Samfundetleder

 Et gravøl med tungt hjerte

Trondheim er et samlingssted fattigere etter nedleggelsen av Lokal. Det er vårt felles ansvar å ikke ta byens kulturtilbud for gitt.

Publisert

Jeg hadde løyet om jeg sa jeg husket første gangen jeg dro på Lokal. Først og fremst sier nok dette noe om at det var en god kveld. Jeg må likevel si at nyheten om at Lokal nå skal legges ned, er en av de tristeste jeg har lest om på lenge. 

Utestedet har vært fast inventar hele studietiden min, og det har løftet mange kvelder å ha et lokalt, uavhengig utested å dra på som også løfter frem andre musikksjangre enn kommersiell pop. Nedleggelsen kommer imidlertid ikke som lyn fra klar himmel. 

I dyrtid er det forståelig, men beklagelig, at studenter og byens øvrige befolkning finner mindre penger i budsjettet til kulturopplevelser. Det er en trend man ser i hele sektoren. 

E24 rapporterte i høst at milliarder har forsvunnet fra utelivet i Oslo. Utepilsen har blitt erstattet av vors som strekker seg langt ut på kvelden, og flere serveringssteder har sluttet helt å ha lunsjåpent. 

Nå er Lokal blitt et smertelig eksempel på at kulturtilbudet, særlig de mindre scenene og klubbene, ikke er noe vi kan ta for gitt. De kronene fattige studenter kan avse på kulturopplevelser, spares kanskje i større grad enn før opp til å dra på de store festivalene. 

LES OGSÅ: Populær studentscene legges ned: – Verdens verste nyhet

Hvor risikovillig kulturarrangører kan være, og i hvor stor grad de må prioritere trygge bookinger, er en dialog som tas kontinuerlig. Oppi det hele står det stor respekt av å slippe til DJer og musikksjangre som gir oss et mer mangfoldig uteliv. 

Vi på Studentersamfundet ønsker også å gi rom til mindre konserter, show og klubbkonsepter som en del av vårt tilbud til byens studenter. Mange av de største norske artistene i dag har fått sin start på Knaus, og jeg håper vi også i fremtiden har et musikklandskap der mange har fått sin start på en 23:59-konsert på Vuelie. 

Det er selvfølgelig utfordrende å prioritere dette når marginene, og det økonomiske handlingsrommet, blir smalere også for vår del. Men jeg er glad for at vi fortsatt gjør det, fordi jeg anser det som en viktig del av vårt samfunnsoppdrag som kulturinstitusjon. 

Som student er det også en trist utvikling å være vitne til at folk i mindre grad bruker utelivet. Når mer av studentlivet flyttes inn på vors og hjemmefester, lukker det døren for det aller beste med utelivet: muligheten til å støte på noen, på en konsert eller bare i baren på et utested, og bli kjent. 

Man lukker også døren for muligheten til å oppdage nye musikksjangre og artister. Tapet av scener som Lokal er tapet av felles møteplasser, der folk kan møtes på tvers av studieretninger og livssituasjoner. 

Kulturarrangører som Lokal har vært med å sette Trondheim på kartet som konsertby. Utestedet har løftet min og mange andres studietid, og jeg håper det snart dukker opp et nytt utested som kan fylle det tomrommet Lokal har etterlatt seg. 

Jeg håper også vi tar dette signalet fra utelivet på alvor, og jeg vil avslutte med en oppfordring til mine medstudenter: Kjøp den konsertbilletten, avslutt vorset tidlig og ta byens uavhengige utesteder i bruk. Heidi’s bier bar forsvinner nok ikke med det første.

LES OGSÅ: Studenter vurderer ikke politikk når de skal på utveksling

Skriv til oss:

Ønsker du å ytre deg i Under Dusken?

Send ditt innlegg til debatt@studentmediene.no

Retningslinjer for debattinnlegg finner du her.

Powered by Labrador CMS