Kommentar

Drittifiseringen av internett må stoppe

Publisert

Det som kun var en teit konspirasjonsteori i 2014, ser ut til, etter KIs inntreden, å ha begynt å slå rot i virkeligheten. «Dead Internet Theory» er nettopp det: en konspirasjonsteori. Så misforstå meg ikke; jeg mener ikke at internett nå er overfylt av falskt innhold for at myndighetene skal styre befolkningen.

Nei, her er det penger som rår. Penger og et ønske om så mye profitt som mulig med tilsvarende liten innsats. Grådighet som fråtser i både internetts troverdighet og nytteverdi.

Kanskje du vil finne bilder til inspirasjon eller ser etter info om den nye filmen som kommer? Her har internett vært en kjempegod venn i lang tid, men med mindre du vil bla deg opp og ned gjennom side på side med KI-genererte bilder og artikler, så er det vanskelig å finne like god hjelp som før.

Det er mulig du ikke har tenkt noe over det enda, men så snart du begynner å se tegnene, så vil du oppdage at du vandrer i en verden av sjeleløse roboter. Det kryr av gjentatte setninger, bisarre formuleringer og regelrette feil, og alt dette tyder på at det du da leser, er det intet menneske som har skrevet.

For noen år siden visste jeg ikke at «uncanny valley» var noe en kunne oppleve i tekst; nå vet jeg bedre. Det er faktisk mer behagelig å se på barna i Polarekspressen enn en KI-generert matoppskrift med tilhørende fortelling om en bestemor hallusinert av en algoritme.

Dette, oppå den mer dagligdagse formen for robot-oppførsel som nå hjemsøker X, er mer enn noen kan tåle. Om det bare var å se en heit dame proklamere «:::Pussy:::In:::bio:::» som tilsvar på noens såre erklæring om samlivsbrudd, så hadde det vært greit. Men når jeg attpåtil må bla side opp og side ned for å finne et genuint svar på hvordan jeg løser måneport-puslespillet i Baldurs Gate 3, da har det rett og slett gått for langt.

Denne «drittifiseringen» av internett har til og med inntatt respekterte medier. Store norske aviser skriver stolt at deres saker er skrevet i samarbeid med KI. Spesielt sporten har fått merke denne nyvinningen.

Sportsjournalistisk har allerede et rykte på seg for å være sterilt, men når vi hiver en androide med vakuum mellom ørene inn sammen med de allerede PRtrente spillerne, blir jo resultatet håpløst kjedelig. Vi blir lovet at disse sakene er kvalitetssikret av journalistene – kyss meg i ræva. Det er ikke noen kvalitet igjen å sikre.

Når det kommer til menneskehetens oppfinnelser, så er internett i sjiktet med hjulet, flammen og ferdig oppskjært brød. Men jeg nekter at det å lese haugevis av oppspydd, sammenskrapt internettdrit skal være min versjon av å få leveren hakket ut av en ørn.

LES OGSÅY2K? Why to care?

Skriv til oss:

Ønsker du å ytre deg i Under Dusken?

Send ditt innlegg til debatt@studentmediene.no

Retningslinjer for debattinnlegg finner du her.

Powered by Labrador CMS