Hurtigtestene var en suksess
Selv om ordningen med massetesting av studenter var frivillig, valgte de fleste å teste seg. Det har gitt resultater.
Som følge av et stort smitteutbrudd i Trondheim i slutten av august, ønsket kommunen å teste samtlige studenter i byen. Totalt ble det pakket 45 000 slike tester, hvorav vel 40 000 så langt har blitt delt ut til studenter og ansatte. Hurtigtestene på NTNU var tilgjengelige på campus fram til fredag 10. september.
Det finnes derimot ikke tall på hvor mange av disse testene som var positive.
— Det er heller ikke et fokus hos kommunen, da de slår sammen data for alle positive hurtigtester fra hele befolkningen. Dermed har man ikke mulighet til å skille ut hvor mange av dem som kom fra studentene, sier seniorrådgiver Jan Erik Kaarø i kommunikasjonsavdelingen ved NTNU.
Frivillig ordning
Årsaken til at det ikke var et rapporteringssystem på testene, var at dette var en frivillig ordning, forklarer Kaarø.
— Det var som med vaksinering, i og med at det var en frivillig ordning. Men både ledelsen ved NTNU og Trondheim kommune kom med en sterk oppfordring til alle studentene våre om å teste seg, da vi hadde et stort utbrudd for noen uker siden, spesielt blant studentene, sier han.
LES OGSÅ: Nå blir det nybygg
Kaarøs inntrykk er at hurtigtesttilbudet var en suksess. Det var mange som hentet tester, og kommunen er også fornøyd. Bare i den første runden med hurtigtester alene, hvor man hadde fokus på nye studenter, ble om lag 6500 av totalt 7000 hurtigtester hentet ut, forteller han.
— Jeg ønsker å gi all honnør til studentene som benyttet seg av tilbudet. De har tatt ansvar og bidratt sterkt til at vi nå har fått kontroll på det største utbruddet i Trondheim siden pandemien startet.
— Lett å ta testen
Studenten Jens Kristoffersen, som vi snakket med på Gløshaugen, var fornøyd med hvordan hurtigtesttilbudet fungerte.
— Det var veldig lett å ta testen. Videoen forklarte godt hvordan man skulle gjøre det, sier Kristoffersen.
Han tror ikke det at testene var frivillig, og ikke pålagt, hadde mye å si for om folk han kjenner tok testen.
— Nei, jeg tenkte at det egentlig ble litt dårlig stemning dersom man ikke tok det. Så da var det opp til folk selv. Men vi hadde det uansett sånn at man måtte ta hurtigtest for å komme inn på ulike verv-relaterte arrangementer, så da testet folk seg uansett.
Hva synes du om tiltaket?
— Nå har jeg ikke satt meg inn i hvor mye det senket smittetall, men det var en veldig grei måte å bare forsikre seg på om at man ikke var smittet på, sier han.
Fortsatt mulig å hente ut tester
Seniorrådgiver Jan Erik Kaarø legger til at hurtigtester fortsatt deles ut til studenter som skal ut i praksis, og at det er mulig å bestille tester så langt lageret rekker via e-vaktmester eller ved å sende en e-post til kontakt@campusservice.ntnu.no
LES OGSÅ: Kritiserer billettsystemet til UKA