Skepsisuka:
Grilling med bismak
Torsdag kveld samla skeptikere og religionsengasjerte seg i Skala for «Grill en kristen». Grillinga tok sted, men en bismak var til å smake på.
«Grill en kristen» er en del av Skepsisuka som har funnet sted i Trondheim denne uka. Skepsisuka blir arrangert av Norges kristelige student- og skoleungdomslag (NKSS), også kjent som Laget, og består av arrangement hvor diskusjoner om livets store spørsmål.
Ukas tidligere arrangement har blant annet funnet sted på NTNU Dragvoll og Gløshaugen, men også Studentersamfundet var vert for et av arrangementa.
Fullsatt grilling med en forsiktig sal
Skala ble fullsatt torsdag kveld. Ekstra stoler ble funnet fram, og selv trapper og vegger fungerte som kveldens plasser for de seineste.
Arrangementet la opp til «grilling» av paneldeltakere. Disse bestod av Marte Hodne, Andreas Brennsæter og Jon Romuld Håversen, representanter fra NKSS. I starten var det lav temperatur på grillen og diskusjonen gikk rolig for seg med generelle spørsmål rundt kristne sitt syn på liv og død og hva som kjennetegner et godt liv.
Konferansier Anna Øverbye fra Samfundets kulturutvalg, gjorde en skarp jobb og sørga for at grilling faktisk tok sted, framfor en vennlig spørsmålsrunde. Avslutningsvis opplyste hun også at Samfundet hadde mottatt kritikk for at Skepsisuka fikk taletid i deres lokaler og at det ikke var større religiøst mangfold.
Det var først da temaet homofili dukket opp at stemninga i rommet blei betydelig mer betent. Likevel var dette en mer forsiktig «grilling» enn hva både publikum i salen og paneldeltagerne var forberedt på.
En kommentar fra salen ti minutter før slutt, «Nå skal det faktisk grilles», ga preg av at grillen gjerne kunne ha hatt høyere temperatur underveis.
GRILL OGSÅ: Grilling er gildt, også uten Gilde
Likestillende samtalearena
Mot kritikken av manglende mangfold svarer eventansvarlig Tobias Hellerslien i Skepsisuka at de tidligere i uka inviterte andre trosretninger og livssyn på ulike panelsamtaler.
– På mandag og onsdag hadde vi panelsamtaler med representanter fra både Humanetisk- forbund og Muslim student association Trondheim (MSAT), forteller Hellerslien.
Videre forteller han at de ønska å gjenoppta suksessen med «Grill en kristen» på Samfundet tilbake i 2022. Samtidig opplyser han at en bredere representasjon kan være aktuelt neste år.
Leder Nikolai Castberg av Skepsisuka i Trondheim støtter dette.
– Skepsisuka skal ikke ha ei ovenfra og ned-holdning, sier Castberg.
Han mener det skal være en likestillende samtalearena hvor vi har som mål å legge til rette for gode samtaler om livets store spørsmål.
Bevisst kritisk
Arrangementsansvarlig Jonas Moosmayer i Kulturutvalget på Samfundet, forteller at det var Skepsisuka som først tok kontakt. De sa ja til et samarbeid, i likhet med Hellerslien, med ønske om å gjenoppta suksessen fra 2022. Videre forteller han at Samfundet har et bevisst forhold til representasjon av forskjellige livssyn.
– Vi har tidligere avvist forespørsler om arrangement som hadde et tydeligere religiøst perspektiv, forteller Moosmayer.
Han mener arrangementets kritisk spørrende utforming bidrar positivt. Samtidig peker han på at dette er et enkeltstående arrangement og at de i tillegg er åpne for at andre trosretninger deltar ved kommende anledninger.
LES OGSÅ: Equinor avslutter samarbeid med UKA
– Det var svar etter en mal
Energi- og miljøstudentene Kristoffer Karlsen, Atle Torsvik, Fredrik Frugård og industriell økonomi-student Andreas Kjetilstad var tilstede under «grillingen». Kjetilstad er i tillegg kristen, og en del av NKSS. Energi og miljøstudentene heller alle i ei mer ateistisk retning, men var fortsatt stort sett positivt innstilt til arrangementet.
– Det er viktig med litt andre innfallsvinkler i en åpen diskusjon rundt et tema du selv har tanker om, sier Torsvik.
Frugård legger til:
– Det er ikke så ofte man møter på kristne og kan stille dem kritiske spørsmål, bortsett fra på internett.
Studentene forteller at de oppfattet arrangementet som ei form for misjonering, men ser ikke på dette som et stort problem.
– Jeg tror de som møtte opp i dag var forberedt på ei form for misjonering. De skal få ut budskapet sitt, forteller Torsvik.
Han følte likevel at noen av svara fra panelet var litt som etter en mal. Frugård påpeker at i en «grilling» som varer i to timer er det vanskelig for troende å ha en samtale om tro uten elementer av misjonering.
På oppfølgingsspørsmål om misjoneringa av én religion, kristendommen, kan være uheldig i et samfunn prega av et mangfold av ulike livssyn og trosretninger, stiller studentene seg bak arrangementet. De ser heller muligheta for mer mangfoldige arrangement i framtida.
– Det er lurere å heller forsøke å aktivt involvere andre trosretninger i en videre debatt, enn å kritisere arrangementet for å være kristent, avslutter Karlsen.
LES OGSÅ: Anders og Thomas bruker fritida i pinsekirke: – Det blir veldig naturlig å be til Gud
Jonas Moosmayer er tidligere medlem av Under Dusken.