Endret petroleumsutdanningen – fikk dobbelt så mange kvinnelige søkere
Fra høsten eksisterer ikke sivilingeniørstudiet i petroleumsfag lenger. Studiet fusjonerer med geofagutdanningen og oppstår under nytt navn.
– Nå er ikke dette en måte å «pynte brura på . Det nye studieprogrammet georessurser og geoteknologi er et resultat av noe mer enn bare et navnebytte.
Det sier professor og studieprogramleder Tor Berge Gjersvik, ved Institutt for geovitenskap og petroleum på NTNU.
Fra høsten legges studiene petroleumsfag og teknisk geofag ned, mens georessurser og geoteknologi og ingeniørgeologi startes opp.
– Har mye til felles
Gjersvik forklarer bakgrunnen for endringen:
– På 1970-tallet kom petroleumsstudiet som egen utdanning på det som het gamle bergavdelingen. De drev med gruvedrift, metallurgi og geologi.
I 1984 skilte geologi- og petroleumsfeltet lag, og petroleum fikk eget institutt på Valgrinda.
– Instituttene for bergutdanningene og petroleumsutdanningen levde i beste velgående hver for seg frem til 2017 da vi ble slått sammen igjen. Da bestemte vi oss for å se på mulige endringer som resulterte i det som nå er gjort.
Gjersvik forteller at de to fagfeltene har mye til felles i at de begge fokuserer på leting, funn, karakterisering og utvinning av mineraler.
– Petroleumsutdanningen vil nå eksistere som en retning på det nye studieprogrammet.
Flere søkere og doblet kvinneandel
Det nye studiet i georessurser og geoteknologi har allerede sterkere søkertall enn det nedlagte i petroleumsfag.
Særlig er det flere kvinner som søker seg til studiet. I 2023 var antall kvinnelige søkere 253, mot 132 året før. Antallet kvinnelige førstegangssøkere økte også fra 9 til 25.
Gjersvik vil ikke spekulere i om hoppet blant kvinnelige søkere skyldes at studiet oppstår under nytt navn, men legger til at petroleumsfaget tidligere var populært blant kvinnene.
– For 10 til 15 år siden var det sterke søkertall, med en kvinneandel på 40 til 50 prosent. Dessverre forsvant mange av kvinnene med oljekrisen i 2015.
LES OGSÅ: Trondheims beste leseplasser
- Glad de er tilbake
Gjersvik viser til at geologiutdanningene lenge har vært populære blant kvinner.
I 2022 var kvinneandelen på 60 prosent blant søkerne som fikk tilbud om studieplass ved teknisk geofag. Tallet var 70 prosent for bachelor i geologi.
– Vi er veldig glad for at kvinnene er tilbake igjen og søker seg til vårt nye studie, sier Gjersvik.
Ikke skyggeredd
I 2019 endret Universitetet i Stavanger navn på studiet "petroleumsteknologi” til “energi- og petroleumsteknologi” etter dalende søkertall. Målet var å skape et mer fleksibelt studium.
Gjersvik avviser at endringene handler om å ta avstand fra oljen:
– Vi er ikke skyggeredde for å kalle studiet noe petroleumsrelatert. Du kan fortsatt velge en fordypning hos oss som gjør en til petroleumsingeniør.
LES OGSÅ: 55 millioner i potten: Dette brukes semesteravgiften til