Kommentar

Hva er klokka? Den er kvart på STRESSA!

Fokus på søvn, skritt og kalorier har kommet som et paradigmeskifte innenfor livsstilvitenskapen den siste tiden. Med smartklokken får du kontroll på alt dette, pluss litt mer. Men er det nødvendigvis en god ting?

Publisert

Ved hjelp av smartklokken er en ikke lenger i tvil: «I dag har jeg sovet greit, jeg er passe stresset og jeg har gått nøyaktig 1093 skritt». Halleluja! Hva skulle man gjort uten den informasjonen? Kanskje du kunne sovet bedre og vært mindre stresset? Misforstå meg rett: Det er viktig med mosjon, nok søvn og alt det der. Jeg prøver simpelthen å påpeke at slike dritsmarte klokker kan virke mot sin hensikt. Dog vil jeg i denne kommentaren gjøre som enhver Fox News-journalist med integritet: se saken fra begge sider.

Først og fremst er smartklokker udiskutabelt et nyttig redskap, særlig for toppidrettsutøvere. For Jakob Ingebrigtsen har nok slike målinger som klokken tilbyr, vært med på å sørge for at hele Norges løpegutt har hatt seierspallen som sin yngleplass. Evigunge Ravi hadde nok heller ikke fått seg til å danse oppå bordet dersom ikke klokken hans hadde sagt ifra om at han hadde overskuddet til det. Disse to ovennevnte er jo imidlertid toppidrettsutøvere, og en kan argumentere for at de derfor har særs stor nytte av klokkene.

Men hva så med oss vanlige dødelige? Det kan absolutt være hjelpsomt at noen som vil gå ned i vekt, kan holde følge med på kaloriene vedkommende forbrenner. Mange glemmer også en utrolig nyttig funksjon smartklokken har, nemlig det at den viser tiden. Smartklokken er et redskap fullt av interessant hverdagsstatistikk, men man må også være observant for et fenomen som kan forekomme dersom man bruker den for meget. Et uhyre sjeldent fenomen for oss mennesker, men som likevel må nevnes: Man kan bli avhengig

Forleden hadde jeg en koselig, vennskapelig og uforpliktende lunsj med en venninne. Det var med andre ord ingen bakenforliggende følelser involvert. Før jeg fikk tatt min første slurk av den oversaltede blomkålsuppen, begynte imidlertid klokka hennes plutselig å gaule som en måke i kirketiden. «Shit, jeg er jo dritstresset», sa venninnen min, like rolig i røsten som Snoop Dogg på helgebesøk til Jamaica.

 LES OGSÅ:  Hvor er ryggraden, NTNU?

Hvis klokken din forteller deg at du er stresset, selv om du føler deg rolig, eller at du har sovet dårlig, når du trodde du sov godt, hva skal du egentlig med den klokken da? Hva skal man gjøre annerledes? Det kan plutselig ende i en ond syklus hvor du blir mer stresset og sover enda dårligere fordi du får konstante beskjeder fra din dumme smartklokke om at det du gjør, ikke er bra nok.

Det hjelper absolutt ingenting at klokken din forteller deg at du er kjempestresset, på grensen til bristepunktet. Man blir jo ikke mindre stresset av den grunn. For at dere som aldri har brukt smartklokke skal forstå, vil jeg illustrere problemet med et annet eksempel. Det er som om du rekker opp hånden i klasserommet i niendeklasse på ungdomskolen og sier noe som kommer ut litt feil. Selv om opplevelsen i seg selv gjør deg litt flau, blir det ti ganger verre når klassekameraten din snur seg mot deg og utbryter: «Ble du flau nå?». Da blir kinnene dine like røde som et visst bryllup i Game of Thrones.

Smartklokker har jo, slik jeg har presisert som en dyktig journalist med integritet og aktsomhet, sine gode sider. Men husk at du fint kan slappe av i boblebadet uten at det er behov for at klokken din er enig i at du slapper av. Du kan fint danse polka i Tsjekkia uten at du vet hvor mange kalorier du forbrenner. Jeg vil presisere at smartklokken bør brukes med omhu. Vær bevisst ditt forhold til den før vi i fremtiden må se på reklame for hjelpelinjen for smartklokke-avhengige i reklamepausen til Forræder.

Men hvem vet, kanskje jeg skaffer meg en selv. De er jo stilfulle og informasjonsrike. Hadde jeg hatt én på meg nå mens jeg skriver dette, hadde den nok sagt fra om at jeg enda ikke har nådd dagens mål for antall skritt gått. Det er jo for så vidt sant. Jeg får gå meg en tur.

LES OGSÅ:  Be our guest too!

Powered by Labrador CMS