En tredjedel av regjeringens ekstralån blir stipend
Stortingets krisepakke-milliard til studentene gjør at man får 8000 kroner av kriselånet som stipend, dersom man kan dokumentere tapt inntekt som følge av koronakrisen. Lånekassen vil kontrollere at ordningen ikke misbrukes.
Dette kommer fram i en pressemelding fra Kunnskapsdepartementet (KD) fredag morgen. Studenter som har blitt permittert eller mistet jobben som følge av pandemien kan søke, og alle som oppfyller kravene vil få 8000 av ekstralånets 26 000 kroner omgjort til stipend.
Den opprinnelige ordningen hvor studenter kun fikk en tidlig utbetaling av resterende lån fra Lånekassen og hadde mulighet til å søke om ekstra lån møtte kritikk fra blant andre NSO og flere studentledere.
– Målet med studentpakken er å raskt gi studenter som har mistet inntekt mer å rutte med. Jeg forstår at situasjonen vi er i har skapt usikkerhet for mange. Men nå vil tusenvis av studenter få utbetalt et stort beløp i april, i tillegg til å kunne motta et tilleggslån i mai, hvor deler av det vil bli omgjort til stipend senere. Dette er en pakke som sikrer studentene forutsigbarhet og trygg økonomi frem mot eksamen, skriver forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim i pressemeldingen fra KD.
Les også:
Derfor bør du søka NTNU-styret [Debatt]
Fristen for å søke NTNU-styret er utsatt
Vil gjennomføre kontroll
Natt til tirsdag denne uken ble Stortinget enige om en krisepakke til studentene, som skulle komme i form av muligheten for et ekstra lån fra lånekassen for studenter som har mistet inntekten. Dagens pressemelding fra KD gjør det klart at omtrent en tredjedel av ekstralånet kan omgjøres til stipend. I tillegg er fristen for å søke lån og stipend hos lånekassen utvidet til 15. april. Studiestøtte for semesteret resterende måneder vil også utbetales samlet i april.
Fikk du med deg? Koronaen stopper ikke all aktivitet: bygger over 300 nye studentboliger i Trondheim
For å få stipendet må studenter krysse av på en egenerklæring på Dine Sider. Alle som utfører dette vil få omgjort 8000 av 26 000 kroner til stipend. Studentene må kunne dokumentere tapt inntekt grunnet korona-pandemien ved en eventuell kontroll fra Lånekassen. Dersom det viser seg at man ikke kan dokumentere dette, vil man ikke få stipendet.
Pengene vil utbetales som ordinært lån, og 8000 kroner vil bli gjort om til stipend ved en senere anledning.
Flere studentnyheter fra UD:
Dette kunne du kanskje gjettet: kun digital undervisning ved NTNU ut semesteret
Den ikoniske takduken i Storsalen har løsnet