Sosialantropologistudent Kyi Kyi Than Winn synes det er dumt at det ikke finnes en ordning for en felles utmatrikuering for de ulike campusene i Trondheim.

KRITISK: Sosialantropologistudent Kyi Kyi Than Winn synes NTNU fører en urettferdig utamtrikuleringspraksis.

– NTNU har jo immatrikulering for å symbolisere at man nå har startet en ny fase i livet som student. Da burde det kanskje være en lignende seremoni med utmatrikulering for å symbolisere at man nå er ferdig som student, sier hun.

Hun mener at det burde være et sentralt organisert initiativ og trekker frem at det kan utjevne forskjellene som kan skapes ved at ansvaret delegeres til de ulike instituttene. 

Videre synes hun det virker feil at midlene til de ulike instituttene skal avgjøre avslutningsseremonien til studentene. 

– Det er litt urettferdig at de på Gløs får en stor seremoni med gjester, mens de på Dragvoll til sammenligning får veldig lite, sier hun.

Winn forklarer videre hvordan personer som uteksamineres fra Gløshaugen får seremoni der man har mulighet til å ta med foreldre. 

På Dragvoll og andre campuser er det kun studentene som blir invitert – hvis det arrangeres en seremoni i det hele tatt.

– Det er urettferdig at man blir forskjellsbehandlet, man blir ikke tatt like seriøst som de andre studieretningene, sier hun.

Sosialantropologistudenten tror ordningen kan være et resultat av studieoppbygningen med breddeår som er typisk på Dragvoll, til sammenligning med Gløshaugen der studentene følger et «strengere» studieprogram.

Dette kan gjøre det vanskeligere å arrangere en seremoni for kullet som er ferdig.

Bedre etter campussammenslåing

Winn forklarer at studentenes frustrasjon er tatt opp med tillitsvalgte ved institutter og fakultet som skal ta saken videre til ledelsen, men at det er uenigheter på alle nivå om hvordan saken best kan løses.

Videre lurer hun på om det kan føre til mer splittelse mellom de ulike campusene.

– NTNU skal jo være et samlet universitet, men er man egentlig det, spør hun.

POSITIV: Dekan ved NV-fakultetet Øyvind Gregersen ser positivt på en felles utmatrikuleringssermoni for studentene ved NTNU.

Dekan Øyvind Gregersen ved Fakultet for naturvitenskap stiller seg positiv til en felles utmatrikulering.

Han skriver at han tror en felles utmatrikuleringsseremoni vil skape en fellesskapsfølelse blant studentene ved de ulike campusene. Han trekker frem problemet med plass som et hinder for gjennomføring av en slik seremoni.

– For å ha en felles avslutningsseremoni må man nok ha seremonien et annet sted. Med studenter og familie vil det ikke være plass bak hovedhuset, påpeker han.

Gregersen ser positivt på en slik felles avslutningsseremoni etter campussamenslåing, men påpeker at han ikke vet hva statusen for dette er nå.

LES OGSÅ:  God dag, Gløshaugen

Powered by Labrador CMS