Studenter søker Gud i usikre tider
Gud og Interstellar – aldri har så mange studenter fylt Nidarosdomen.
Verken is eller hagl hindret de nærmere 1300 studentene som sto i kø for å være med på julegudstjeneste i Nidarosdomen 25. November. Gudstjenesten ble arrangert av studentprestene i Trondheim og Student-Krik (Kristen idrettskontakt) Trondheim. Emilie Brenno Petterson er leder i Student-Krik Trondheim. Hun forteller om stort oppmøte.
– Vi skrev ut 1100 program, men det var 1290 i katedralen. Vi kunne ikke slippe alle inn, sier Petterson.
Arrangementet var satt til å starte klokken 18:00, men ifølge Petterson var Nidarosdomen full allerede klokken 17:15.
– Vi har vært rundt 60 frivillige fra Krik som har jobbet siden klokken fire i dag med å sette ut stoler og gjøre i stand alt, fortsetter Petterson.
Musikken var laget og spilt av studenter.
– Vi hatt studentkor her, både NTNU motettkor, Aks-koret og kirkemusikkstudentene. Det har vært en skikkelig dugnad, sier studentprest Lena Rebekka Risnes.
Mer religiøse studenter enn før
Godt fornøyde med rekordoppmøte snakker studentprestene om en økning i spørsmål rundt religion.
– Vi har snakket mye om det i høst, men vi opplever at det er flere studenter som stiller spørsmål rundt religion enn tidligere, sier Risnes.
Under prekenen var det snakk om jul, eksamensstress og medmenneskelighet. Temaer om krig og konflikt ble også tatt med, noe prestene opplever at flere tenker på.
LES OGSÅ: Året går, leiren består
– Jeg tenker dette absolutt har en sammenheng med verden, at man har en søken om universet og gud, å finne en jording, mener Risnes.
Studentprestene har fast samtaletilbud på campus. Vanligvis blir dette brukt til å snakke om livet.
– Det er en økning i trosaktig tematikk. Vi tror det handler om en uspesifikk søken etter mening. Noen kommer til oss i årevis for å snakke om dette, mens andre kommer en eller to ganger, sier studentprest Ludvig Aasen.
Et farvel til organistene
Orgelspillet var en viktig del av seremonien; da Interstellar-introen ble spilt reiste de fremmøtte seg.
– Det var spesielt, for studentene reiste seg i en bølge og sto til sangen var ferdig spilt, sier Risnes.
Film-musikken ble spilt av kirkemusikkstudentene ved NTNU.
– Det var litt spesielt i år, fordi det er siste året med kirkemusikkstudenter på NTNU. Det studiet blir lagt ned neste år. Det er disse som står for veldig mye av musikken, fortsetter Risnes.
Kirkemusikkstudentene har flere år bidratt under julegudstjenesten med kjente og kjære filmsanger, men spiller også julesanger som «Deilig er jorden».
– Det er nok noe hjemlig og kjært i å møtes å synge julesanger, selv om man ikke praktiserer troen sin til vanlig, så er det noe med å sette seg ned og kjenne på at man hører til, sier Risnes.
Mer enn bare en gudstjeneste
Studentprestene går vanligvis kledd i sivil, men under gudstjenesten kom kirketøyet på.
– Disse klærne passer seg ganske godt her i en gudstjeneste, men ikke så godt eller som på Gløshaugen eller Dragvoll. Ja, eller på Dragvoll kan man gå i hva som helst, sier Risnes med et smil om munnen.
LES OGSÅ: Studenter sier at NTNU er eurosentrisk
Selv kaller prestene seg for profesjonelle medmennesker.
– Vi er ferdig utdannete prester, selv om mange tror at studentprester er prester som er studenter. Vi har seks–sju års utdannelse, med tilleggsutdanning i samtaler, sier Aasen.
De har et lavterskeltilbud der studenter kan ta kontakt og snakke om temaer som opptar dem.
– Det jeg opplever nå, er at de fleste som kommer, er her for noe veldig akutt. De vil helst komme i dag. Så vi har drop-in-samtaler frem til jul. Det har vi hele året, sier Risnes.
Gjennom deres samtaler, tilbud og arrangementer ønsker prestene å være et trygt rom for studenter som trenger det.
– Her kan du bare sette deg ned, dele det du har behov for og være deg selv. Det kreves ingen ting, avslutter Aasen.