Jazzjam: Petter Dalane har i fem år arrangert jazzjam for Trondheims jazzmiljø.
Jazzjam: Petter Dalane har i fem år arrangert jazzjam for Trondheims jazzmiljø.

Kompromissløs jazz med en god dose humor

Det nå fem år gamle jamkonseptet Petters Jazzjam er til stor begeistring tilbake på Lokal Scene.

Publisert Sist oppdatert

Jamkonseptet Petters Jazzjam startet opp i 2017, og har siden vært en viktig del av Trondheims jazzmiljø. I det som skal være en månedlig jam, er det den kompromissløse jazzingen som skal stå i fokus, iblandet en en god dose humor.

Det er tjue minutter før kveldens åpningsband skal på scenen, og praten sitter løst blant bandmedlemmene. Det diskuteres engasjert om alt fra sveis og slips til hvem som skal spille solo hvor. Petter Dalane selv, ikledd hvit dress, forteller om viktigheten av korrekt slipsknute på sitt imponerende korte slips. Man får følelsen av at dette er et løst planlagt show, og at alt egentlig kan skje på scenen.

– Det er lite rom for ego her. Å spille i jazzband handler om å konstant redde hverandre, som baritonsaxofonist og mester-pedagog John Pål Inderberg en gang sa.

Han avbrytes av bassist Anders Hjemmen, som fortsatt beskjedent lurer på når bassoloen skal spilles. Få hører på den uansett, mener han. Derfor gjelder det å plassere den riktig.

– Man må alltid sørge for å ha med en bassist som ikke vil spille så mange soloer, forklarer Petter.

<span class=" font-weight-bold" data-lab-font_weight_desktop="font-weight-bold">Åpningsbandet:</span> Kveldens åpningsband bestod av (fra venstre) Petter Dalane på piano, Anders Hjemmen på kontrabass, Tuva Olsson på trompet, Ask Morris Rasmussen på tenorsaksofon og Bjørn André Syverinsen på trommer.
Åpningsbandet: Kveldens åpningsband bestod av (fra venstre) Petter Dalane på piano, Anders Hjemmen på kontrabass, Tuva Olsson på trompet, Ask Morris Rasmussen på tenorsaksofon og Bjørn André Syverinsen på trommer.

Konsert nok for de uinvidde, jam nok for de erfarne

I underkant av fem minutter før bandet skal åpne jammen er både sveisen og solo-fordelingen klar. Til og med håndhilsingen er tilbake på Lokal Scene denne kvelden, når Petter entrer rommet med en real hilserunde i publikum. Det blir klart fra første stund at jovialiteten sitter løst.

Selve konserten kan beskrives som blodseriøs jazz, ispedd svært mye humor mellom låtene. Petter introduserer, skravler og gjøgler med publikum med sin overdrevne bergensk-engelske aksent, men når låtene spilles er det kompromissløs og energisk jazzmusikk. Publikum består både av publikummere som først og fremst er på konsert og en stor gjeng med ambisiøse jazzlinje-studenter som klør i fingrene etter å spille selv. Petter er opptatt av å holde på balansen mellom konsert og jam i showet.

– Det må være nok konsert til at publikum blir fornøyde, og nok jam til at ikke musikerne føler seg snytt.

Åpningsbandets siste nummer «Nascimento» fremføres som en hyllest av den nylig avdøde bebop-legenden Barry Harris, og ender i allsang og dans i hele lokalet. Det er når kveldens siste planlagte nummer er overstått at moroa starter for mange. Horder av jazzstudenter og andre spillelystne inntar nå scenen og står for underholdningen resten av kvelden.

Jazz ut til folket

I 2017 var det ingen jam session for jazzmusikere i Trondheim, og mangelen på et sted der Trondheims rike jazzmiljø kunne utfolde seg inspirerte Petter til å starte opp konseptet. I dag forsøker han å nå ut også til ikke-musikere gjennom humor, men samtidig være kompromissløs i valg av repertoar og fremførelse.

– Det motiverer meg å se at det er så mange jeg ikke kjenner her. Det viser at det finnes et publikum for jazzmusikk.

Ellers er det ingen hemmelighet at jazz ikke er sjangeren som trekker flest mennesker i dag. Enkelte utenforstående ser nok også på jazzen som en litt elitistisk, lukket sjanger, der instrumentalistenes overlegne tekniske ferdigheter gjør det litt uspiselig for massene. Petters Jazzjam er jovialt og koselig nok til at jazzen blir litt mindre skummel. Det håper hvertfall Petter selv.

– Jeg tror alle kan like jazz. Det er en oppløftende og folkelig musikktradisjon, og det skal ikke være hverken sært eller elitistisk.

Petter Dalane er tidligere medlem av radioprogrammet På Tirsdag på Radio Revolt, som er en del av Studentmediene i Trondheim.

Powered by Labrador CMS