– Jeg har fotografert 800 ulike Volvo 240-er

Fotograf Helge Skodvin mener selv at han ikke er noen nostalgiker. Torsdag kveld gjester han Trondheim dokumentarfestival.

Publisert Sist oppdatert

En overdimensjonert og grell julenisse som har veltet utenfor Europris. På et bilverksted står en stabel med dekk, dekorert med julekuler i fjollete farger. Det er snart jul, og fotograf Helge Skodvin, alias Santa Skodvin, er i full gang med å lage julekalender. Utstyrt med et kamera rundt halsen dokumenterer han julen i det kommersielle Norge.

Fakta

Helge Skodvin

Råd til Trondheimsstudentene?
– Flytt til Bergen!

Siste kulturopplevelse?
– Min siste kulturopplevelse var da jeg så Joachim Triers Thelma på kino. Den likte jeg veldig godt.

Guilty pleasure?
– Når alle i huset har lagt seg sitter jeg og ser Flyhavarikommisjonen på TV.

Frykter du døden?
– Hvem gjør ikke det?

Kjendis du kunne bodd i kollektiv med?
– Jeg kunne ha bodd i kollektiv med Jon Arne Riise, fordi han virker så ufattelig dum. Gjennom å bo med ham kunne jeg funnet ut om han faktisk er så dum som det virker som.

– Julen er tristesse. Jeg vil skildre julen på kjøpesentre eller i idretten, steder der julen går på autopilot. Om folk følger meg på Facebook, så blir det nok jul der også, reklamer Skodvin.

Overvåket 5000 Volvo-er

-- Alt du kan si om en Volvo, kan du si om nordmenn og skandinaver. Vi er trauste, kjedelige og langsomme. Om du skal ha overraskelser må du kjøpe en Fiat, sier fotograf Helge Skodvin.
-- Alt du kan si om en Volvo, kan du si om nordmenn og skandinaver. Vi er trauste, kjedelige og langsomme. Om du skal ha overraskelser må du kjøpe en Fiat, sier fotograf Helge Skodvin.

Han gikk på folkehøgskole, før han dro videre til London. Seinere jobbet han i Bergens Tidende, og i dag arbeider Skodvin for D2 og en rekke andre magasiner. I tillegg holder han på med egne prosjekt. Han har blant annet fotografert dyr på flyttefot fra Naturhistorisk museum i Bergen, forfatter Tomas Espedal og nesten tusen Volvo 240-er.

Helge Skodvin ville dokumentere livet på ferjene før de forsvinner
Helge Skodvin ville dokumentere livet på ferjene før de forsvinner

– For mange er Volvo 240 selve urbilen. Når barn tegner en bil, ligner den gjerne på en Volvo 240.

Den klassiske Volvoen som ofte forbindes med rånere og harrygutter ble produsert fra 1974 til 1993. I dag finnes det fortsatt om lag 15 000 Volvo 240-er i Norge kan Skodvin fortelle.

– Da jeg holdt på med prosjekt hadde jeg kontroll på hvor 5000 av de bilene var. Jeg har i alt fotografert rundt 800 ulike Volvo 240-er. Jeg liker å ta bilde av vanlige ting, og er veldig opptatt av hvordan det ser ut i Norge akkurat nå.

Liker ikke audieiere

Det å fotografere gamle Volvo-er bød på få problemer skal vi tro Skodvin.

– Det var bare en som ikke ønsket at jeg skulle ta bilde av bilen hans. Volvo 240-eiere er betydelig mer sympatiske enn andre bileiere. Bare se på Audifolk.

Selv er han en nysgjerrig type - en egenskap han mener har vært viktig som fotograf.

– Kanskje kjører jeg ned en vei jeg ikke ville ha kjørt ned til vanlig. Plutselig står det en fyr der, også spør jeg ham om hvorfor han står der. Så har man det gående. Det er på den måten man oppdager nye ting.

Blir folk irritert fordi du er nysgjerrig?

– Nei, det er sjelden. Når jeg kommer og tar bilder av dem og bilen så lurer de bare på hvorfor jeg ikke har kommet før.

Hvis sidemannen din fikler med mobilen sin, er du av den typen som lener seg over ham for å se hva han skriver?

– Haha, gjør ikke du? Jeg er tronet til det ja.

– Jeg hater Karsten og Petra

Men nå er det slutt. Etter å ha fotografert nærmere 1000 240-er er det nok, men det hender at et bilde av en Volvo finner veien inn på Instagramkontoen hans. Nå er han i full gang med å lage en fotobok om dyr.

– Jeg fotograferer blant annet utstoppede dyr, sengetøydyr og oppblåsbare dyr. Jeg er småbarnsfar, og de siste ti årene føler jeg at jeg ikke har gjort annet enn å se på Barne-Tv. Der er det jo fullt med dyr.

Hva er ditt favorittprogram på Barne-Tv?

– Sauen Shaun er bra, men det er nok av ting på Barne-Tv som irriterer meg. Karsten og Petra for eksempel. Jeg hater Karsten og Petra. Og Kaptein Sabeltann og Vennebyen. Og snakkende sebraer som forteller om viktigheten av å være sammen. Det er også forferdelig mange dårlige historier.

Skodvin er selv en historieforteller. Han viser hvordan Norge ala 2017 ser ut. Samtidsdokumentasjon kaller Skodvin det.

– Det handler ikke om hvordan Norge vil fremstå, men hvordan landet faktisk ser ut. Norge har etter hvert blitt et land preget av tujahekker og trampoliner.

Skodvin spiser svele

I sommer dokumenterte han livet på norske ferjer. I to uker reiste han rundt på 47 skip over hele det langstrakte Vestlandet.

– Det er kjekt med ferjer. Store deler av folks hverdag kretser rundt nettopp den båten.

Spiste du mye svele?

– Jeg spiste svele av og til, men jeg kan jo ikke kjøre i meg svele på hver eneste ferje.

Ingen nostalgiker

Han er selv ikke noen stor tilhenger av alt snakket om ferjefri E39. Skodvin mener at de fleste Vestlendinger, som han selv, foretrekker ferje framfor tunnel og bru.

– Jeg ville dokumentere ferjene før de forsvinner. Det er ikke noen nostalgisk tanke bak det, rett og slett fordi jeg ikke er av den nostalgiske typen.

Har du teakmøbler hjemme?

– Haha, ja, jeg har en teakskjenk. Det var jo tross alt ting som så bedre ut før.

Powered by Labrador CMS