FOTO: Edda Music
FOTO: Edda Music

Jouska – Everything Is Good

Debutalbumet til den norske duoen Jouska overrasker sjangermessig, men blir til tider for repetitivt.

Publisert Sist oppdatert

Duoen Marit Othilie Thorvik og Hans Olav Settem har siden 2018 sluppet flere singler, og én EP, som beveger seg innenfor elektropop-universet. Det har nå akkumulert til deres første album ved navn Everything Is Good. Selv beskriver de en felles interesse for det dekonstruerte i musikken, og en nysgjerrighet for å bygge det opp igjen på nye og kreative måter. Dette er musikalske virkemidler som kommer godt fram i debutplata deres.

Everything Is Good byr på en sterk rød tråd når det kommer til lydbilde og bruk av vokal. Selv med gjestesamarbeid med blant andre norske SASSY 009 og Doglover95, bidrar den gjennomgående milde og luftige vokalen til Thorvik til en opplevelse av tydelig sammenheng låt etter låt. Åpningslåta, som også er tittelsporet, gir en sterk assosiasjon til ASMR-hvisking. En svært behagelig åpning der altså.

VI HAR OGSÅ ANMELDT: Jacob Collier - Djesse Vol. 3

Den Oslo-baserte duoens evne til å koble sammen en sukkersøt, lettbeint sound med et metallisk og til tider monotont lydbilde, gjør at albumet bærer med seg mange elementer. Låta «Lemon Twings» er et godt eksempel på dette. Også bruken av sampling inni låtene er ett av de kreative innslagene som gjør albumet spennende å lytte til. Dette kommer blant annet godt fram i låta «doing stuff that I really love to do». Det er et 28 sekunder langt lydspor vi kan anta er en kombinasjon av ting Jouska liker å gjøre, men som for en utenforstående kan høres ut som et kaos av vonde følelser.

Sjangermessig kommer pop-sjangeren spesielt godt fram gjennom de repetitive sangtekstene, som til tider dessverre gjør de mest repetitive låtene kjedelige. På låta «Pink» samarbeider duoen med hiphop-artisten Doglover95. Det er med på å inkludere enda flere sjangere inn i Everything Is Good. Ellers står det elektroniske svært sterkt blant samtlige av låtene. Det er noe av det som får Jouska til å bli et friskt pust innenfor norsk elektropop, hvor vanen er at popen står i fokus.

LES OGSÅ: Kommentar: Det er på tide å dra fram band-t-skjorta

Jouska skal ha skryt for å holde seg så pass innenfor én type sound med gjennomgående rød tråd, til tross for at plata består av deres kreative evner til å blande sjangere og uttrykk i lydbildet. Det er likevel et repetitivt mønster i albumet som gjør at låtene trolig passer seg bedre som bakgrunnsmusikk mens du konsentrerer deg om andre ting.