Varierende karantenepraksis for studentkollektiver

Positiv koronatest kan sende hele kollektivet i karantene. Hvilke regler som gjelder varierer fra kollektiv til kollektiv.

Publisert Sist oppdatert

Vurderer hver enkelt situasjon

Alle som har vært i nærkontakt med personer med påvist koronasmitte skal ifølge Folkehelseinstituttet i ti dagers karantene. For studenter som bor i store kollektiver og studentbyer, kan dette kan by på store problemer ved et nytt smitteutbrudd. Hvilke karanteneregler som gjelder, kan likevel variere mellom ulike kollektiver.

– Det kommer an på hvilke forholdsregler som er tatt i de enkelte bofellesskapene. Hvis alle i kollektivet har minglet og hatt nærkontakt må alle i karantene ved et smittetilfelle, sier kommuneoverlege Tove Røsstad til Under Dusken.

Røsstad påpeker at størrelsen på bofellesskap og hvorvidt man deler kjøkken, bad og fellesområde tas hensyn til i vurderingen av de enkelte smittetilfellene.

– Hvis det er snakk om fire-fem personer som deler kjøkken og bad, og som har oppholdt seg på bostedet samtidig, må i utgangspunktet alle i karantene. Men noen av studentboligene har over hundre personer som bor sammen. Da trenger ikke nødvendigvis alle å isolere seg, hvis man har klart å overholde gjeldende smittevernregler, presiserer hun.

Sit vil ikke pålegge karantene

Direktør for strategi og kommunikasjon Nina Steen ved Studentsamskipnaden i Gjøvik, Ålesund og Trondheim (Sit) sier til Under Dusken at Sit følger med på smittesituasjonen, men at de ikke har myndighet til vil pålegge karantene for beboere i Sit-boliger ved et smitteutbrudd.

– Det er Trondheim kommune som setter i gang smittesporing og tar kontakt med de som er berørt hvis flere blir smitta. Studentboligene er private bosteder, så Sit kan ikke nekte noen å få besøk. Vi følger de normene og reglene som gjelder for samfunnet ellers, og bruker sunn fornuft, sier Steen.

Sit samarbeider tett med både NTNU og Trondheim kommune om smittevern, ifølge Steen. Hun forteller at Sit har beredskapsboliger hvor smittede beboere kan isolere seg, og at det også er satt inn ekstra vakter ved studentboligene. Steen påpeker at disse først og fremst skal være en støttende instans.

– Sit skal ikke komme med pekefingeren. Vi vil heller være til støtte for studentene. Vi er opptatt av å ivareta merverdien i å bo i Sit-bolig, forteller hun.

– Har ikke fått så mye informasjon

IKKE BEKYMRET: Tina Wedmark mener at beboerne i Teknobyen tar smittevern på alvor.

Informatikkstudent Tina Wedmark bor i en studentbolig i Teknobyen, som har plass til 116 beboere. Hun sier at det ikke har kommet så veldig mye informasjon fra Sit om karanteneregler.

– Det er satt ut Antibac-dispensere og hengt opp noen plakater. Ellers har jeg ikke fått så mye informasjon, forteller hun.

Wedmark mener hun har oversikt over hvilke regler som gjelder for smittevern og karantene, men at denne informasjonen har hun først og fremst fått fra de hun bor med, og ikke gjennom Sit. Hun har heller ikke hatt noen personlig kontakt med representanter fra Sit.

Wedmark sier at det ville vært leit å måtte gå i karantene, særlig fordi hun er inne i sitt første semester som student. Hun likevel ikke spesielt bekymret for å bli smittet der hun bor, og opplever det som trygt å dele kjøkken og fellesarealer med mange andre.

– Folk som bor i Teknobyen er veldig bevisste på situasjonen vi er i, og påpasselige med å vaske hendene og holde avstand, opplever hun.

Powered by Labrador CMS