Det store mikrobryggeriet

På nye E.C. Dahls satses det stort på håndverk, og på å spre både glede og kunnskap om øl.

Publisert Sist oppdatert

På Lade, forbi Svartlamon og Dora, holder en av Trondheims mest kjente institusjoner til. I den veldige strukturen til E.C Dahls bryggeri, gjort opp av fire generasjoner byggverk, produseres Dahls på flaske, fat og tank, som gjøres tilgjengelig over hele Trøndelag og utover. Nytt liv har blitt pustet inn i det gamle bryggeriet, og nå skal det lages håndverksøl. Samtidig får den klassiske pilsen på flaske bestå. Det var slettes ikke gitt at det skulle bli sånn.

Fakta

E. C. DAHLS BRYGGERI

  • Etablert i 1856 på Sukkerhuset i Trondheim.
  • Del av det danske ølkonsernet Carlsberg.
  • Står i dag for produksjon av all Dahls på flaske, fat og tank.
  • Åpnet for servering i august
  • Har lansert tre nye håndverksøl.

— Da produksjonen av brus ble flyttet til Oslo var mange bekymret; hva skulle nå skje med Dahls Bryggeri? Fordelen vår var at Dahls står så sterkt i Trondheim, med nesten 90 prosent markedsandel på utesteder. Carlsberg og Brooklyn Brewery investerte 110 millioner kroner og resultatet kan du se her, sier Kristian Berger.

Kristians stilling er bryggeriambassadør, noe som gjør ham ansvarlig for kommunikasjon og samarbeid utad. Han sier det er i høyeste grad trondheimsfolkets forhold til Dahls som har gjort at de er der de er i dag.

E. C. Dahls imponerer med det store utvalget.

Tønnevis med historie

Bak en jernport prydet med den redesignede gule logoen finner man en stor gårdsplass med uteservering. På en mer solfylt dag kan en se for seg at det er et fint sted å nyte en kald øl. Det er her vi møter Berger og bryggerimester Wolfgang Lindell.

Fra gårdsplassen går vi videre inn i et kaldt rom fylt av gamle tretønner. Dette er gamle akevittønner fra Lysholms linje som snart skal fylles med Dahls juleøl. Det er mye historie i disse tønnene, historie som nå kommer til å leve videre i hver flaske.

— Treverket går helt tilbake til 1930, og mange nordmenn som drikker akevitt til julematen har nok vært i kontakt med disse tønnene, forklarer Berger. I år vil Dahls nok en gang produsere sitt tradisjonelle juleøl, men i tillegg kan man forvente noen nye varianter som likner mer på «craft beer».

Neste stopp er enhver hjemmebryggers våte drøm. I nok et iskaldt rom lagres alt som setter smak på ølet. De har humle i et dusin forskjellige varianter. Men her finnes også karve, som skal brukes i juleølet, i tillegg til fenikkel, stjerneanis, og koriander. Lukten er nesten overveldende, og man glemmer i et øyeblikk hvor kaldt det er.

— Herlig! Tenk å meditere her, utbryter en forbipasserende.

Gjær i pensjonistalder

De har også en lab. Den ser mer ut som noe man finner på Gløshaugen enn det man forventer å finne i et bryggeri. Her har man utstyr for å analysere ølet helt ned på det mikrobiologiske nivået. Berger og Lindell forklarer at de ønsker å låne bort utstyret sitt til mindre bryggerier som ikke har råd til det.

— Gjæra vår er veldig spesiell. Vi har brukt den i 70 år, så når du går på Samfundet og tar deg en øl drikker du fra en 70 år gammel gjærkultur. Den oppbevarer vi her, men så har vi det også i en gjærbank, forklarer Berger.

I enden av gangen finner vi Dahls hjerte og sjel: selve bryggeriet. De gigantiske tankene gir følelsen av å være Charlie i sjokoladefabrikken. Den søte, behagelige lukten av maltet korn som du kjenner godt hvis du noen gang har brygget selv, fyller luften.

— Hver tank inneholder 5 000 liter. I løpet av et år kan vi produsere rundt 10 millioner liter, men vi ligger på rundt 6. Vi ønsker ikke å bare lage mest mulig, vi vil lage kvalitet. Det beste med å brygge er å ha muligheten til å eksperimentere, forklarer Lindell.

Med bare syv bryggere i staben er det en følelse av et mikrobryggeri du kanskje ikke forventer å finne på et såpass stort bryggeri. Mye av det er takket være Lindells lidenskap, han har tydeligvis funnet seg godt til rette i Norge og på Dahls.

— Nordmenn er mer åpne for nytt øl. Tyskere er mye mer konservative, og skeptiske til å eksprimentere, sier han.

Tre nye øl

Bryggeriet har også fått en bar og et spisested tilknyttet seg. Interiøret har en hipp og moderne stil, med udekket murstein og rustikke treplanker på veggen. I det store glasskapet står dusinvis med øltyper, og tappeutvalget er heller ikke til å klage på.

— Her får du kjøpt alle de nye ølene våre, og i tillegg kan vi slippe beta-øl for testing. Vi ønsker også å tilby en plass til andre lokale øl fra regionen, sier Berger.

E. C. Dahls har altså lansert tre nye øl på landsbasis. Bolt IPA, Lamo Wit og Pepra Saison. De er å finne på polet, og på barer rundt i Trondheim. Men det er bare starten, og Lindell sier de kan brygge alt øl du kan tenke deg. Men spørsmålet er; ut av alle verdens øl, hvilke tre skal du begynne med?

— Å ha en IPA er en selvfølge, det er det mest populære håndverksølet. Så måtte vi også ha noe for de som kanskje ikke liker så mye bitterhet, da er en Wit et trygt valg. Så har vi Saison, den har tilsatt pepper. Vi eksperimenterte med både hele pepperkorn og malte, og endte opp med å bruke hvit pepper, sier Lindell.

Matserveringen er det folkene fra To Rom og Kjøkken som står for. Tanken bak all mat her er at det skal passe godt med øl, derfor er samarbeidet nært mellom kjøkken og bryggeri.

— Vi har mat med fokus på øl, mat med masse smak. Kokken, Anders, kommer stadig fra kjøkkenet og henter øl de bruker i sauser. Jeg er ikke helt sikker på om alt forsvinner i sausen da, sier Berger og ler godt.

Powered by Labrador CMS