STORTINGET: Under stortingsmøte tirsdag 23. februar vedtok man en ny krisepakke for studentene.

Krisepakke for studentene vedtatt

Tirsdag 23. februar vedtok Stortinget flere millioner til studentene. Likevel er flere misfornøyd.

Publisert Sist oppdatert

I ettermiddag vedtok Stortinget flere økonomiske tiltak for å bøte på de økonomiske konsekvensene av koronapandemien. Mer lån, samt sosiale og faglige støtte til studenter som sliter var blant tiltakene som ble banket igjennom.

Et dårlig tilbud

Nå kan alle studenter som har mistet inntekt som følge av koronapandemien søke om 26 000 kroner i tilleggslån. 40 prosent av lånet omgjøres til stipend.

SKUFFET: Førstekandidat fra Sør-Trøndelag Ask Lindal fra MDG mener at tilbudet studentene får er for dårlig.

Førstekandidat fra Sør-Trøndelag Ask Lindal fra MDG mener tiltakene viser til en ekstrem forskjellsbehandling.

- Trist at studenter er den eneste gruppen i samfunnet som ikke har rett på dagpenger når de mister jobben. De ender opp med å bli avspist, med kun et tilbud om å skaffe seg mer gjeld.

Lindal forteller at om lag 20 prosent av alle studenter har uttalt at de sliter økonomisk med pandemien som direkte årsak. Han sier at MDGs eget forslag er at studentene vil kunne få dekket medianinntekten studenter hadde før pandemien på cirka 6100 kroner i måneden.

- Tilbudet studenter får nå er for dårlig, i beste fall vil man få 900 kroner i måneden til erstatning ut fra tiltakene som står nå, gitt at man står på eksamen og får omgjøringsstipend. Det er skuffende at ingen av de andre partiene vil stille seg bak forslaget vårt, forteller Lindal

Tiltak om psykisk og faglig støtte

Regjeringen ønsket å gi studenter faglig og sosial støtte.

Stortinget vedtok tirsdag at de vil bevilge 150 millioner kroner til universiteter, høyskoler og fagskoler. Pengene skal brukes til ansette studenter som skal gi faglig oppfølging til andre studenter. Dette er for å gi studentene større faglig oppfølging, og at flere studenter skal få inntektsgivende arbeid.

- Det råder visst en idé om at studenter er en privilegert elite. Sannheten er at mange er sårbare, særlig nå. Det meldes om at mange sliter med ensomhet, og flere studenter har foreldreansvar og er helt avhengig av tilstrekkelig bi-inntekt, forteller Lindal.

Stortinget vedtok også å bevilge 50 millioner kroner til sosiale tiltak gjennom studentskipnadene. Ytterligere 20 millioner skal brukes på såkalte sosiale lavterskeltilbud. Det er også satt av 10 millioner kroner til arbeid rettet mot studentenes psykiske helse. Av disse går 8,5 millioner til studentskipnadene, mens 1,5 millioner skal finansiere en nasjonal hjelpetelefon for studenter drevet av Mental Helse.

MER: Leder Andreas Knudsen Sund av Studenttinget skulle gjerne sett at krisepakken var mer omfattende, både i stipendandel og hvor mange studenter den treffer.

Leder Andreas Knudsen Sund av Studenttinget er fornøyd med at studentene får pengene direkte i lommen.

- Det viktigste fra vedtakene er selve prisen. Det at studenter skal få penger direkte i lommen er viktig. De psykiske stressmomentene fra en personlig økonomisk krise fikses kun ved å fjerne den økonomiske krisen, sier Sund.

Sund legger til at det blir spennende å se hvordan NTNU velger å bruke pengene de som institusjon nå får, og at Studenttinget gleder seg å bli med på prosessen.

For lite for sent

Lindal forteller at disse tiltakene er bedre enn ingenting, men at det er for lite og for sent.

- Studenter er de i samfunnet som sliter mest fra før. Vi har sagt fra starten av at studenter trenger en økning i studiestøtten. Regjeringen, Ap, Sp og SV har ikke stilt godt nok opp for studentene, sier Lindal.

Sund legger til at det er bra man omsider har fått en krisepakke, men at det burde skjedd for lenge siden.

- Vi er fornøyde under omstendighetene. Ville fortsatt gjerne ha sett mer, avslutter Sund.

Powered by Labrador CMS