UKA-21:

KAFFEKUNNSKAP: Idar fra Pala delte villig av sin kaffekunnskap til nysgjerrige deltakere.

Rykende fersk kaffekunnskap

Sanser ble utfordret og hoder klokere på kaffekurs hos UKA.

Publisert Sist oppdatert

Kurset startet med kursleder Idar Ellingsen som introduserte seg selv og det lokale kaffebrenneriet sitt, Pala, uten at det føltes som reklame eller salg. At han er to ganger norgesmester i kaffesmaking føltes mer som en bisetning enn selvskryt.

Få av deltakerne hadde vært på kaffekurs før, og kun to nølende hender strekkes i været når det ble spurt etter baristaer. Kaffe har derimot alle smakt, og det er tydelig at engasjementet var på topp. Alt lå til rette for en god opplevelse i koselige omgivelser på Edgar.

Solid, men ikke tung teori

LOKALBRENNERI: Det lokale kaffebrenneriet Pala sto for UKAs kaffekurs

Kurset startet med en innføring i kaffens historie, før det dreide innom både kaffedryking og - brenning. Det lå en rød tråd gjennom hele teorien og varte, i likhet med de fleste forelesninger, 45 minutter. Der stoppet all likhet med tørre powerpointer, for Idar satset tungt på fine, skarpe bilder. Alt man kunne trenge av supplerende informasjon ga han muntlig. Det fungerte helt utmerket.

Selv stjal han lite av fokuset, og ga desto større plass til bildene. Seansen ble holdt på engelsk, etter ønske fra flere deltakere. Dette tok Idar på strak arm, og det virket ikke som om det førte til noen problemer. Om noe, så ble innholdet framført enda mer konsist.

Skjermen er litt liten, noe som fører til at noen av bildene taper seg, det virker som om presentasjonen var planlagt for en litt større skjerm. Blant annet ble det vist til en graf som ingen av deltakeren hadde sjans til å kunne lese.

Norge er et kaffeland, og dette ble også trukket fram på humoristisk vis fram da det ble avslørt at nordmenns kaffeforbruk ligger på hele 9 kg pr innbygger årlig. Dog må vi se oss slått av Finland, med sine 14 kg.

5 SORTER: Deltakerne fikk sammenligne fem forskjellige sorter av Palas kaffe og knytte den opp mot teorien i foredraget.

Brenner for kaffe

Til tider var det vanskelig å høre hva kursleder sa, både fordi han snakket litt lavt, men også på grunn av en høylytt surkling av kaffebryggingen rett ved, og romstering i etasjen over. Dette er synd, fordi han har mye bra på hjertet, og flere deltakere lar seg distrahere av bakgrunnslydene.

Samspillet mellom Idar og publikum drives fram av et sterkt kaffeengasjement, publikum stiller flere spørsmål underveis og Idar svarer gladelig. Det er tydelig at kaffe er mer enn en hobby.

Både publikum og kursleder ble litt utålmodige mot slutten av teoridelen, det er tydelig at timingen for kaffebryggingen ikke var helt perfekt, og mang en kursdeltaker sendte lengselsfulle blikk mot bryggehjørnet.

Ikke alle deltakerne hadde fått med seg akkurat hva kurset inneholdt, og det var flere som lurte på om de kom til å brygge noe selv. Det var ikke tilfellet, men smake fikk de.

FOREDRAG: Idar fra Pala tok deltakerne med på kaffens reise fra frø til kopp.

Smakebiten

Under kaffesmakingen fikk hver deltaker utdelt fem små glass brygget på forskjellige kaffetyper. Idar lot publikum smake i fred, og ba alle gå inn i sin egen verden før han åpnet opp for allmenn diskusjon.

Etter smakingen delte han sin kunnskap om de ulike kaffeslagene. Her ble det gode samspillet nok en gang tydelig, og det ble mer en samtale enn et foredrag. Til tross for at Idar utvilsomt kan mer om kaffe, så er det ingenting ved hans foredrag som minnet om kaffesnobberi. I tillegg har deltakerne fått fine knagger å henge smakene på etter foredraget.

Det kommenteres at kurset hadde vært en utmerket lavterskel datearena, så her er det bare å starte planleggingen, UKA-23.

Publikum ble opplyst at smaken på kaffe kommer mer tydelig fram når den er kald, så ikke nøl med å drikke opp standkaffen med en gang.

Alt i alt var dette kurset absolutt verdt en tur for dem som både ville lære seg mer om kaffeteori og få litt praktisk innføring i faget, i tillegg til å tilbringe en koselig mandag ettermiddag med likesinnede.

Powered by Labrador CMS