
Én vanlig kryptofeil kan få alvorlige følger
Opp mot 90 prosent av norske kryptoinvestorer vet ikke at kryptovaluta er skattbart. Det kan gi deg en heftig baksmell.
– De fleste tenker ikke på skatt når de skal starte med kryptovaluta. Det kan koste deg dyrt, både i form av kontrollsak og tilleggsskatt.
Det sier Henrik Raaen Bø, en av gründerne av den nye betalte tjenesten Min krypto som har som mål å hjelpe unge med innbetaling av skatt på krypto. Han studerer selv på fjerdeåret i industriell økonomi ved NTNU i Trondheim.

Fagansvarlig for kryptovaluta Marius Johansen hos Skatteetaten viser til at feilaktig opplysning av skatt, også på krypto, kan gi alvorlige følger. Dette inkluderer risikoen for tilleggsskatt.
På Skatteetatens egen hjemmeside står det at alvorlige skatteunndrag kan medføre anmeldelse.
– Strafferammen baserer seg blant annet på hvor stort det manglende beløpet er, poengterer Johansen.
Ønsker en enklere løsning
Johansen mener hovedårsaken ligger i at mange har en forhåndsregistrert skattebetaling, som de antar omfatter kryptovaluta.
– Det stemmer ikke. Privatpersoner må selv registrere kryptovalutaen hos Skatteetaten, sier Bø.
Han er enig med Johansen i Skatteetaten og tror mange ikke vet at de selv må oppføre krypto på skattemeldingen, men viser også til en annen mulig grunn.
– Det er mange som velger å ikke betale inn skatt på krypto, fordi det kan oppleves som en komplisert og tidkrevende prosess, hevder Bø.
Derfor startet Bø, sammen med en kompisgjeng, tjenesten Min krypto. Denne kan automatisk regne ut skatten på kryptovaluta for deg.
– Visjonen vår er at skatteføring på kryptovaluta skal være rask og enkel, og at det ikke trenger å være en ekstra bekymring i hverdagen,
Her peker Bø spesifikt på studentene.
– Det er kjipt å stresse med skattemeldingen i slutten av april når den skal leveres inn, samtidig som man har innleveringer og eksamener.
LES OGSÅ: Studenter med mye døgn og lite rytme
– Jobber aktivt for å hjelpe
Bø påstår at av de nordmennene som bruker krypto er det 86 prosent som ikke oppgir den på skattemeldingen.
Johansen har ikke konkrete tall på hvor mange som unnlater å skatte på krypto, men mener det uansett er snakk om altfor mange.
– Det er uheldig med en så stor andel feilaktig innbetaling av skatt. Vi jobber aktivt for å hjelpe folk med innbetaling av skatt, dersom de lurer på noe.
Vet for lite til å teste ut krypto

Studentene Alisa Sambor og Tina Lund Davanger tar en bachelor i medievitenskap på Dragvoll. Ingen av dem har testet ut kryptovaluta selv, men Sambor erkjenner at hun vurderer å skaffe seg det.
– Jeg har hatt familiemedlemmer som har investert i det. Derfor har jeg også vurdert det.
Begge studentene oppgir at for lite kunnskap til krypto er årsaken til at de ikke har testet det ut. På spørsmål om de tror man er pliktig til å skatte av krypto, er studentene uenige.
– Jeg tenker umiddelbart nei, svarer Davanger.
Sambor er noe usikker, men tipper man er pliktig.
De etterlyser mer informasjon om skatten. Medievitenskapsstudentene mener det er særlig uheldig for unge studenter som nettopp har begynt med krypto, men som ikke vet om skattekravet.
– Da kan man gå på en skikkelig økonomisk smell, konstaterer Davanger.
Studentene mener begge at flere parter har delt ansvar om å informere om skattekravet på kryptovaluta.
– Skatteetaten har særskilt ansvar for å utgi informasjon, men privatpersoner med krypto bør sette seg ordentlig inn i all tilgjengelig informasjon, konkluderer Davanger.
Enkeltpersonens ansvar
Johansen mener hovedansvaret alltid bør ligge hos de som investerer i kryptovaluta, og sier at det er deres oppgave å sette seg inn i gjeldende retningslinjer.
– Samtidig veileder vi og hjelper folk så godt vi kan dersom man har spørsmål.
Han tror at løsningen for å redusere andelen som skatter feil, ligger i å fortsette å informere og veilede. Han er likevel åpen for nye løsninger i fremtiden.
– På sikt vil kanskje kryptovaluta bli en del av den forhåndsutfylte skattemeldingen, avslutter Johansen.
LES OGSÅ: Én av fire studenter fikk mindre stipend