Hurtigtestene rives vekk

Torsdag ble sytten tusen tester delt ut på NTNU sine campus. –Vi ser at det går unna hele tiden.

Publisert Sist oppdatert

Det er ikke bare enkelt å masseteste Trondheimsstudentene. Likevel er prosjektet snart gjennomført.

– I starten av uken hadde vi hodet så vidt over vann. Nå tror jeg vi har det ordentlig over vann, forteller seksjonssjef for Campusservice Elin Sølberg, som har hatt hovedansvaret for distribusjonen av hurtigtestene.

10 tusen ekstra tester

<span class=" font-weight-bold" data-lab-font_weight_desktop="font-weight-bold">DUGNAD</span>: NTNU oppfordret studenter til å melde seg frivillig til dugnad for å få pakket alle testene.
DUGNAD: NTNU oppfordret studenter til å melde seg frivillig til dugnad for å få pakket alle testene.

Tirsdag skrev Under Dusken at massetestingen av studenter var i gang. På det tidspunktet hadde NTNU fått tildelt 35 tusen hurtigtester av Trondheim kommune. Nå får de 10 tusen ekstra.

– I dag ble vi ferdig å pakke de første 35 tusen og vi har fått enda 10 tusen nye fra kommunen. Nå har vi jo studenter som pakker, og de pakker utrolig bra, så jeg tror de blir ferdig i dag med de ekstra 10 tusen, forteller Sølberg.

Sølberg forteller videre at testene går unna i høyt tempo.

– Tallene er ikke helt på plass enda, men i går pakket vi 20 tusen tester og 17 tusen ble delt ut. Totalt er det opp mot 25 tusen tester som er kommet til campus. Ikke alle er delt ut, men vi ser at det går unna hele tiden, forteller Sølberg.

LES OGSÅ: 100 positive prøvesvar etter første dag med massetesting

Vinn-vinn-situasjon

I en melding på innsida tirsdag ble studenter og ansatte ved NTNU oppfordret til å melde seg frivillig til dugnad for å få pakket alle testene. Responsen på oppfordringen var noe lav. Da inviterte NTNU studentorganisasjoner til å bli med, mot en økonomisk belønning.

– Studentorganisasjonene var kjempeivrig. Da ble listene fylt opp med en gang, forteller Sølberg.

En av organisasjonene som meldte seg var Revolve NTNU. Sigurd Werner-Torgersen er påtroppende leder i Revolve og forteller at medlemmene deres var svært villig til å stille opp.

– Vi ønsker å bidra til å få ut disse testene. Det er jo et tiltak som kan føre til at vi får slått ned på smitten her, forteller Torgersen.

Videre berømmer han NTNU for initiativet og beskriver det som rask og god mobilisering. Han mener det hele er en vinn-vinn-situasjon.

– Det er et godt tiltak for alle parter, både NTNU og studentorganisasjonene som stiller opp, mener Torgersen.

Også Sølberg er svært fornøyd med studentenes innsats.

– Jeg må bare si at det er fantastisk at så mange stiller opp, forteller Sølberg.

Fornøyd student

<span class=" font-weight-bold" data-lab-font_weight_desktop="font-weight-bold">FORNØYD</span>: Student Erik Fuglum synes det er flott at NTNU tilbyr hurtigtester.
FORNØYD: Student Erik Fuglum synes det er flott at NTNU tilbyr hurtigtester.

En av studentene som har benyttet seg av tilbudet er geologistudenten Erik Fuglum. Han hentet ut test ved Kalvskinnet og fikk negativt svar.

– Jeg testet meg bare for sikkerhetsskyld. Men jeg har måttet teste meg flere ganger blant annet fordi han jeg bodde med fikk korona, forteller Fuglum.

Tidligere har han kjøpt hurtigtester på apotek og butikk, blant annet i forbindelse med fadderuka. Til sammen har han testet seg ni ganger. Han synes det er flott at NTNU tilbyr hurtigtesting for studentene.

– Situasjonen er jo litt ekstraordinær nå, så det er flott at de tilbyr oss tester, mener Fuglum.

LES OGSÅ: På tide å legge fordommene dine mot studenter på hylla

God screening av antatt friske studenter

Sølberg er svært fornøyd med at så mange studenter henter tester, og forteller at NTNU nå nærmer seg et godt oversiktsbilde.

– Det har gått ganske bra. Vi opplever at studentene bruker testene. I det store og hele har vi nå fått en bra screening nå av studentmassen, forteller Sølberg.

Videre understreker hun at hurtigtestene er forbeholdt studenter som føler seg friske. Formålet med testene er nemlig å kartlegge hvor mye smitte det er blant studenter som egentlig ikke tror de har korona.

– Mange lurer på om de kan bruke disse testene når de føler seg litt dårlig. Hvis du føler deg litt dårlig så vil vi ikke at du skal komme til campus, forklarer Sølberg.

Sølberg håper dette kan være et steg mot en mer normal høst. Hun er usikker på om det vil bli nye runder med massetesting, men forteller at NTNU i så fall står klare til å rulle de ut.