Samfundetleder:

Et hjertesukk fra en jobbsøker

Webcruiter. Jobylon. Teamtailor. Workday. Smartrecruiters. Desperate studenter må forholde seg til en stadig mer omfattende og forvirrende jobbsøkingsprosess.

Publisert Sist oppdatert

Jeg leverte en gang en jobbsøknad klokken 23:47 samme kveld som fristen gikk ut. Jeg fikk følgende svar klokken 14:58 dagen etter: «Etter nøye overveielse har vi dessverre gått videre med andre kandidater denne gangen.» Hele 15 timer senere, ja. Tilgi meg om jeg setter spørsmålstegn ved akkurat hvor nøye den overveielsen kan ha vært.

Om man, som meg, tar en sivilingeniørgrad ved NTNU, er det et krav for å begynne med masterskrivingen å ha minst seks ukers relevant arbeidserfaring. Også for mange andre studenter har den relevante sommerjobben gått fra å være et solid pluss i boken, til noe du nærmest «må» ha for å ikke ha hull i CVen. Ikke minst kan sommerjobben være helt nødvendig for å få studentøkonomien til å gå rundt. Da er det en utfordring at jobbsøkerprosessen blir mer omfattende, forvirrende og ressurskrevende – for begge parter.

Mange studenter er skyldige i å benytte seg av verktøy som Chat GPT når de skriver jobbsøknader. Vi kan ikke klandre dem når bruken av algoritmer og KI fra bedriftene er så utbredt, og så åpenbart som i eksempelet jeg beskrev innledningsvis. Det er sjelden jeg sitter i en ansettelsesprosess med et tydelig bilde av at det er et menneske i den andre enden.

Det er fremmedgjørende og isolerende å søke jobb etter jobb, og kjenne på at mesteparten av kommunikasjonen består av automatisk genererte e-poster, oppretting av brukere på diverse rekrutteringsnettsider og lenker til ulike evnetester. Tiden der man kunne printe ut CVen sin og banke på dører er for lengst over.

Evnetester i seg selv er ikke nødvendigvis negativt – det er fint at vi får flere muligheter til å vise arbeidsgivere hva vi kan. Men når du skårer svært bra på en evnetest, for så å få et avslag uten noen videre begrunnelse enn at det var ekstra mange søkere i år, så sitter man litt igjen med en følelse av at man har gjort masse arbeid uten grunn.

Om du har kommet deg gjennom hele hinderløypen, bestått alt av evnetester og intervjuer med glans, så må du ikke tro at du kan senke skuldrene. I disse nedgangstider er det stadig fare for at du får sommerjobben – eller fulltidsstillingen – din avlyst rett før oppstart. Nettsiden konsulentkarma.no fører en logg over konsulentselskaper som har utsatt studenter for dette fra 2023 og til i år. Avlysningene skjer typisk fordi selskapene finner ut at de ikke har råd til å ansette noen likevel. Ifølge advokater i Nito er det høyere risiko for at jobben blir kansellert, jo tidligere man blir ansatt.

Det er forsåvidt en naturlig utvikling at kampen om de kloke hodene fører til at studenter ansettes stadig tidligere. Jeg har imidlertid blitt mer skeptisk til jobbannonser som lover at man skal få bryne seg på spennende og utfordrende prosjekter – nesten et helt år før jobben har oppstart.

Et bedre møte med arbeidslivet er både ønskelig og mulig. Det avslaget jeg husker aller best fra i høst, inneholdt en personlig tilbakemelding fra en av de ansatte, om hva de likte og ikke likte med min bakgrunn. Det er det eneste stedet jeg er sikker på at jeg kommer til å søke igjen neste år.

LES OGSÅ:  

 

Skriv til oss:

Ønsker du å ytre deg i Under Dusken?

Send ditt innlegg til debatt@studentmediene.no

Retningslinjer for debattinnlegg finner du her.

Powered by Labrador CMS