Debatt

Glem drømmejobben – akkurat som kjærester, bytter man den ut

Når vi møter folk til karriereveiledning, er det noe mange glemmer. Man har gjerne en tanke om at man tar en utdanning, for å så få en fast jobb og deretter forbli der. Så enkelt er det ikke.

Publisert Sist oppdatert

Det er ikke lett å vite hvor man skal starte eller hva man vil trives å jobbe med, hvordan man skal skille seg ut eller hva som faktisk er drømmejobben. Dessuten er det lett å gi opp når jungelen av dårlige stillingsannonser lyser mot deg med krav som «minst fem års jobberfaring».

Mange som kontakter Karriereveiledning syns det er vanskelig å fortelle hva man kan, hvordan man kan finne en jobb, eller hva det er som leder til en god karriere. Det er helt vanlig å lure på om man har tatt den «rette» utdanningen eller om man har «kastet bort» tiden.

Å søke jobb eller ta en utdanning uten å vite hva man vil, er litt som å melde seg inn i et treningssenter uten å vite om du har lyst til å trene, for så å tenke at motivasjonen kommer etter hvert. Alle som har vært eier av et passivt treningsmedlemskap, vet at det ikke vil funke uten en plan.

For å lage en god plan kan det være lurt å snakke om det. Litt som trollene i solen i eventyrene, blir bekymringene «borte» når man har satt ord på det og fått oversikt over mulighetene sine. Det er lettere å navigere når man vet hva som er viktig for seg. 

Videre kan det være fint å tenke over det man har likt og mestret, eller fag man har hatt som har vært mer interessante gjennom utdanningen. Dette gjelder også for jobber eller arbeidsoppgaver man har hatt som har vært lystbetonte. Ofte er det slik at det vi liker, er noe vi er gode på. Derfor kan det være lurt å starte med å lage en liste over nettopp det.

LES OGSÅ:  Er jeg forelsket, eller fikk de meg til å komme?

Det kan også være fint å tenke på hva som er viktig for deg i en jobb. For eksempel kan dette være arbeidsmiljø og reisevei. Kanskje må du flytte for å få jobb, og hva innebærer det for deg? Liker man tydelige oppgaver eller mulighet til å forme jobben litt selv?

Mange er opptatt av god lønn når de snakker med Karriereveiledning. Dette er helt normalt, fordi vi trenger noe å leve av. Dersom det er den eneste motivasjonen, kan det være en noe ustødig grunn å stå på. Som regel hjelper ikke lønnen om sjefen er en dust og arbeidsmiljøet dårlig. Man vil sjelden trives i et sånt miljø over tid.

Mennesker har behov for ulike jobber i ulike faser av livet. Det er mange tilfeldigheter som påvirker oss. Noen ganger er det viktigst med stabil inntekt, og da må man kanskje ha en jobb der man ikke føler at livet er på topp. Eller kanskje man må, etter mange år i arbeidslivet, ta en ny utdanning.

Og alt dette er normalt, så glem idealet om den ene drømmejobben. Du kan finne flere, akkurat som kjærester – noen ganger bytter man den ut. 

LES OGSÅ: Studenter bruker rekordlite tid på studiene.

Skriv til oss:

Ønsker du å ytre deg i Under Dusken?

Send ditt innlegg til debatt@studentmediene.no

Retningslinjer for debattinnlegg finner du her.

Powered by Labrador CMS