FULLSTAPPET: Stian Nyblom havnet midt i kaoset som utspilte seg i en sidegate i feststrøket Itaewon på Halloween.

Han var til stede på festen som endte i tragedie

Halloweenfesten i Seoul krevde 153 menneskeliv. NTNU-studenten Stian Nyblom rakk å snu i tide.

Publisert

Den årlige halloweenfesten i Seoul i Sør-Korea er et stort trekkplaster for festglade ungdommer. Ifølge lokale medier hadde rundt 100 000 inntatt gatene for å delta i det største arrangementet uten restriksjoner siden koronapandemien brøt ut.

Utvekslingsstudenten Stian Nyblom hadde store forventninger til kvelden. Ikledd kostyme fra den sør-koreanske braksuksessen Squid game var han klar for å gli inn på én av semesterets største folkefester.

– Jeg hadde hørt at halloweenfesten var noe man virkelig måtte oppleve. Festen er kjent for å trekke ekstremt mange folk, så jeg følte det var noe jeg måtte være med på som utvekslingsstudent.

– Dette kan umulig gå bra

Sammen med en venn ankom han kjernen av utelivsdistriktet Itaewon relativt tidlig. Allerede på vei ut av T-banestasjonen fikk de inntrykk av scenene som snart skulle utspille seg.

– Det var enormt med folk. Jeg husker kompisen min si «dette kan umulig gå bra».

Vel vitende om at en sen kveld var i vente, bestemte de seg for å gå på en kafé for å spise og lade mobilen.

– Vi satt på kaféen i omtrent to timer. I løpet av den tiden fylte gatene seg kraftig opp.

Etter hvert bestemte de seg for å kjøpe drikke fra en kiosk i én av de trange sidegatene.

– På vei dit ble vi raskt innlemmet i den store folkemassen. Det var ufattelig trangt. Vi stod som sild i tønne og det var vanskelig å komme seg ut, men vi bevegde oss sakte med folkemassen.

Da de nærmet seg kiosken, nådde trengselen et bristepunkt og det oppstod tilløp til panikk.

– Rett før vi kom til kiosken, begynte den tette folkemassen å svaie. Spenningen økte og flere begynte å skrike og miste kontrollen. Enkelte falt om og jeg og kompisen ble presset mot den ene veggen og mot to sørkoreanske jenter.

De innså alvoret i situasjon og bestemte seg for å komme seg i trygghet.

– Det var utrolig trangt, så vi prøvde å være tålmodige og se etter mulige åpninger i folkemengden. Det tok litt tid, men vi klarte på et tidspunkt å sno oss ut.

LES OGSÅ: Klimaopprør eller hærverk?

Kaotisk stemning

Resten av kvelden tilbrakte de på den andre siden av hovedgata, hvor det var mindre trengsel. Lenger ned i hovedgata møtte de en venn og ble stående for å vente på noen andre. De ble da vitner til kaoset som utfoldet seg.

– Vi hadde utsikt mot én av de trange sidegatene og vi så ambulansene gå i skytteltrafikk. Det var en veldig kaotisk stemning. På bakken lå det flere livløse som ble forsøkt gjenopplivet og døde ble fraktet bort på bårer. Vi bestemte oss da for å forlate stedet for å gi rom til helsepersonell.

Selv stusser han over at vaktene ikke stengte av trafikken inn mot gatene hvor trengselen var størst.

– Biler kjørte gjennom folkemengden til tross for at det var enormt med mennesker. Jeg tror mye kunne vært unngått ved å ha stengt av trafikken, slik at folk fikk bedre plass til å bevege seg.

Tiden som fulgte gikk til å holde kontakt med venner og familie.

– Jeg ringte hjem for å si at jeg var i god behold. Kvelden startet ganske normalt, så jeg hadde snappet en del med venner og sendt vanlige oppdateringer, men etter hvert ble disse mer alvorlige. Mot slutten gikk mobilen tom for strøm og jeg våknet opp til en del bekymrede meldinger neste dag.

SPØK TIL ALVOR: Det som skulle være en artig fest, ble en tragedie den kvelden i Seoul.

Vekket sterke følelser

I lys av hvordan kvelden utviklet seg, var det ikke før dagen etter at han innså det fulle alvoret i situasjonen.

– Vi befant oss i ytterkanten av folkemengden da klokken var halv ni. I etterkant har jeg skjønt at folk kunne være skadet allerede da, men det hadde vært vanskelig for oss å se. Hvis det ikke hadde vært for valgene vi tok, særlig at vi snudde mot kiosken, kunne det gått verre for oss også.

Etter hendelsen ble utvekslingsstudentene invitert til den norske ambassadørens residens i Seoul. Representanter fra sjømannskirken og ANSA (Association of Norwegian Students Abroad) var til stede for å bistå.

– Vi var nærmere 30 utvekslingsstudenter som ble delt inn i tre samtalegrupper. Vi satt i ring og lettet litt på tankene rundt det vi hadde opplevd. Vi fikk vafler og brunost, og det føltes godt å snakke om hendelsen i et norsk miljø.

Han forteller at opplevelsen vekket sterke følelser, men at inntrykkene i etterkant har dempet seg.

– De første dagene var ganske preget av sjokk. Det føltes nærmest surrealistisk, som om det ikke hadde skjedd. Men det har roet seg mer med tiden.

LES OGSÅ: Sampler musikk fra okkupasjonsmakt og konflikt

Powered by Labrador CMS